NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » PUT PODVIŽNIKA

PUT PODVIŽNIKA

 

PUT PODVIŽNIKA
 

GLAVA PETNAESTA
O molitvi
 
Iz svega ovoga sledi da je molitva tvoje prvo i neuporedivo najvažnije sredstvo borbe. Nauči se molitvi i pobedićeš sva poglavarstva zla koja te ikada mogu napasti.
Molitva je jedno, a vera drugo krilo kojima letimo prema nebesima. Sa jednim samo krilom ne može se leteti: molitva bez vere bespredmetna je, isto kao i vera bez molitve. Ako ti je vera slaba, korisno ti je da vapiješ: Gospode, dometni mi vere! Takva molitva retko ostaje neuslišena. Seme gorušičino, uči nas Gospod, uzrasta u veliko drvo.
Čovek koji želi sunce i svež vazduh otvara prozor. Sami sebe bismo lagali kada bismo sedeli iza navučenih zavesa i zastora i govorili: nema svetlosti, nema ni daška vazduha! Neka ti ovaj primer jasno pokaže kakvo je delanje molitve. Božja sila, ili blagodat, uvek je i na svakom mestu dostupna svakome, ali niko neće dobiti blagodat, a da je pre toga ne poželi i da se prema toj želji ne ponaša.
Molitva je delanje,rad; moliti se znači biti delotvoran. Svaka delotvornost zahteva vežbanje. Strani jezik se uči kroz govor, molitva se uči molitvom.
Bez molitve se ne možeš nadati da ćeš naći ono što tražiš. Molitva je početak i osnov Bogotraženja. Prva iskra svetlosti pali se molitvom; molitva ti otkriva prvi nagoveštaj onoga što tražiš i budi i održava u tebi želju da u tom traženju ustraješ.
Po rečima sv. Jovana Lestvičnika, molitva je temelj na kome počiva svet, a jedan drugi svetitelj je rekao da je vaseljena slična posudi na kojoj stoji Crkva Hristova, a Crkvu drži molitva. Molitva je opštenje i nalaženje čoveka sa Bogom. Ona je most kojim telesni čovek, sa svim iskušenjima, ide ka duhovnome čoveku, koji ima slobodu. Ona je zid odbrane protiv tuge, oružje kojim se pobeđuje sumnja, ona uništava svaku nevolju i zauzdava gnev. Molitva je hrana duši i svetlost umu, u sadašnjem trenutku ona nosi radost budućega veka. Onaj koji se istinski moli ne iščekuje Strašni Sud, već sama molitva za njega predstavlja, sada i u ovome trenutku, presudu, sud i presto Sudijin.
Molitva i straženje su jedno isto, jer se na vratima srca stoji sa molitvom. Budno oko smesta primećuje i najmanji pokret u vidnom polju – isto je i sa srcem koje je utvrđeno u molitvi.
Ovo možeš videti i na primeru pauka. Pauk sedi na sredini svoje mreže i čim oseti i najtananiji njen drhtaj koji je izazvala sićušna muva, on se ustremljuje na nju i ubija je. Tako i molitva: ona straži u dubini tvoga srca i čim oseti mali treptaj, zna da je neprijatelj tu i uništava ga.
Napustiti molitvu isto je što i napustiti stražu. Kapija je tada otvorene za sve neprijateljske horde koje pustoše i pljačkaju sve blago koje smo sakupili. Pljačkašu nije potrebno mnogo vremena za ovakvo pustošenje: gnev, na primer, može u jednom jedinom trenutku da odnese sav tvoj trud.
 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *