ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА – ДУХОВНИ УЗРОЦИ НЕУРОЗЕ И ПРАВОСЛАВНИ НАЧИН ЛЕЧЕЊА

 

ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА
Духовни узроци неурозе и православни начин лечења

 

 
Рационализација
 
Једна од делотворних метода је рационализација. Пре свега се треба умирити, помолити се. Затим треба узети празан лист папира, хемијску оловку и пажљиво, трезвено проанализирати компликовану или конфликтну ситуацију до које је дошло, посебно исписати главне узроке сукоба и могуће путеве његовог разрешења, сабрати све “за” и “против”, размотрити потребе и проблеме свих учесника неспоразума до кога је дошло, пронаћи исправне закључке у корист трпљења, самоконтроле, смирења.
Успут се могу размотрити неке околности које раније нису примећене, битне психолошке нијансе. Завршна фаза рационализације би била прихватање одређеног решења, с обзиром да што дуже постоји двојни неодређени однос према сукобу, тим га је теже разрешити, а значи и васпоставити душевну равнотежу. Непријатељ нашега спасења се увек труди да нам одузме душевни мир, да нас збуни, наведе на униније (очајање). Ово треба имати на уму и бити трезвен.

2 Comments

 1. Ivana Zivanovic

  Postovani,

  Najpre veliko postovanje za divne tekstove i pravu blagodat Boziju.
  Interesuje me nakoji nacin mogu stupiti u kontakt sa vama radi savetovanja?
  Veliko postovanje

 2. + Ova molitva, koliko mi je poznato, molitva je sv. Franje (u. 1226.)…(Mislim na molitvu u poglavlju o hipohondriji i neurozi, pripisanu
  arhiepiskopu Jovanu Šahovskom):
  Господе, Боже мој. Удостој ме да будем оруђе Твога мира, да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање – праштање, где је раздор – слогу, где је лаж – истину, где је сумња – веру, где је очајање – наду, где је тама – светлост, где је жалост – радост.
  Господе, Боже мој, удостој ме да ја друге тешим, а не да мене теше, да ја друге разумем, а не да мене разумеју, да ја друге волим, а не да мене воле. Јер онај који даје – прима, ко заборавља на себе – добија, ко прашта – и њему се прашта, ко умире – рађа се за живот вечни. Амин.