ВЕЧЕ У ПУСТИЊИ СВЕТЕ ГОРЕ – РАЗГОВОР СА ПУСТИЊАКОМ О ТАЈНИ ИСУСОВЕ МОЛИТВЕ

 

ВЕЧЕ У ПУСТИЊИ СВЕТЕ ГОРЕ
Разговор са пустињаком о тајни Исусове молитве

 

 
ПРЕДГОВОР
 
Управо захваљујући божанској љубави данас можемо да опазимо буђење жудње за светоотачким и мистичким богословљем, подвижништвом, трезвоумљем и непрестаном умносрдачном молитвом.
Откуд то да усред плиме антропоцентризма, материјализма и овосветског мишљења израњају душе жедне истинског живота у Христу, тражећи савршенство – присаједињење Богу? При томе, оне желе да битишу сагласно светим оцима Цркве и предању Богочовека Христа. Ово је промена деснице Вишњега (Пс.77, 10). То је дело Духа Светог који вечно живи и све душе освећује у Телу Христовом: у нашој светој католичанској и апостолској Цркви.
Након многих експеримената и големог труда, постало је јасно да предање светих отаца није луксуз, него претпоставка истинског и аутентично православног начина живота. Заиста је величанствен благослов чин свемилостивог Господа који је у средишту Цркве посадио овај рај – башту Свете Богородице, то ће рећи, Свету Гору којом сва Црква оживљава мистичким зрачењем благодати Божије, која нас и данас дотиче кроз живо предање светих отаца.
Писац дела које је пред вама љуби ово предање. Он живи и делује у свету, али се његов боравишни град, слично као и код апостола, налази на небесима (2.Кор.5,1) – на небу Свете Горе која је предокушај небеског Царства Божијег. Човекољубиви Господ, који нас дарује према истинским жељама срца, подарио је архимандриту Јеротеју Влаху благодат да осети и заволи духовну атмосферу Свете Горе, да из сопственог унутарја зачује мистичке откуцаје свог срца, наиме, речи: “Господе Исусе Христе, помилуј ме грешног”
Он је беседио са светим оцима и примио њихове благослове. Он је чуо речи вечног живота и сада нектар свога срца пружа браћи коју љуби.
То је показатељ човекољубља светих отаца наших. Јер, док нам раскривају врхунце духовности – бодрећи нас да не малакшемо у нашим покушајима духовног успињања, они нам уједно указују и на прве кораке које ми неискусни и немоћни ваља да учинимо. Они нам откривају висине, али нас такође и руководе од подножја, показујући прве кораке.
Стога спис који је пред нама обелодањује молитву не само у ступњу савршенства, већ и у почетним фазама које наша браћа у свету могу да упражњавају у сврху оснажења и освећења. Верујем да ће се ова књига, уз благослов Мајке Божије, која је већ примила пуноту благодати мистичког успења и заједнице са Тројичним Богом, показати корисном како писцу тако и читаоцу. Што више људи чита књиге о Исусовој молитви, то се више појачава жеља да се она практикује.
Нашем Богу, од којег добијамо толико доброте и све дарове савршенства, нека је слава и благодарност у векове векова. Амин.
 
Архимандрит Георгије,
игуман манастира Григоријата

3 Comments

  1. br Danijel Čović

    Poštovanje! Božji Vam blagoslov želim.
    Imam jedan upit i istovremeno molbu za Vas. Ja sam katolički monah pustinjak živim na Velebitu u jedinoj pustinjskoj nastambi u Hrvatskoj i veoma mi se dopada knjiga koja stoji na Vašoj stranici “VEČE U PUSTINJI SVETE GORE – RAZGOVOR SA PUSTINJAKOM O TAJNI ISUSOVE MOLITVE” pa me zanima dali imam pravo skinuti je sebi i isprintati za čitanje, ne za umnožavanje već za vlastitu korist?ž
    Hvala Vam na odgovoru!

  2. Da li je dozvoljeno zamisljati Ikone ili plamen svece u toku Isusove molitve, ili takve misli nisu dopustive.