NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Besede » Sveta revnost

Sveta revnost

Kakvo treba da bude vaspitanje dece?

Marta, Marta, brineš se i uznemiravaš za mnogo,
a samo je jedno potrebno. Ali je Marija dobar deo
izabrala koji joj se neće oduzeti. (Lk. 10,41-42)
Vaspitanje dece za čestite roditelje predstavlja jedan od najtežih problema našeg mučnog vremena. Ono je postalo neverovatno teško jer se deca kao po nekoj zapovesti „od gore“ sistematski razvraćaju, podižu se u prave i nepopravljive prestupnike , kojima ništa nije da uvrede, pokradu pa čak i ubiju čoveka.
Praznik Roždestva Bogorodice, koji praznujemo danas, 8. septembra, pruža hrišćanskim roditeljima rukovodeću nit kako da pravilno vaspitavaju svoju decu, ne bi li ih izbavili od strašnog udela da pođu zlosutnim putem savremenog prestupništva.
Toga dana, kao plod usrdnih molitava roditelja, od ranije neplodne majke Ane rodila se Ova Prečista Djeva, Koja je, kao najdostojniji sasud u svetu, od Gospoda bila izabrana za Njegovo očovečenje. Dugo su se molili Bogu veliki pravednici Joakim i Ana, tražeći od Njega da im daruje dete, ali njihova molitva nije bila uslišena sve do časa kada je Ana izrekla obećanje da će dete koje rodi prineti Bogu na dar. Tek što je Ana u molitvi svojoj izgovorila ovo obećanje, pred nju je stao Anđeo Božji. „Molitva je tvoja uslišena – rekao je – uzdasi tvoji probili su se do oblaka i suze tvoje kanule su pred Gospoda. začećeš i rodićeš kćer blagoslovenu, Koja će biti iznad svih kćeri zemaljskih. Radi Nje blagosloviće se svi narodi na zemlji, kroz Nju će se dati spasenje svetu, a zvaće se Marija.“
Čuvši ove reči Ana je sa velikom radošću ponovila svoj zavet: „živ ja Gospod Bog moj! Ako dobije dete, daću ga Bogu na službu – neka služi dan i noć, proslavljajući celoga života Ime Njegovo“.
Predskazanje Anđela se ostvarilo i pravedna Ana je ispunila svoje obećanje. Rodila joj se kći Marija i posvetila ju je na službu Bogu.
Provodeći život dostojan zaveta, daleko od svetske sujete, Djeva Marija je Sebi za najviše dobro postavila opštenje sa Bogom i ugađanje Njemu, te se udostojila najviše blagodati – postala je Majka Gospoda Koji se od Nje ovaplotio, uznesena je iznad svakog stvorenja i postala časnija i slavnija i od samih vojski anđelskih.
Braćo i sestre u Gospodu! Ne zaboravimo da je Prečista Majka Božja, Koju danas proslavljamo, rođena kao i svi mi, i da je, nasuprot lažnom učenju rimokatolika latina, kao i mi nasledila ljudsku prirodu povređenu praroditeljskim grehom. Kako je onda dostigla tako neobičnu uzvišenost u dobrodeteljima i tako bezmerno dostojanstveno, da je prevazišla čak i anđele?
To Ona duguje Svojom blagočestivim roditeljima koji su je posvetili za službu Bogu, odnosno, rečeno savremenim jezikom, koji su je pravilno (blagočestivo) vaspitali. Kao rezultat takvog vaspitanja Ona i Sama – vaspitana u pobožnosti i u poslušnosti roditeljima – nikako nije pomišljala na propadljivu sujetu i prividna dobra ovoga sveta, nije se brinula ni zbog čega zemaljskog što brzo prolazi, nego je mislila samo na ono što je jedino potrebno- Ona je dobar deo izabrala, koji joj se neće oduzeti, radi čega je i zovu blaženom svi naraštaji.
O kako je malo danas na svetu ostalo takvih roditelja i takve dece, koji bi se trudili da se svojom iskrenom pobožnošću upodobe svetim pravednim Joakimu i Ani i njihovoj ćerki Mariji!
Roditelji danas ponajviše brinu o telesnom zdravlju svoje dece i o njihovom što boljem pripremanju i osposobljavanju za život u svetu; deci, koja su lišena tvrdih osnova pobožnog vaspitanja, Bog i Crkva čest su sasvim ili gotovo sasvim strani; deca nemaju poštovanje prema roditeljima, omalovažavaju one koji su im dali ovaj život, i čim stanu na svoje noge odvraćaju se od njih i brzo ih zaboravljaju. Kao rezultat toga, čitav ljudski život, lišen zdravih osnova vere i morala u svojoj osnovnoj ćeliji – porodici, sve više i više biva prekriven mrakom bezverja i nemorala, i postaje nalik skotskom, zverskom, čak i demonskom. Sujeta ovoga sveta kao užasna močvara guta i pogubljuje svaku ljudsku dušu, koja možda i nije lišena dobrih osećanja i nastojanja, ali nema tvrde tačke oslonca kakve razumno i ispravno blagočestivo vaspitanje pruža u borbi sa bezbrojnim iskušenjima ovog sveta koji u zlu leži.
Roditelji hrišćani! Znajte da će vam vaša deca biti radost i uteha, da će vam biti potpora u starosti, samo onda ako ih naučite da više od svega na svetu cene ono što je jedino potrebno: veru u Boga, potpunu predanost Njemu i nastojanje da ceo svoj život na ovaj ili onaj način posvete služenju Njemu. U suprotnom, sami sebe treba da krivite ako vam deca budu pričinjavala samo nevolje, ako vas budu žalostila i dovodila u očajanje, naročito u vašoj starosti, onda kada je prirodno da od njih očekujete pomoć i podršku u svemu.
Primer Prečiste Majke Božje naročito treba da posluži vama, majke hrišćanke, za vaspitanje vaših kćeri.
Roditelji Presvete Djeve, Joakim i Ana, nisu se poput mnogih savremenih roditelja trudili da joj daju odlično svetsko vaspitanje. Oni je nisu učili plesovima, muzici, stranim jezicima, lepim manirima. Oni je nisu oblačili po poslednjoj modi, koja je, uzgred rečeno, danas krajnje nepristojna i nedolična; nisu je kitili svakojakim ženskim ukrasima, nisu je vodili na balove, večernje sedeljke i pozorišne predstave. Konačno, oni uopšte nisu mislili na to kako da je što bolje udaju. Jedini njihov zadatak, koji im se stalno nalazio pred očima, bio je – da svoju ćerku vaspitaju u strahu Božjem i iskrenoj pobožnosti.
I evo ploda takvog vaspitanja! Omiljena zanimanja Preblagoslovene Djeve bila su molitva, čitanje Reči Božje i rukodelje radi što lepšeg ukrašavanja hrama Božjeg i dobročinstva sirotima. Ona ne samo da nije pomišljala na doterivanje i zabave kao druge devojke Njenog uzrasta, nego se postojano udaljavala od sve te svetske sujete i vreve, i više od svega ljubila je usamljenost u tišini hrama Božjeg ili Svoje kelije. Taj čisti i sveti život do te je mere postao gotovo prirodna potreba Njena uzvišene duše, da je odlučila da se potpune posveti Bogu i, ne želeći da se udaje, dala je zavet večne devstvenosti.
Upravo zbog te neobične duševne čistote i potpune predanosti Bogu Ona je proslavljena iznad svih kćeri ljydskih, udostojivši se da bezmužno postane Mati Samog Boga, da Njeno ime neprestano slave svi ljudski naraštaji, i da će je veličati i proslavljati da skončanja veka.
Ta večna neuvenjiva slava Presvete Djeve Marije nije lekcija samo za hrišćanske roditelje na delu vaspitanja njihove dece, jer odatle i uopšte svi mi hrišćani možemo da učimo. Ta Njena neuporediva slava, ako One Koja je „časnija od Heruvima i neuporedivo slavnija od Serafima“, jeste zaista svetlonosni svetionik za sve nas što lutamo u tami koja sve više i više prekriva savremeno čovečanstvo.
Neka naše brige ne budu o prolaznom, sujetnom, propadljivom, o onome što brzo nestaje, nego pre svega – o večnom, spasonosnom za naše duše, nebeskom. Kada se radi o zemaljskim dobrima mi se preterano uzbuđujemo, jurimo na sve strane, dok na nebesko i večno lako zaboravljamo, iako bismo prvenstveno trebali da se pripremamo za večnost. Postarajmo se da prekor koji je Gospod uputio evanđelskoj Marti – Marta, Marta, brineš se i uznemiravaš za mnogo, a samo je jedno potrebno – ne bi bio upućen i nama i našoj deci, nego da i nas i njih pohvali Gospod kao što je pohvalio evanđelsku Mariju (sliku Presvete Djeve Matije), koja je sela kod Njegovih nogu i pažljivo slušala Njegove Božanske reči – Marija je dobar deo izabrala koji joj se neće oduzeti! Amin.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *