Николај – Кратак осврт на животни пут и философију Владике жичког Николаја

ОД ЊЕГОША ДО НИКОЛАЈА

 

У научном смислу, мислим у природним наукама, после Његоша идући ка Николају, имамо Хелмхолца, који је доказао да су енергија и материја једно исто. Затим, три фундаменталне теорије на којима данас почива и наука и философија, а то су: Планкова Теорија квантума; Ајнштајнова Теорија релативитета и Хајзенбергов Принцип несигурности. Ове три теорије сломиле су лествице дијалектичког материјализма и оствариле, односно трасирале човеков пут ка Богу.

У математици имамо развој ирационалних бројева. Хилберт је развио теорију аксиоматичког мишљења и чисту логику, што је све више и више водило развоју апстрактног мишљења и резоновања. Такође, Михаило Петровић-Алас, у својој математичкој феноменологији, открио је аналогију међу појавама у природи.

У философији, крајем XIX века имамо три авети Европе: Маркса, Дарвина и Ничеа. Маркса је интересовала историја; како променити историју, а са тим човека и његов живот. Он се више интересовао о стварима, а не о природи ствари, па је покушао да скрене целу човекову мисао у правцу материјализма. Дарвинова теорија еволуције преживела је крах у развоју савремене биологије.

Мислимо да је Ниче у Европи погрешно схваћен. Ниче је прави хришћанин и тражи чисту истину. Европски философи, и пре и данас, нису схватили Ничеове речи: „Бог је мртав“. Јер, када је човек у беди он директно позива Бога у помоћ; просто Му прописује време за које има да га помогне. У противном: нема Бога и „Бог је мртав“. Да ли то значи то? Свакако не. Јер ако је „Бог мртав“, значи да је некада био жив. Ако је био жив, Он је Бог и Он неће и не може да умре. Према томе – Бог није мртав.

Ниче нема ничег заједничког са Хитлеровом расистичком теоријом. И Хитлер и Стаљин и сви њихови трабанти заснивали су све на мржњи. Мржња је главни стожер и основна нит и у нацизму и у комунизму и у усташтву. Ниче воли човека, али га жали, јер наш живот је испуњен само страхом и болом, којих се човек не може ослободити. Још је Достојевски рекао: „Ко савлада страх, он ће постати Бог“. Другим речима, страх је увек присутан и ми га се никада не можемо ослободити. Пошто је зло јаче него добро, онда једини је лек да се човек ослободи сваке беде – смрт.

 

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.