ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА – ДУХОВНИ УЗРОЦИ НЕУРОЗЕ И ПРАВОСЛАВНИ НАЧИН ЛЕЧЕЊА

 

ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА
Духовни узроци неурозе и православни начин лечења

 

 
Несаница
 
Већина пацијената оболелих од неуротских поремећаја, која нам се обраћа за помоћ, жали се на несаницу. Сан је осетљиви морални барометар. Он се мења (побољшава, погоршава) у зависности од нашег духовног и душевног стања. Из искуства је познато да када из било ког разлога ускратиш себи читање молитава пред спавање ускратићеш себи и дубок сан. Лоше се спава и после лоших разговора, учињених грехова који муче душу.
Добар, окрепљујући сан је дар од Господа. Пацијентима, којима је срце отворено за прихватање вере, ми понављамо добро познате истине: треба се молити ујутру и увече, закрстити пред спавање и собу и постељу, пити освећену воду и кропити кућу освећеном водом, читати Јеванђеље, призивати у помоћ Светитеље и Анђелачувара, позвати свештеника у кућу да је освешта (уколико није освештана). А најважније од свега тога је исповедати се и причешћивати се редовно Светим Христовим Тајнама.
Многи људи који са вером и надом на Господа покушавају тако да поступе осећају мир у души и у целини се знатно боље осећају.
Можемо дати и неке психолошке савете, као што су: дозволите себи да спавате, не оптерећујте се мислима о сну и о томе како би ускоро требало да заспите. Често човек не пати толико од несанице, колико од драме коју је сам направио у вези са њом.
Касни су вечерњи сати… време за лагане послове и разговоре у миру. Прошетајте пред спавање. Одреците се обилне вечере. Проветрите собу у којој спавате. Пред спавање попијте 1/2 чаше топле воде и поједите кашичицу меда. Истуширајте се топлом водом или подржите бар ноге у топлој води.
Још један савет против несанице: две кафене кашичице плода хмеља сипати у чашу провреле воде и оставити да одстоји 4 сата, процедити и попити чашу пред спавање. Могу се намазати и капци уљем од лаванде. Такође је добро пред спавање појести (посисати) 35 капи уља од лаванде на коцки шећера. Корисно је и на узглављу кревета прикачити ланени џакчић са осушеним корењем валериане. Примећено је да постељина тамнијих боја доприноси умирењу нервног система.
Таблете за спавање треба узимати само када их лекар препише. Умирујући напитци и чајеви се могу припремати самостално. У апотекама се продају комбиновани седативи, који могу да се користе ради умирења и побољшања сна. Није на одмет посаветовати се и са лекаром.

2 Comments

 1. Ivana Zivanovic

  Postovani,

  Najpre veliko postovanje za divne tekstove i pravu blagodat Boziju.
  Interesuje me nakoji nacin mogu stupiti u kontakt sa vama radi savetovanja?
  Veliko postovanje

 2. + Ova molitva, koliko mi je poznato, molitva je sv. Franje (u. 1226.)…(Mislim na molitvu u poglavlju o hipohondriji i neurozi, pripisanu
  arhiepiskopu Jovanu Šahovskom):
  Господе, Боже мој. Удостој ме да будем оруђе Твога мира, да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање – праштање, где је раздор – слогу, где је лаж – истину, где је сумња – веру, где је очајање – наду, где је тама – светлост, где је жалост – радост.
  Господе, Боже мој, удостој ме да ја друге тешим, а не да мене теше, да ја друге разумем, а не да мене разумеју, да ја друге волим, а не да мене воле. Јер онај који даје – прима, ко заборавља на себе – добија, ко прашта – и њему се прашта, ко умире – рађа се за живот вечни. Амин.