ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА – ДУХОВНИ УЗРОЦИ НЕУРОЗЕ И ПРАВОСЛАВНИ НАЧИН ЛЕЧЕЊА

 

ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА
Духовни узроци неурозе и православни начин лечења

 

 
Садржај програма
 
Већина аутора (научника-нарколога и лекара-практичара) издваја три поступне фазе у лечењу наркоманије, и то:
а) фаза дезинтоксикационе терапије, усмерена на општи опоравак организма;
б) фаза осмишљеног утицаја на личност наркомана;
в) фаза духовно-терапеутске подршке.
У првој фази предвиђено је узимање терапеутских доза медикамената као што су транквилизатори, неуролептици, дезинтоксикациони препарати, витамини, симптоматска средства (аналгетици и др.) У зависности од добијених резултата укључује се и спровођење пиротерапије, хемосорбције. У каснијој фази се прописује физиотерапија. Лечење је праћено рационалном (разјашњавајућом) психотерапијом. Ову фазу спроводе специјализовани психијатри – нарколози у стационарима (ређе – у амбулантним условима).

2 Comments

 1. Ivana Zivanovic

  Postovani,

  Najpre veliko postovanje za divne tekstove i pravu blagodat Boziju.
  Interesuje me nakoji nacin mogu stupiti u kontakt sa vama radi savetovanja?
  Veliko postovanje

 2. + Ova molitva, koliko mi je poznato, molitva je sv. Franje (u. 1226.)…(Mislim na molitvu u poglavlju o hipohondriji i neurozi, pripisanu
  arhiepiskopu Jovanu Šahovskom):
  Господе, Боже мој. Удостој ме да будем оруђе Твога мира, да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање – праштање, где је раздор – слогу, где је лаж – истину, где је сумња – веру, где је очајање – наду, где је тама – светлост, где је жалост – радост.
  Господе, Боже мој, удостој ме да ја друге тешим, а не да мене теше, да ја друге разумем, а не да мене разумеју, да ја друге волим, а не да мене воле. Јер онај који даје – прима, ко заборавља на себе – добија, ко прашта – и њему се прашта, ко умире – рађа се за живот вечни. Амин.