ВЕЧЕ У ПУСТИЊИ СВЕТЕ ГОРЕ – РАЗГОВОР СА ПУСТИЊАКОМ О ТАЈНИ ИСУСОВЕ МОЛИТВЕ

 

ВЕЧЕ У ПУСТИЊИ СВЕТЕ ГОРЕ
Разговор са пустињаком о тајни Исусове молитве

 

 
СИЛАЗАК СА СОПСТВЕНОГ ТАВОРА
 
Чим је јутро добрано одмакло одлучио сам да узмем благослов оца, па да се лагано спустим са горе на море. Уосталом, чекало ме је једно теже низлажење: са духовне горе на пучину света. Старца сам затекао прибраног и мирног. Срицао је Исусову молитву ограђујући се рукодељем којим је зарађивао за живот, а меру потребног чинило је парченце двопека и неколико свакодневних неопходности.
– Благословите оче, рекох, целивајући његову десницу.
– Збогом, оче мили. Нека Мајка Божија буде са тобом. Нека те укрепи Света Тројица. “Нека Господ твоју душу и тело заклони од сваког непријатељства ђавољег и сваког узнемирујућег маштарења; нека Господ буде твоја светлост, заштита, пут, снага – круна твоје радости и вечна помоћ. Буди смотрен”. Нека Исусова молитва буде твој нераздвојни сапутник. И моли се за мене како би Господ био милостив мени грешном.
Монашке молитве су пуне живота, оне извиру из осетљивих срдаца.
– Старче, захвалан сам Вам на свему: молите се за мене, за моје пријатеље и духовна чеда, за рођаке. Молите се, старче свети: молите се за свеколику васељену, јер Ви сте њена највиша и небудвижућа литица. Молите се, старче. Ви сте непроцењива драгоценост православља похрањена, са многим другима, у благоскривници Свете Горе. Молите се за нас грешнике. Ви сте бакарна змија усправљена у пустињи а ми грешници, изуједани отровницама греха, исцељујемо се додирнувши и видевши Вас. Ви сте наш Мојсеј. Докле год су Ваше руке управљене навише, ми ћемо тући непријатеља склупчаног у свету. Не спуштајте Ваше руке јер ће нас, у противном, смрвити непријатељска сила. Молите се старче…
– Нека те Бог помилује, оче.
– Благословите.
– Нека те Бог благослови, оче. Очекујем те и идуће године.
Силазио сам са горе ка пристаништу, пламтећи као шестокрилни серафим, сличан ватреном и огњеносном пророку Илији. Радње разума су се сасвим повукле пред огњем винутог срца. Готово нехотице сам почео да појем одломке из службе светогорским оцима коју је сачинио онај изузетни Светогорац, свети Никодим:
 
“Ко ће, оци блажени,
препричати борбу вашу?
Ко ће достојно усхвалити
дела подвига вашег?
Ко ће величати разборитост ума вашег?
 
Непрестану молитву вашу,
страдања ваша врлине ради,
тела изнуривање,
борбу страстима противну,
молитвене саборе свеноћне,
сузе непресушне,
духа смирење,
над демонима победе,
и све друге дарове?
 
О, мноштво светих људи
освећених и богомжуђених.
О, богоизабране кошнице
што саће начинисте
преиспуњено медом тишине
најслађим у пештерама
и пећинама Горе Свете.
 
Обрадовање сте Свете Тројице!
Обрадовање сте Мајке Божије!
Понос Атоса,
свету поноса извориште.
 
Молите се Богу
да душе наше изнађу милост”.
 
Господе Исусе Христе,
Сине Божији, молитвама светих Твојих,
помилуј ме грешног.
 
Пресвета Богородице, спаси ме.

3 Comments

  1. br Danijel Čović

    Poštovanje! Božji Vam blagoslov želim.
    Imam jedan upit i istovremeno molbu za Vas. Ja sam katolički monah pustinjak živim na Velebitu u jedinoj pustinjskoj nastambi u Hrvatskoj i veoma mi se dopada knjiga koja stoji na Vašoj stranici “VEČE U PUSTINJI SVETE GORE – RAZGOVOR SA PUSTINJAKOM O TAJNI ISUSOVE MOLITVE” pa me zanima dali imam pravo skinuti je sebi i isprintati za čitanje, ne za umnožavanje već za vlastitu korist?ž
    Hvala Vam na odgovoru!

  2. Da li je dozvoljeno zamisljati Ikone ili plamen svece u toku Isusove molitve, ili takve misli nisu dopustive.