ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА – ДУХОВНИ УЗРОЦИ НЕУРОЗЕ И ПРАВОСЛАВНИ НАЧИН ЛЕЧЕЊА

 

ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА
Духовни узроци неурозе и православни начин лечења

 

 
О борби против гнева
 
Гнев је израз потајне мржње тј. злопамћења. Гнев је жеља да се догоди зло ономе који нас је расрдио. Плаховитост је (неконтролисано) распаљивање срца у невреме. Огорченост је отровно осећање, које се гнезди у души. Гнев је болесно стање и ругоба душе.
Некотролисано кретање воденичног камена (гнева) може у трену да сатре и уништи жито душе и сав плод дотадашњег (духовног) подвига… Зато треба добро да пазимо.
Као што тама нестаје када засија светлост, тако и светлост смирења потискује сваку таму огорчености и јарости.
 
Свети Јован Лествичник
 
Ко је познао пут дуготрпљења и незлобивости, познао је и пут у (истински) живот.
Боље је осмехом сасећи раздражљивост, него неукротиво беснети.
Оно што је отров змије отровнице, то је раздражљивост и злопамћење; јер они израз лица промене, и мисли узнемире, и снагу раслабе, и црпу снагу човека за делање; док љубав и кротост удаљују све ово.
Буди пажљив према себи, да те не обузме плаховитост, разражљивост, злопамћење, јер ће ти због тога живот бити несређен и испуњен бригама. Стекни великодушност, кротост, незлобивост, које доликују Хришћанима, да би ти живот био спокојан и миран.
Ако имаш нешто против брата, или брат против тебе, помири се са њим. Уколико не учиниш тако, ма шта Богу принео неће бити примљено (Мт. 5. 23, 24). Уколико испуниш ову заповест Владике, онда ишти од Њега са смелошћу, говорећи: “Опрости ми Владико, дугове моје, као што и ја опраштам брату своме, испунивши Твоју заповест!” И Човекољубац ће ти одговорити: “Ако ти ниси опростио, ни Ја нећу теби опростити; ако си опростио, и Ја теби опраштам твоје дугове.”
 
Св. Јефрем Сиријски
 
Када је ум послушан Богу, тада се и срце покорава уму. У томе се и огледа кротост. Шта је кротост? Кротост је смирена преданост Богу, сједињена са вером, осењена Благодаћу Божијом.
 
Св. Игњатије Брјанчанинов
 
Када се дуго задржава у срцу и тамо храни, гнев прераста у злобу и злопамћење. Зато нам је дата заповест да одмах одсецамо гнев, како не би прерастао у мржњу и злобу, те да се тиме зло не умножава. Сунце да не зађе у гневу вашему: нити дајите мјеста ђаволу, каже Апостол (Еф. 4, 26,27).
 
Св. Тихон Задонски
 
Када је човек раздражљив и одише злобом, јасно осећа у својим грудима присуство непријатељске, зле силе; њено дејство у души је потпуно супротно ономе што говори Спаситељ о Своме присуству: Јарам је Мој благ и бреме је Моје лако (Мт. 11, 30). Када је та сила присутна осећаш се ужасно мучно и тешко – и душевно и телесно.
 
Св. Јован Кронштатски
 
 

 
 

2 Comments

 1. Ivana Zivanovic

  Postovani,

  Najpre veliko postovanje za divne tekstove i pravu blagodat Boziju.
  Interesuje me nakoji nacin mogu stupiti u kontakt sa vama radi savetovanja?
  Veliko postovanje

 2. + Ova molitva, koliko mi je poznato, molitva je sv. Franje (u. 1226.)…(Mislim na molitvu u poglavlju o hipohondriji i neurozi, pripisanu
  arhiepiskopu Jovanu Šahovskom):
  Господе, Боже мој. Удостој ме да будем оруђе Твога мира, да тамо где је мржња сејем љубав, где је вређање – праштање, где је раздор – слогу, где је лаж – истину, где је сумња – веру, где је очајање – наду, где је тама – светлост, где је жалост – радост.
  Господе, Боже мој, удостој ме да ја друге тешим, а не да мене теше, да ја друге разумем, а не да мене разумеју, да ја друге волим, а не да мене воле. Јер онај који даје – прима, ко заборавља на себе – добија, ко прашта – и њему се прашта, ко умире – рађа се за живот вечни. Амин.