NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Duhovno uzdizanje » VEČE U PUSTINJI SVETE GORE – RAZGOVOR SA PUSTINJAKOM O TAJNI ISUSOVE MOLITVE

VEČE U PUSTINJI SVETE GORE – RAZGOVOR SA PUSTINJAKOM O TAJNI ISUSOVE MOLITVE

 

VEČE U PUSTINJI SVETE GORE
Razgovor sa pustinjakom o tajni Isusove molitve

 

 
PREDGOVOR
 
Upravo zahvaljujući božanskoj ljubavi danas možemo da opazimo buđenje žudnje za svetootačkim i mističkim bogoslovljem, podvižništvom, trezvoumljem i neprestanom umnosrdačnom molitvom.
Otkud to da usred plime antropocentrizma, materijalizma i ovosvetskog mišljenja izranjaju duše žedne istinskog života u Hristu, tražeći savršenstvo – prisajedinjenje Bogu? Pri tome, one žele da bitišu saglasno svetim ocima Crkve i predanju Bogočoveka Hrista. Ovo je promena desnice Višnjega (Ps.77, 10). To je delo Duha Svetog koji večno živi i sve duše osvećuje u Telu Hristovom: u našoj svetoj katoličanskoj i apostolskoj Crkvi.
Nakon mnogih eksperimenata i golemog truda, postalo je jasno da predanje svetih otaca nije luksuz, nego pretpostavka istinskog i autentično pravoslavnog načina života. Zaista je veličanstven blagoslov čin svemilostivog Gospoda koji je u središtu Crkve posadio ovaj raj – baštu Svete Bogorodice, to će reći, Svetu Goru kojom sva Crkva oživljava mističkim zračenjem blagodati Božije, koja nas i danas dotiče kroz živo predanje svetih otaca.
Pisac dela koje je pred vama ljubi ovo predanje. On živi i deluje u svetu, ali se njegov boravišni grad, slično kao i kod apostola, nalazi na nebesima (2.Kor.5,1) – na nebu Svete Gore koja je predokušaj nebeskog Carstva Božijeg. Čovekoljubivi Gospod, koji nas daruje prema istinskim željama srca, podario je arhimandritu Jeroteju Vlahu blagodat da oseti i zavoli duhovnu atmosferu Svete Gore, da iz sopstvenog unutarja začuje mističke otkucaje svog srca, naime, reči: „Gospode Isuse Hriste, pomiluj me grešnog“
On je besedio sa svetim ocima i primio njihove blagoslove. On je čuo reči večnog života i sada nektar svoga srca pruža braći koju ljubi.
To je pokazatelj čovekoljublja svetih otaca naših. Jer, dok nam raskrivaju vrhunce duhovnosti – bodreći nas da ne malakšemo u našim pokušajima duhovnog uspinjanja, oni nam ujedno ukazuju i na prve korake koje mi neiskusni i nemoćni valja da učinimo. Oni nam otkrivaju visine, ali nas takođe i rukovode od podnožja, pokazujući prve korake.
Stoga spis koji je pred nama obelodanjuje molitvu ne samo u stupnju savršenstva, već i u početnim fazama koje naša braća u svetu mogu da upražnjavaju u svrhu osnaženja i osvećenja. Verujem da će se ova knjiga, uz blagoslov Majke Božije, koja je već primila punotu blagodati mističkog uspenja i zajednice sa Trojičnim Bogom, pokazati korisnom kako piscu tako i čitaocu. Što više ljudi čita knjige o Isusovoj molitvi, to se više pojačava želja da se ona praktikuje.
Našem Bogu, od kojeg dobijamo toliko dobrote i sve darove savršenstva, neka je slava i blagodarnost u vekove vekova. Amin.
 
Arhimandrit Georgije,
iguman manastira Grigorijata

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *