Црква и секте

(7) О ЂАВОЛУ И ПАКЛУ

Секташко учење да ће након свеопштег васкресења пакао, ђаво, и сви грешници заувек бити уништени представља још једну, у низу заблуда и лажи.
Као што смо видели, Св. Писмо не само што тврди да душе покојника живе после смрти свесним животом, него такође отворено и недвосмислено тврди да тај живот одговара њиховим моралним особинама које су стекли у току овоземаљског живота. Наиме, праведне душе одлазе у рај – у привремено блаженство, а грешници у пакао – привремене муке, где обитавају све до Страшнога Суда и свеопштег васкресења (Лк. 16.19-31 ; 1Пт. 3.18-20).
Какве су те муке ми то не знамо, али их Библија веома сликовито описује, упоређујући их са огњем неугасивим , и црвом који не умире (Иса. 66.24 ; Мт. 3.12 ; Мк. 9.43-48); и тамом најцрњом (крајњом) где је плач и шкргут зуба (Мт. 8.12 ; 13.42,50 ; 22.13). Разуме се, пошто је овде реч о души, сви описи пакла и мука морају се схватити у духовном, пренесеном смислу, а не у материјално – физичком!
Дакле Св. Писмо недвосмислено тврди да пакао постоји! А, да ли тврди и то да ће после свеопштег васкресења ђаво и пакао заувек бити уништени ? – Чујмо:
Господ је јасно рекао какав крај очекује непокајане грешнике: Идите од Мене, проклети, у огањ вечни који је припремљен ђаволу и анђелима његовим, … , и ови ће отићи у муку вечну (Мт. 25.41,46); … , у огањ вечни и пакао огњени (Мт. 18.8-9); … , који се неће гасити ни ноћу ни дању, до вијека ће се дизати дим њезин, пророкује пророк Исаија (Иса. 34.1-10). Дакле, за такве непокајане грешнике чува се мрак таме занавијек (2Пт. 2.17 ; Јуд. 1.13); и: Такви ће бити осуђени на вечну погибао од лица Господњег … (2Сол. 1.9).
Најупечатљивији доказ нам даје ап. Јован који овако описује стање грешника: Дим њиховог мучења дизаће се у све векове, и неће имати покоја дању ни ноћу (Отк. 14.11); … А ђаво, који их је довео у заблуду, би бачен у ватрено и сумпорно језеро, где је звер и лажни пророк, и биће мучени дању и ноћу у све векове (Отк. 20.10 ; 19.3).
Секташи се овде веома често позивају на милосрђе Божије, и љубав Његову, па констатују да би постојање некаквог пакла, у коме ће се људи вечно мучити, било у супротности са том љубављу. Бог јесте милостив, али према коме!? Сигурно не према окорелим и непокајаним грешницима који за живота свога нису ни хтели да чују за Бога, а камоли да извршавају Његове заповести! Милост Господња остаје од вијека до вијека на онима који га се боје, који држе завет Његов, и памте заповести Његове да их извршавају … , колико је небо високо од земље, толика је милост Његова к онима који га се боје “ (Псл. 103.8-18). Ето према коме је Господ милостив!

Кључне речи:

2 коментар(а)

  1. Zakon nikada neće biti ukinut, to Hristos govori i u Starom Zavetu i u Novom, zakon je samo dopunjen jer nije bio perfektan, odnosno redefinisan je na one tri osnovne zapovesti: 1. Voli Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom i svom snagom svojom; 2. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga; 3. Ljubite neprijatelje svoje. Dakle, ukoliko poštujemo prvu zapovest, poštovaćemo i Boga, a ako poštujemo Boga poštovaćemo njegov zakon koji je ranije dat. Druga je veoma jasna pa i nema potrebe da se objašnjava. Treća kaže „Ljubite neprijatelje svoje“, ako neprijatelj ljubi neprijatelja, oni više neće biti neprijatelji.

    • Druze, vidis i sam koliko izvrcu, pa svi smo i nastali od naroda Izraela, naravno da se ovo odnosi na sve narode, da Zakon nije uoste izmenjen nego je samo dopunjen i upotpunjen (kako ti rece redefinisan) to je vise nego jasno. Nije ukinuto nista u Zakonu a oni sto izvrcu to je njihov problem, vrlo je jasno da je smesno ovo sto je tekstopisac gore pomenutog teksta pokusao da uradi, da napravi nakaradan Stari Zavet samo da bi nekako uklopio sa njegovom tradicijom i tako ispao „ispravan“. Ok. Neka oni to postuju, super, nemam problem sa time, samo ne bih voleo da ljudi koji su neupuceni razmisljaju na takav nacin nego nega izucavaju Sveto Pismo i sami ce shvatiti. Ovo je kako bih rekao,nacin razmisljanja tradicionalnog jednoumlja bez pokrica i logike. Pozdrav i Mir Boziji svima!

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.