ДУХОВНИ ЛУГ (ЛИМОНАР)

 

ДУХОВНИ ЛУГ (ЛИМОНАР)
 

 
ПРЕДГОВОР
 
Блажени Јован Мосха Постник
возљубљеном у Христу чеду
Софронију Софисти
 
Како је прекрасан призор пролећног луга, вољено моје чедо, јер његови разноврсни цветови пружају обиље радосног усхићења онима који их посматрају. Он привлачи пролазнике и нуди им богату духовну трпезу. Са једне стране радује се човеково око, а истовремено, са друге стране, ужива његов осећај мириса. Један део овога луга блиста црвенилом ружа, на другом делу опојно миришу кринови, који нас привлаче да оставимо руже, па да се њима приближимо. Тамо даље, као боја царске порфире, просијавају љубичице. И тако са свих. страна путника засењује разноликост и разнобојност безбројних цветова који својим мирисима разгаљују душу. Са оваквим задовољством и ти, благодатно и верно ми чедо Софроније, прими овај мој труд.
У редовима који наилазе наићи ћеш на врлине светих мужева који су просијали у наше време. Сваки од њих је као што псалмопевац каже: “као дрво усађено крај потока, које род свој доноси у време своје и којему лист не вене: што год ради у свему напредује”[1]. Све њих подједнако воли Бог благодаћу Христа Бога нашега. Сваки од њих се на свој начин и у своје време различитим врлинама украшавао Божанском добротом и лепотом. Из њихових врлина одабрао сам најлепше цветове, узео сам венац исплетен на чедно чистој ливади и све, све то сада нудим теби, најверније моје чедо, а преко тебе и свеколиком свету. Овај спис сам назвао Лимонар[2] због задовољста и благоуханија и користи које он може да пружи читаоцу. Јер врлински живот и скромно понашање се не састоје само у извршавању божанских заповести, у правој вери и истрајности у њој, него и у описивању светога живота и подвига других људи. Зато сам и ја, чедо моје, љубави твоје ради према мени, уложио труд у састављању ове збирке у коју сам уврстио можда и превише догађаја, али зато сасвим истинитих, и тако сам, као мудра пчелица, у њима сабрао душекорисне подвиге Отаца.
Тако, одавде кренувши, почињем да ти приповедам следеће:
 


 
НАПОМЕНЕ:

  1. Пс. 1,3
  2. Остали називи овог списа су: Ливада, Духовни Луг, Цвећњак, Нови Рај, док је латински превод под именом Pratum Sprituale. Због изузетног значаја овај спис је одобрен од стране VII Васеленског сабора 787. у Никеји, чији је иначе основни задатак била борба против јереси иконоломаца.

Comments are closed.