ЈЕДНОМ ЗА ЦЕО ЖИВОТ – РАЗГОВОРИ СА СРЕДЊОШКОЛЦИМА О БРАКУ, ПОРОДИЦИ И ДЕЦИ

<< претходна    [ садржај ]    следећа >>

 

ЈЕДНОМ ЗА ЦЕО ЖИВОТ
Разговори са средњошколцима о браку, породици и деци
 

 
Предговор аутора
 
Ови разговори су настали као крик очајања због виђења онога што се дешава у савременој породици. Одакле млади људи црпе своја познања о породици и браку? Гледајући своје родитеље, који вечито праве скандале и с плавог екрана. О томе да брак може да буде вечан и да се права љубав и верност могу наћи и данас, они могу само да маштају, јер својим очима то не виде. Задатак који сам себи поставио долазећи на предавања код ученика треће године средње школе био је врло једноставан: да сведочим о томе да све ово реално постоји, да они могу да заволе истински и да исто тако могу бити вољени. Међутим, љубав је наравно, труд.
Желео бих да верујем да ће се једног дана у школама поново појавити предмет као што је „Етика и психологија породичног живота“ (али, за разлику од старе, совјетске варијанте с православним погледом на породицу), јер физичар или хемичар ће постати један од хиљаде, иако се ови предмети уче по неколико година, а породицу ће основати скоро сви, међутим, у школама се о томе ништа не говори, у најбољем (у ствари у најгорем) случају уводи се сексуално образовање.
Ове беседе биле су намењене ученицима треће године средње школе у граду Талдому. Тек у последњој години пред матуру било је могуће дотаћи се неких тема које се тичу интимне стране брака.
Текст разговора у овој књизи је шири од сваке реалне беседе у школи. У зависности од аудиторијума и од питања која се рађају у слушаоцима било је говора само о одређеном делу теме. У књизи је наведено оно што је могло бити речено.
Филмови који се помињу у 4. и 6. беседи могу се набавити у православном медицинско-просветном центру „Живот“. Филм „Не убиј“ може у потпуности бити замењен филмом „Неми крик“. У овом центру се може наћи много других занимљивих материјала. Адреса центра је: 125167 Москва, Красноармејска ул. 2/2, Храм Благовести Пресвете Богородице. Телефон: (095) 212-64-95.
Ако се неко одлучи да наступи пред ученицима старијих разреда с предавањима о браку желео бих да поменем књиге и филмове који могу да му помогну у томе: 1) видеофилм „Црква не ћути“ (то су беседе протојереја Димитрија Смирнова с ученицима старијих разреда, које се могу набавити у центру „Живот“; неке мисли из дате беседе се наводе у овој књизи); 2) видеофилм „Почетак“ (беседа педагога С.Ј.Авдејенко с ученицима старијих разреда, студија „Радоњеж“); 3) књига „Пубертет. Како се правилно удати“ (књига истог педагога, делимично се подудара с беседом у видеофилму „Почетак“ али у њој има много новог материјала. Има неколико издања, постоји и аудио варијанта ове књиге); 4) књига Вере Присјолкове „Неуспешна удаја и васпитање детета од стране једног родитеља“ (истинита прича о једном жалосном покушају црквеног брака). Москва, издавачка кућа „Благо“, 2000.г. 5) Књига „Љубав и вера“ протојереја Артемија Владимирова. Москва, 2001.г.; 6) Зборник материјала за заштиту живота на ЦД-рому с православних ресурса на интернету (центар „Живот“).
 
Свештеник Илија Шугајев

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.