ДИВАН

 

ДИВАН
 
ДИВАН 7.
ЧУДЕСА ЗБОГ ХРИСТА
 
“А и многа друга чудеса учини Исус пред ученицима својима, која нијесу писана у књизи овој.
А ова се написаше да вјерујете да Исус јесте Христос Син Божји, и да вјерујући имате живот у име Његово” (Јов. 20, 30-31).
 
Нама је немогуће изређати ни сва она чудесна дела Христова која су споменута у јеванђелским књигама, а још мање она која нису писана у књигама овим. Споменута су, на пример, са по једном реченицом масовна исцељења у једном селу или граду без именовања лица. Тако више пута се говори, како Исус на једном месту “исцијели многе”, или како оздравише сви који се само дотакоше Његових хаљина. Јединоме Богу знана су имена и број свих болесника и паћеника, бесомучника, прокажених, глувонемих, сакатих, згрчених, паралисаних, гнојавих, краставих, разједених, унакажених, нервозних, слабоумних, устрашених, болесних од сухе или водене болести, од гука споља и тумора унутра, од огњевице или несанице и од свих осталих телесних и мука и недуга. Још мање можемо ми знати, колико је тајанствених чудеса учинио Господ над природом, заповедајући стихијама и елементима, мењајући атмосферу самим својим присуством; колико ли је Он утицао на промену мисли код људи својом чистотом, својим погледом, сваким својим покретом; колико ли је њих Он привукао к себи из даљине, колико ли исцелио на даљини!
Апостоли као очевици знали су несравњено више него што су записали. А записали су по Божјем промислу довољно да утврде нашу веру у Господа Исуса Христа као правог Месију. Сина Свевишњега и Спаситеља.
У Јеванђељу су описана двојака чудеса Христова: једна кроз Христа а друга због Христа. И Она која су кроз Христа, једна су пре његовог Васкрсења, а друга после Васкрсења. Ми смо до сад говорили само о чудесима која су кроз Христа, и то пре Васкрсења. А сада ћемо укратко да споменемо остале две групе чудеса, тј. она која су се догодила у свету због Христа као и она после Васкрсења.
Због Христа јављали су се анђели небесни много пута. Може се поверовати да одређени анђели нису се одмицали од Њега од почетка до краја. Стајали су Му на служби као своме Цару и Господу.
Арханђел Гаврил, објавио је Захарији рођење Јована Претече.
Исти Арханђел јавио се пречистој Деви Марији у Назарету, и саопштио јој, да се по вољи Божјој и наитијем Духа Светога из ње има родити Исус, Син Свевишњи, Цар чијем царству неће бити краја.
Праведном Јосифу јавио се анђео на сну и ослободио га сваке сумње у погледу девичанског зачећа његове штићенице Марије.
А анђел Господњи објавио је пастирима Витлејемским рођење Господа Исуса. Потом се јавило мноштво анђела који прослављаху Бога због рођења Исусова певајући: Слава Богу на висини, и на земљи мир, међу људима добра воља.
Због Христа појавила се на небу необична звезда која је довела три источна цара из далеких земаља и Витлејем на поклоњење њиховом Цару.
Опет анђел Божји јавио се на сну тим истим источним царевима и заповедио им, да се не враћају преко Јерусалима, него да иду иним путем у своје постојбине. То мудраци и учинише, а што разгневи Ирода те направи покољ деце у Витлејему и свој околини.
Све због Христа.
Због Христа јавио се анђел Јосифу, и наредио му, да узме Дете и Матер па бежи у Мисир испред крвавог Ирода. А по смрти Иридовој, опет му се јавио анђел у Мисиру, да се са Дететом и Маријом поврати у своју земљу.
По крштењу удаљи се Исус у пустињу где Га кушаше дух злобе четрдесет дана. За то време, светли анђели који Му стајаху на служби беху Га оставили самог, да би Он као човек победио Сатану. А када побеђени Сатана побеже од Њега, “гле, анђели приступише и служаху Му” (Мат. 4, 11).
Христос познаје анђеле небесне као домаћин своје укућане. Он их зна све по имену, зна природу њихову, зна да се они “нити жене, нити удају”. То су жетеоци Његове свемирне жетве. То су службеници и војници Његови. Они стално гледају лице Оца небеснога. Они воле људе, и радују се кад се један грешник покаје. Они узимају душе праведника и односе их у Рај. Он, Син Човечији, доћи ће са свима светим анђелима својим на крају времена. И Он ће се постидети пред анђелима својим оних људи који су се Њега постидели на земљи, одрећи ће се оних који су се Њега одрекли у овоме веку и пред овим родом грешним и прељуботворним.
Анђели су невидљива али стварна и силна војска Сина Божјега. Кад је Петар покушао да ножем брани свог учитеља од Јудиних пандура, одврати га Исус од тога говорећи му: “Мислиш ли ти да ја не могу сад умолити Оца својега, да ми пошаље више од дванаест легиона анђела” (Мат. 26, 53)?
А када мало пре тога беше на молитви, и зној као капље крви капаше с Његовог мученичког чела на земљу “анђел му се јави с неба и кријепи га” (Лука 22, 43).
Анђели Његови, бели као снег и сјајни као муња објавише Његово победоносно Васкрсење.
Анђели су се јавили ученицима на јелеонској Гори у време Христовог Вазнесења, са овим пророчким речима: “Овај Исус који се од вас узе на небо тако ће доћи као што видјесте да иде на небо” (Дела ап. 1, 11).
Све појаве анђела, забележене у Јеванђељу, догодиле су се због Христа. А колико ли их је остало незабележено!
Због Христа два пута се чуо глас Оца Небеснога; први пут на Јордану при крштењу: “Ово је Син мој возљубљени који је по мојој вољи” (Мат. 3, 17); а други пут на Тавору приликом Преображења: “Ово је Син мој возљубљени, њега послушајте” (Мат. 17, 5).
Због Христа и трећи пут чуо се глас Оца Небеснога. То је било за време једне Његове молитве Оцу: “Оче, прослави име своје” (Јован, 12, 28). Тада дође глас с неба: “И прославио сам и опет ћу прославити”.
Дух Свети сишао је на Христа у виду голуба при крштењу на Јордану. А пророци Мојсеј и Илија јавили су се при Његовом Преображењу на Тавору.
Када Он висаше на крсту, пусти небо због Њега таму по свој земљи од часа шестога до часа деветога.
Када Он издахну на крсту, завеса на Храму расцепи се од врха до дна, и земља се потресе, и камење се распаде, и гробови се отворише и устадоше многи из гробова својих. Такве се страшне ствари догодише, да капетан римске страже на Голготи у страху узвикну: “Заиста овај бијаше Син Божји” (Мат. 27, 51-54).
И када Исус васкрсе, због Њега опет “земља се затресе веома” (Мат. 28, 1).
Све ово што наведосмо, и много друго што је сакривено од нас, догоди се због Христа. Тим чудесима небо је посведочило Посланика свога а људима олакшало да верују Њему и у Њега.

One Comment

  1. Симонида Чонкић

    Са радошћу бележим име сестре из Чуруга које и сам СвНиколај наводи са осталима на крају првог издања књиге”Диван” – Чарна Чонкић.Касније је прешла у Нови Сад,па је назива душом богомољачког покрета града.Замонашена је под именом Херувима у манастиру Велика Ремета у време е.Андреја Фрушића и игумана Данила Здравковића.