НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Велики пост » ЧТЕНИЈА ПОСНОГ ТРИОДА

ЧТЕНИЈА ПОСНОГ ТРИОДА

 

ЧТЕНИЈА ПОСНОГ ТРИОДА

ПОУКА У НЕДЈЕЉУ МЕСОПУСНУ

 
Браћо и оци! По општеприхваћеном уставу мирјани сада морају да оставе употребу меса; али само да видите ви како се они много брину о једењу меса, о пијењу вина, и о разним играма, и беспризорним и бесрамним призорима, о којима не приличи ни говорити, како о томе свједочи апостол. Са великим благоговенијем и благочинијем људи требају да проводе и данашњи дан, прослављајући и благодарећи Бога за дарове које им је Он са висине послао и припремајући се за сретење Свете Четрдесетнице; међутим, по наговору ђавола, они чине сасвим супротно и непристојно. Подвргавају се они томе због тога што не обраћају пажњу на Слово Божије и на глас Цркве.
Ми говоримо о томе зато да не дајемо уму својем да пребива у свјетовним похотама, које нико не смије да жели: ми их се морамо гнушати, истребљивати их, туговати и плакати за онима који им се предају. Са пажњом и страхом размотримо и разјаснимо себи смисао данас прочитаног Божанственог и Свештеног Јеванђеља, из којег је позајмљен и садржај канона Триоде (која се данас поје) и замислимо велики, страшни и преславни дан другог доласка Господа нашега Исуса Христа, када ће Он сјести са славом великом на страшном Својем Пријестолу. Какав ће тада бити свеопшти страх и трепет, када ће се чак и силе небеске покренути, како говори Јеванђеље (Лк. 21:26). Тада ће бити испитана не само наша дјела, него и ријечи, па чак и саме помисли и покрети срца наших. И поставиће страшни Судија праведне са десне стране Своје и грешне са лијеве. И онима који буду десно од Њега Он ће упутити кротке и блажене ријечи: Ходите благословени Оца мојега; примите Царство које вам је припремљено од постања свијета (Мт. 25:34). А онима који буду стајали на лијевој од Њега страни са гнијевом ће рећи страшне ријечи: Идите од мене, проклети, у огањ вјечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим (Мт. 25:41).
Ево о чему увијек требамо да мислимо: ми морамо припадати Богу са покајањем и сузама, да би нам Он опростио гријехе наше прије него што наступи крај, и да би нас избавио од будућих страшних мучитељних казни. Преклињем вас, браћо, обратимо се јеванђеоским ријечима, да бисмо савладали прелест и сљепило, и припремимо се да служимо Господу са страхом и трепетом, тјерајући и чистећи од душа наших свако греховно дјело и сваку лошу помисао. Примимо у себе свако добро дјело и сваку врлину, будимо милосрдни и састрадатељни према браћи својој. Не знајући за лицемјерје и лукавство, будимо добри, један према другом сусретљиви, смирени, великодушни и трпељиви. Не само у духовним подвизима се упражњавајмо, него и тјелесне трудове проходимо без ропота, бивајући свјесни да послушање и служење које ми чинимо није човјечије, већ Божанствено. Хоћу да због нерадења и гордости не кваримо ниједно дјело које се у нашим рукама налази, да не бисмо претрпјели душевну штету. Према томе, док имамо времена, стекнимо свако и Богу угодно дјело, да бисмо, живећи по заповијестима Јеванђеља Христовог, постали насљедници Небеског Царства, у Христу Исусу Господу нашем, Којем приличи слава и моћ са Оцем и Светим Духом, сада и увијек, и у вијековима вијекова. Амин.
 

 

   

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *