ЦРТЕЖ У ПЕСКУ – ПОВЕСТ О РАНОХРИШЋАНСКИМ МУЧЕНИЦИМА

 

ЦРТЕЖ У ПЕСКУ
Повест о ранохришћанским мученицима
 

 
ЕПИЛОГ
 
Прогони су поново почели и међу многим жртвама свирепог покоља био је и епископ Дионисије. На Аурелијановом престолу смењивали су се цареви све док се једног дана царство није срушило пред најездом варварских хорди. Више није било ни цара ни Сената, нити Преторијанаца. Све је нестало и памтило се само на страницама историје.
И у том неславном добу, кад се све претворило у рушевине, само је једна сила остала да стоји – Црква Христова. Света Црква, са својом силом искупљења, је спасила западну цивилизацију од катастрофе и означила ново доба у историји човечанства.
Векови су полако пролазили. 1856. године група археолога вршила је ископавања на староримском брежуљку Палатин надајући се да ће наћи рушевине неке од старих палата римских императора. На зиду дворане царевих перјаника открили су вековима нетакнут подругљив запис који је подсећао на некакав дечији цртеж. Приказивао је распетог човека са магарећом главом и, одмах поред њега, младог молитвеника. Испод лика је био натпис на грчком: ΑΛΕΞΑΜΕΝΟΣ ΣΕΒΕΤΕ ΘΕΟΝ, што значи Алексамен се клања Богу, а поред њега се налазио још један натпис на латинском, који је гласио: ALEXAMENOS FIDELIS, што значи Алексамен је веран.
Археолози су пажљиво извадили из зида ту мермерну плочу тако да и дан данас свако може да дође и да је види на изложби Палатинског античког музеја у Риму. Задивљујуће је то да научници тврде да је овај запис најстарији цртеж хришћанског распећа икад пронађен, због чега је и назван “Палатинско распеће”.[1]
То распеће је, нажалост, претворено у хулу. Међутим, то је било по допуштењу Божјем, јер се одмах поред хуле открива исповедање једног младог хришћанина. Тако често бива јер грех и покајање вековима иду једно уз друго. Зато и није тешко замислити да ће за ко зна колико година неко можда пронаћи трагове врлинског исповедања вере данашњег младог хришћанина. Јер ваистину сви који стреме да служе Христу, са истом ревношћу као што су то чинили Алексамен, Милвије и Брут, свим својим срцем и свом својом снагом записаће име Господње, али не само у песку или на камену, већ у дубини срца својих ближњих.
 
КРАЈ
и Богу нашем слава!
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Палатинско распеће је познато и као Алексаменов зидни запис. Видети Мајкл Грин Мисионарење ураној Цркви (Grand Rapids, Mich. Wm. B. Eerdmans Publishing), стр. 244.

 

<< претходна    [ садржај ]    следећа >>

Comments are closed.