НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Православна психологија » ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА – ДУХОВНИ УЗРОЦИ НЕУРОЗЕ И ПРАВОСЛАВНИ НАЧИН ЛЕЧЕЊА

ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА – ДУХОВНИ УЗРОЦИ НЕУРОЗЕ И ПРАВОСЛАВНИ НАЧИН ЛЕЧЕЊА

 

ПРАВОСЛАВЉЕ И НЕУРОЗА
Духовни узроци неурозе и Православни начин лечења

 

 
Пастирско старање
 
– Пастирске беседе и проповеди;
– Ангажовање у групи која изучава Св. Писмо;
– Привикавање на црквени живот: Свету Тајну Крштења, Исповести, Причешћа и Свештања Масла (Јелеосвећења);
– Литургијски живот, вршење молебана, ходочасничка путовања;
– Духовна рехабилитација и увођење у црквени живот у условима манастира (пребивање у манастиру у својству искушеника у периоду од 23 месеца).
Фаза терапеутске подршке и духовно-психолошке помоћи се остварује у облику динамичног лекарско-психолошког праћења. Формира се стална радна група за подршку, у чијем саставу су лекари, бивши наркомани, као и лица која су још увек зависници од наркотика, а на лечењу су и рехабилитацији у складу са предложеним програмом. Наше искуство говори да је веома важно формирање овакве групе, у којој оболели виде пред собом људе који су се излечили од ове тешке стасти, размењују искуство са њима, добијају корисне савете. То доприноси слабљењу депресивних и неуротичних манифестација, улива наду на исцелење.
 
Превентивна активност
 
Иступања пред разним аудиторијумима слушалаца: у школама и на факултетима, у касарнама, јавним трибинама и сл. Издавање чланака, брошура, књига, које расветљавају проблем наркоманије и њене духовне суштине. Иступања са истим циљем на радију и телевизији. Припрема аудио и видеоматеријала ради ширења међу становништвом.

2 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *