НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Велики пост » ЧТЕНИЈА ПОСНОГ ТРИОДА

ЧТЕНИЈА ПОСНОГ ТРИОДА

 

ЧТЕНИЈА ПОСНОГ ТРИОДА

ПОУКА У НЕДЈЕЉУ ПЕТУ ПОСТА

 
Браћо и оци! Свако дјело којег се човјек лаћа испочетка му се чини тешко и неугодно, а када га заврши, осјети радост и весеље. Тако и земљорадник сије са сузама, а жање са радошћу; и војник се мрачан и тужан запућује у битку, а враћа се са радошћу. Тако и ми, браћо, приближавајући се крају Свете Четрдесетнице, више не памтимо тежину прошлих трудова, него се радујемо садашњем благу, прослављајући Владику Христа. Нека и надаље буде тако, украшавајмо живот наш подвизима сличним овом. Свједочим пред Богом да сте вријеме поста провели мирно, по чину, стрпљиво и у умиљењу, сваки је своје служење извршавао како треба. Слава Светоме Богу, Који нам је дао снагу да корачамо путем светога поста.
Нека нам онда баш то, браћо, послужи као примјер краја пролазног живота; када се јави Христос, живот наш, онда ћете се и ви с Њиме јавити у слави (Кол. 3:4), кад преда Царство Богу и Оцу, кад укине свако поглаварство и сваку власт и силу (1 Кор. 15:24), тада и свети неће памтити трудове и злопаћења која су носили овдје ради врлине, и задобиће вјечна блага. И ко су они? Праведници до закона: Авељ, Сиф, Енос, Ној, Аврам и други патријарси, а у времену под законом – славни пророци, Мојсије и други, и у Новој благодати свети апостоли, побједоносни мученици и остали чинови светих, а поготово велики Јован Претеча…
Али пошто ученици доброг учитеља и сами морају да буду добри – јер дрво се по плодовима познаје, – преклињем, браћо, љубав вашу, да и ми чинимо дјела која су чинили он и свети оци. Не одбацујмо дакле наше старање о подвижничком животу, и благи Бог, Који не жели смрти грешника, него његово обраћење, удостојиће свију нас Својега Небескога Царства, у Христу Исусу Господу нашем, Којем приличи слава и моћ са Оцем и Светим Духом, сада и увијек, и у вијековима вијекова. Амин.
 

 

   

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *