ČTENIJA POSNOG TRIODA

 

ČTENIJA POSNOG TRIODA

POUKA U NEDJELJU SIROPUSNU

 
Braćo i oci! Blagi naš Bog, Koji nam daruje život, i sada nas je po čovjekoljublju Svojem udostojio da doživimo do svetoga posta, u vrijeme kojeg se svaki od podvižnika po svojoj slobodnoj volji podvizava i trudi radi spasenja svoje duše. Jedan, držeći se uzdržavanja, posti po dva ili tri dana, drugi, u bodrosti bdijući, čita ili se moli, treći po sili svojoj metaniše, a peti upražnjava drugi neki podvig; kad bi samo neko pogledao na veliku usrdnost u ove dane! A inok koji se nalazi u povinovanju i poslušanju, istinski poslušnik, nosi svoj podvig ne samo u neko tačno određeno vrijeme, nego sav svoj život. U čemu se pak sastoji podvig istinskog poslušnika, kakvo je veliko ipsravljenje do kojeg on dovodi, i svijetli njegov vijenac, ako ne to – da se ne uzda u svoj razum i uopšte ne slijedi svoju volju. Mučeničkog vijenca nas udostojava povinovanje sa poslušanjem. Odsijecanje svoje volje i ispunjavanje volje nastojatelja ima jednaku cijenu pred Bogom kao prolivanje krvi za Hrista.
Ipak, svima nama je dobro poznato, braćo moja, da se u vrijeme ovih svetih dana mijenja naša ishrana, umnožavaju se metanije i pokloni, usložnjavaju pojanja i službe, prema drevnom predanju svetih otaca naših. Primimo onda ovaj dar posta časno i sa radošću; nemojmo tugovati zbog stradanja i oslabljenja našega tijela, nego se radujmo zdravlju i spasenju duše naše. Provodimo dakle, ispunjeni milošću i plodovima dobrim, svete dane u krotosti, neozlobljavanju, bez osude, bez gnijeva, bez lukavstva, bez zavisti, i u miru, uzajamnoj ljubavi i blagopokornosti. Kada nastupi vrijeme tihovanja, tihujmo; kada se pojavi potreba da govorimo – odgovorimo sa smirenjem i blagogovenijem; izbjegavajmo mnogoslovlje, metež i nerede, da bismo, kao služitelji Hristovi, prohodili svoja poslušanja mirno i bez meteža, jer metež u opštežitiju nanosi veliku štetu jednodušju bratije. Budimo oprezni, da ne raskrilimo vrata lošim pomislima koje skrnave naše duše, i ne dajmo mjesta đavolu, jer nas Božanstveno Pismo uči: ako gnijev načelnika tvojega padne na tebe, ti ne ostavljaj u sebi mjesta tvojega (Ekl. 10:4), zato što neprijatelj naš, đavo, nema vlasti da nas prinudi, nego nam samo potura loše pomisli, kao ribolovac mamac. I kada ih prihvatamo, one gospodare nama, a kada ih izgonimo molitvom i kada prizivamo slavno ime Gospoda našega Isusa Hrista, neprijatelj bježi od nas posramljen. Prikupimo sve naše snage da sačuvamo dušu našu neoskrnavljenu i čistu od svake grehovne pomisli, sklonimo je od strijela neprijateljskih, kao nevjestu Hristovu, i tada ćemo biti udostojeni da postanemo boravište Svetoga Duha i da začujemo: blaženi čisti srcem, jer će Boga vidjeti (Mt. 5:8). I, kako govori Apostol, što god je istinito, što god je pošteno, što god je pravedno, što god je čisto, što god je dostojno ljubavi, što god je na dobru glasu, bilo koja vrlina, bilo što pohvale dostojno, to mislite (Flp. 4:8). Ako ovu zapovijest ispoštujemo, Bog će sa nama biti. Braćo, klonimo se prejedanja i pijanstva, od kojih se rađaju svi grijesi; jedimo i pijmo sa blagogovenijem i strahom Božijim i proslavljajmo Boga, Koji nas je izbavio od prelesti i meteža svjetovnoga.
 
Budite pažljivi, braćo, živite kao čeda Božija. Služite Gospodu sa strahom i radujte se Njemu s trepetom (Ps. 2:11). Zar smo mi, koji predstojimo pred Carem neba i zemlje, ti koji će da plešu? A poslušajte i vi, koji plešete i metežno pjevate! Pismo kaže da se srca onih koji uskomešano i bez čina pjevaju ispunjavaju bjesovskim duhom, a srca onih koji poju smireno ispunjavaju se Duhom Svetim, kako i Apostol kazuje: Je li ko veseo? Neka pjeva Bogu (Jak. 5:13) razumno, a ne da se opija. Svjedočim pred Bogom i svetim Angelima, da onaj koji bude bezakonita djela tvorio neće biti dostojan ni da se pričesti, niti da naforu primi u svu Četrdesetnicu, osim ako duhovnik njegov bude poput njega samog i ne oprosti mu. Zbog toga budite pažljivi i na oprezu i držite se predanja i zapovijesti svetih – jedite i pijte umjereno, kao djeca Božija; i podajte onima koji nemaju, da bi se i oni utješili u ovaj sveti dan. Ako takvi budu naši postupci, udostojićemo sa da doživimo do dana Vaskrsenja Gospodnjeg, a u budućem vijeku, u vaskrsenju mrtvih, dobićemo Nebesko Carstvo u Hristu Isusu Gospodu našem, Kojem priliči slava i moć sa Ocem i Svetim Duhom, sada i uvijek, i u vijekovima vijekova. Amin.
 

 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *