ДИВАН

 

ДИВАН
 
ДИВАН 15.
ДРУГО ПИСМО ГОСТИМА
 
Драги господине Патерсоне,
Радује ме што Вам могу послати сада извештај и другог нашег савета. Односи се на чудеса светих апостола и Цркве апостолске.
Верујем да ћете и Ви по прочитању овог састава доћи до истих закључака до којих сам и ја дошао, а то су;
1. да су ученици сасвим правилно схватили свога Учитеља у гледању на свет, на подсвет и на надсвет, тј. на природни, адски и небески свет, и да су у свему умовали умом Христовим;
2. да су чинили онаква дела каква су видели од Господа свога, а по потреби и друга и друкчија, но све у истом духу, са истим циљем (спасење људи) и силом истог Духа Светога, и
3. да су увек сматрали, да њихова чудеса нису од њих него кроз њих. За разлику од мађионичара. Зато су их и чинили вазда у име Христово, а за славу Христову и за напредак цркве Христове. Будући свесни да Христос дејствује кроз њих, они су држали да помоћу Христа све могу, да им ништа није немогуће. Осећали су да им је дата божанско-синовска власт над природним стихијама, над демонима и над људским недузима. Све су то они делима показали.
Шаљем Вам уз овај извештај још и један интересантан напис под насловом “Јовањски Стослов”. У овом напису сумирани су општи појмови о чудесима и чудотворству, и изложена наша православна наука о чудесима.
Желећи Вам свако добро од Бога, остајем одани Вам
 
Јеромонах Јован Рапајић.

One Comment

  1. Симонида Чонкић

    Са радошћу бележим име сестре из Чуруга које и сам СвНиколај наводи са осталима на крају првог издања књиге”Диван” – Чарна Чонкић.Касније је прешла у Нови Сад,па је назива душом богомољачког покрета града.Замонашена је под именом Херувима у манастиру Велика Ремета у време е.Андреја Фрушића и игумана Данила Здравковића.