NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Besede » Sveta revnost

Sveta revnost

Strašna noć (3/16 – 4/17. jul 1918. godine)

U noći koja je pred nama, navršavaju se ravno 54 godine od one strašne noći, u kojoj se, u Jekaterinburgu, dogodilo u istoriji čovečanstva besprimeran zločin – besprimeran po svojoj surovosti, po retkoj zlobi koja se u njemu projavila i, osobito, po posledicama pogubnim ne samo za našu Otadžbinu – Rusiju, nego i za celi svet. Sasvim je pogrešno gledati u ovom strašnom zločinu tek nekakav čisto politički čin, a u služenju parastosa ubijenoj Carskoj Porodici samo neumesno bavljenje politikom, za šta nas neki rado optužuju.
To je čin mističan, koji ima duboki i strašni tajanstveni smisao. i to mistično značenje mi uvek moramo imati u vidu i pamtiti ga, kako bismo pravilno ocenili sve što se zbilo u Rusiji i što se danas zbiva u svetu.
Ovo nam prekrasno tumači naš veliki sveruski pravednik sv. Jovan Kronštatski, koga smo nedavno proslavili i koji je duhom svojim mnogo godina unapred provideo ovaj strašni zločin. Kada su mu jednom prilikom iz Permske gubernije doputovali blagočestivi bogomoljci, on im je neočekivano rekao: „Nad Permom se uzdigao crni krst“ (Jekaterinoburg se u to doba nalazio u sastavu Permske gubernije). Tek nakon strašnih događaja iz 1918. godine oni su shvatili smisao ovih proročkih reči. Bogoslužeći jednom prilikom u predvorju Ljeušinskoga manastira u Peterburgu, sv. pravedni Jovan je u svojoj propovedi počeo da vapije: „Kajte se, Kajte se! Bliži se užasno vreme – toliko užasno da ga ni zamisliti ne možete!“ A kada ga je osamdesetogodišnja starica igumanija Tajsija upitala: „Baćuška, kada će to biti?“ on joj odgovori: „Nas dvoje, majko, to nećemo doživeti, a evo one (pa rukom pokaza na mlade monahinje) – hoće.“
U potresnoj besedi na rođendan Gospodara Cara Nikolaja Aleksandroviča (1902. god.) sv. Pravedni Jovan rekao je doslovno ovo: „. Da, posredstvom vladara Gospod čuva dobrobit carstava zemaljskih i, osobito, dobrobit svete Crkve Svoje, ne dopuštajući bezbožnim učenjima, jeresima i raskolima da je obuzmu. i najveći svetski zlikovac koji će se pojaviti u poslednje vreme – Antihrist – neće moći da se pojavi među nama zbog samodržavne carske vlasti koja zadržava sramotno i beslovesno učenje bezbožničko. Apostol govori da se Antihrist na zemlji neće javiti sve dok bude postojala samodržavna carska vlast.
Već dejstvuje tajna bezakonja, kaže on, ali neće se okončati sve dok nam se ne oduzme Onaj Koje Zadržava: A tada će se javiti bezakonik, kojega će Gospod Isus ubiti duhom usta Svojih (2. Sol. 2,7-8).“
U drugoj svojoj besedi sv. Pravedni Jovan otvoreno je govorio o tome kako će, „kada se sa zemlje uzme Onaj Koji sada Zadržava (po njegovom čestom tumačenju pravoslavni ruski car-samodržac) doći će Antihrist“ (vidi besede iz 1906, godine).
U propovedi iz 1907. strašno je prorekao: „Carstvo rusko klati se, posrće, brzo će pasti. Ako u Rusiji tako krenu stvari i ukoliko bezbožnici i anarhisti-bezumnici ne budu podvrgnuti pravednoj zakonskoj kazni, ako se Rusija ne očisti od mnoštva pleve – opusteće poput drevnih carstava i gradova, koje je pravični sud Božji satro sa lica zemlje zbog bezbožnosti i zbog bezakonja. Sirota Otadžbino naša kada ćeš blagovati? Samo onda, kada se svim srcem budeš držala Boga, Crkve, ljubavi prema Caru i moralne čistote. A šta bismo mi Rusi bili bez cara? Naši bi se neprijatelji brzo postarali da unište i samo ime Rusije, budući da je čuvar i zastupnik Rusije, nakon Boga, Gospodar Rusije – Car Samodržac: bez njega Rusija – nije Rusija.“
Nije li poražavajuće to kako su se doslovno ispunile proročke reči našega velikog pravednika i prozorljivca: Nesta Cara – nesta i Rusije!
I eto, otkako nema „Onoga Koji Zadržava“ – pravoslavnog ruskog cara samodršca, a zajedno sa njim i nekadašnje Rusije, kao Svete Rusije – jasno vidimo kako je u celom svetu započeo mahniti rad na stvaranju uslova koji bi pogodovali što skorijoj pojavi Antihrista.
Uistinu, to mogu da ne vide samo duhovni slepci.
Kako je sve u svetu brzo počelo da se menja nagore: kakvo se gonjenje (javno ili tajno) podiglo na istinitu veru i Crkvu, kako su lukavo i umešno, pod svakovrsnim pogodnim izgovorima, počeli da podrivaju sva negdašnja religijska i moralna životna načela, kakvo cinično slobodoumlje i bestidna raspuštenost dođe na njihovo mesto! Ovo sveopšte odstupništvo, koje, po rečima sv. Apostola (2. Sol. 2,2-3), treba da prethodi Antihristovom dolasku, krenulo je da se širi ogromnim koracima osobito u poslednje vreme, nakon Drugog svetskog rata. Doslovno svaki novi dan donosi nam u vezi sa tim nove i nove deprimirajuće vesti.
Možemo li se, nakon svega ovoga, ikako uljuljkavati i nastojati da uverimo i sebe i druge kako je sve u redu, da sve u svetu teče normalno, pa čak i napreduje? Ne bi li to značilo – obmanjivati i sebe i druge?
Svim blagorazumnim, časnim i zdravomislećim ljudima sada mora biti savršeno jasno kakav se strašan mistični smisao krije u užasnom jekaterinburškom zločinu i da on nije tek prosto političko ubistvo, kakvih u istoriji nije bilo malo.
Pravoslavni ruski car, a sa njime i pravoslavna Rusija, morali su biti satrveni, uklonjeni, kako ništa ne bi ometalo skoro zacarenje na zemlji protivnika Hristovog – Antihrista.
I evo, sada smo i vi i ja nevoljni svedoci ove intenzivne pripreme za njegovo zacarenje.
Vreme i rokovi, istina, nisu nam jasno otkriveni, ali je zato znakova njegovoga približavanja dato više nego dovoljno. A svakoga dana mi gledamo ispunjavanje tih priznaka, koji sve više poražavaju i umudruju one koji žele i mogu još da se umudre.
Zato naš parastos carskim mučenicima nije tek politički čin. On nosi poseban karakter. Razume se, kao i na svakom parastosu mi se molimo za oproštaj i ostavljenje grehova ubijenih, kao i za sve svete koje Crkva još nije zvanično proslavila, ali se istovremeno molimo i za oproštaj svojih sopstvenih greha, budući da smo mi, ruski pravoslavni narod, u većoj ili manjoj meri krivi za to što je na našoj ruskoj zemlji dopušten takav strašan zločin. S obzirom na to, naša najviša crkvena vlast ustanovila je da se na kraju ovog parastosa čita posebna kolenopreklona pokajna molitva, čije su reči i misli preuzete iz molitve trojice blagočestivih otroka u peći ognjenoj – iz knjige poroka Danila. Uz to, mi molimo i naše carske mučenike da za nas uznesu molitvu pred prestolom Božjim za našu nesrećnu stradalnu Otadžbinu Rusiju i za Ceo savremeni svet, čija je sudbina tako očevidno povezana sa sudbinom naše Rusije. Amin.

 

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *