ДИВАН

 

ДИВАН
 
ДИВАН 8.
ЧУДЕСА ПО ВАСКРСЕЊУ
 
Пре свега превелико је чудо силазак Христов у Ад, и ослобођење Адама и Еве и свих умрлих праведника испод власти мрака. У опису овога чуда ми нећемо улазити. О томе је доста речено у предању свете Православне Цркве.
При самом свом Васкрсењу Господ је јавио своју свемоћ тиме што је устао из гроба и јавио се жив ван гроба без уклањања гробне плоче. Јер гробну плочу уклонио је анђел Господњи не због Христа него због жена Мироносица и због апостола. Да би ове очигледно уверио, да је гроб празан. Јер исто онако како се Исус чудесно родио од пречисте Деве неизменивши ниуколико девичко тело, тако је васкрсао из гроба без отварања гроба.
Ово се очитује и трећим сличним чудом васкрслог Господа, а то је јављање ученицима у одаји са закључаним вратима. Два пута уђе Он у закључану одају без отварања врата. Једном у одсуству Томе, а други пут када и Тома беше с њима. Оба пута Господ је поздравио ученике са Мир вам! ученици се веома уплашише мислећи да виде дух Исусов. Али Он који могаше читати свачије мисли, рече им: “шта се плашите? И зашто такве мисли улазе у срца ваша? Видите руке моје и ноге моје, ја сам главом. Опипајте ме и видите, јер дух нема тијела и костију као што видите да ја имам”. И показа им руке своје и ноге. А кад у њима преовлада радост, те од радости не могаху веровати, рече им Он: “Имате ли шта за јело?” А они му дадоше комад рибе печене и меда у саћу. И узевши изједе пред њима” (Лука, 24, 36-43).
Учинити себе невидљивим заиста је чудо, нешто надприродно. Господ Исус учинио је себе невидљивим у Емаусу за вечером са Клеопом и другим учеником. Када Он благослови хлеб и преломи и даде им тада се њима отворише очи те Га познаше. Али у том тренутку “њега нестаде” (Лука, 24, 13-31).
Два чуда учини васкрсли Господ пред ученицима својим на језеру у Галилеји. Једном они ловише целу ноћ и ништа не уловише. Кад ујутру, стаде Исус на обали; они Га видеше али не познаше. Тада их Он ослови: “дјецо, еда шта имате за јело?” Кад Му одговорише да немају ништа, рече им Он: “Баците мрежу с десне стране, и наћи ћете”. Они послушаше, и толики лов уловише, да не могаху лако извући мрежу из воде “од мноштва рибе”. У том се отворише очи Јовану и он познаде Господа свога и рече Петру: “то је Господ” (Јован, 21, 1-11). Тада га сви познаше. И избројаше рибу, и беше само великих стотину педесет и три.
А друго је чудо изванредно необично. Кад ученици излегоше на суво, видеше пред Исусом ватру наложену и рибу и хлеб на ватри. Од куда то?
И то, и све остало, би од свемоћног Господа Исуса коме се по Васкрсењу даде свака моћ на небу и на земљи.
Оволико о чудесима записаним. Али свети Лука пишући дела светих Апостола сведочи, да је Господ Исус учинио и многа друга чудеса после свога крсног страдања и васкрсења. Он, вели Лука, “после страдања свога показа себе жива многијем и истинитијем знацима, и јавља им се четрдесет дана, и говорећи о царству Божијему” (Дела ап. 1,3).

One Comment

  1. Симонида Чонкић

    Са радошћу бележим име сестре из Чуруга које и сам СвНиколај наводи са осталима на крају првог издања књиге”Диван” – Чарна Чонкић.Касније је прешла у Нови Сад,па је назива душом богомољачког покрета града.Замонашена је под именом Херувима у манастиру Велика Ремета у време е.Андреја Фрушића и игумана Данила Здравковића.