Црква и секте

<strong“>О РАТОВАЊУ И ЗАПОВЕСТИ „НЕ УБИЈ“

“ Не убиј „,“ И ко убије човека да се погуби „,“ И ко рани ближњега својега, како учини тако да му буде: Улом за улом, око за око, зуб за зуб “ (3Мој. 24.17-20); и : “ живот за живот, око за око, зуб за зуб, рука за руку, нога за ногу “ (5Мој. 19.21). Ове заповести представљају принцип старозаветног живљења, принцип правде и правичности – тј. како ти мени, тако и ја теби!
Из Старозаветне Библије знамо да се Господ често ословљава као “ Господ Бог над војскама “ (Амор. 4.13 ; Иса. 46.10), или “ Господ је велики ратник “ (2Мој. 15.3); да има своју војску и своје војводе (Књ. Ис. Нав. 5.13-15 ; Мт. 26.53 ; 2Књ. о Цар. 6.17).
Сама Старозаветна Библија сматра да постоје ратови које Бог не само да одобрава, него и наређује (5Мој. 2.21-23 ; 3.2-6 ; гл. 20 ; 32.39-40). Такође постоји и Божија заповест којом се наређује убиство кривог појединца (3Мој. 20.9-13 ; 24.16-21 ; 5Мој. 17.6 ; 18.20 ; 22. 22). То директно значи да је неко морао да изврши то убиство! Па да ли и он преступа заповест „не убиј “ ? Ако је тако, онда испада да Бог противуречи самоме Себи !
Додајмо свему овоме и то, да је Бог благословио Исмаила и обећао да ће умножити његово племе, иако је овај био убица: (1Мој. 16.10-12 ; 17.20). О „суровостима “ у Старом Завету погледати: (2Мој. 4.22-23 ; 11.4-5 ; 12.12 ; 32.27-29 ; Иса. 13.13-18 ; Јер. 48.10).
Дакле, старозаветна заповест „око за око, зуб за зуб “ – рекли смо изражава принцип правде; правичности. Да ли је Христос игде рекао да то не ваља? Не, Он то није рекао. Он је рекао само то – да има нешто боље од тога, а то је љубав и опраштање. И то је неоспорно тачно! У име те љубави Он тражи од нас опраштање, да примимо још један шамар ако нас неко удари, да му дамо и огртач ако нам затражи хаљину (Мт. 5.21-22,38-44). То пише, и то се не може порећи. А да ли је рекао да дамо главу и живот ако нам нападач то затражи? Такав захтев није нигде записан!
Старозаветни цитат на који се Христос позива гласи у целини: “ живот за живот, око за око, зуб за зуб, … „. Међутим, Он овде изоставља оно “ живот за живот “ и уопште га не коментарише. Зашто?! Знамо шта треба да радимо ако нам неко распали шамар, ако нас потера једну миљу; знамо шта треба да радимо ако нам неко затражи хаљину, или зајам. А шта да чинимо ако нам неко затражи главу, тј. живот? На то питање није дат директан одговор. Речено је да треба љубити ближњега свога као самога себе. И не само њега, него и непријатеље. Али није речено да треба да их волимо више него саме себе. Према томе, ту је граница! Ако нападач затражи да ме ошамари, да ћу му. Да ћу му и хаљину, и огртач, и зајам. Али ако ми затражи (угрози) живот – е, ту је тачка! Нигде у Јеванђељу није речено да га морам дати. Дакле, имам право да се браним – ако треба и рукама, и ногама, и било каквим другим оружјем.
У осталом, Христос нигде није рекао да живот вреди колико и један шамар, једна хаљина, зајам, или трка на једну миљу. “ Живот је вреднији од хране и тело од одела “ (Мт. 6.25) – то су Његове речи.
Божија заповест “ не убиј „, јесте основно правило хришћанског морала. Али она представља идеално стање људског друштва, а само човечанство је далеко од тога. Докле год је света, и људи, биће и ратова и буна, јер је рат у својој сржи, излив грешне људске природе и њене изопачености – Он је физичко и морално зло! Сам Господ Исус Христос нам то потврђује речима: “ тако мора да буде “ (Мт. 24.1-7). Запазимо, Он није рекао: “ пазите, ни за живу главу не учествујте у тим ратовима “ – него само “ немојте да се уплашите „. Осим тога у Св. Писму нигде не стоји заповест “ не ратуј „.
Када су Јовану Крститељу војници поставили питање шта да чине да би се спасили он им није викнуо: “ Оканите се ваше војне службе, тог крвавог заната „, већ само: “ не злостављајте никога и не оптужујте лажно, и будите задовољни својом платом “ (Лк. 3.14).
Једном приликом Господу је пришао римски официр и замолио га за помоћ. Господ тада није рекао: “ скини војну униформу па ћу ти помоћи „, већ напротив похваљује с дивљењем веру овог многобожца (Мт. 8.5-13). То што је помогао једном многобожцу, само по себи и није чудо – због тога је Он и сишао међу људе. Али има нешто друго – да је Он био против војне службе сигурно не би пропустио овакву прилику да поучи капетана да напусти своју службу.
Ево још једног примера: У Кесарији је живео римски капетан чете. Побожан и богобојазан са целим домом својим, који је чинио многе милостиње народу, и молио се стално Богу. На крају су молитве и милостиње његове изишле на спомен пред Богом, и Он му је послао ап. Петра да крсти њега и све у његовом дому (Д. ап. 10.1-48). Као што видимо, капетан је примио крштење и дарове Духа Светога иако је био војно лице, и нико: ни Петар, ни анђео, ни сам Бог, нико му није поставио услов да напусти своју војну службу, у којој је свакако било не само парадирања, него и ратовања. Али, и ћутање понекад зна пуно тога да нам каже!
Дакле, по речима Св. Писма, и по Божијим поступцима, произилази јасно да војна служба, укључујући и рат – јер она због тога и постоји – није Богом забрањена! Господ Исус Христос је једном приликом рекао: “ Нико нема веће љубави од ове: да неко положи свој живот за своје пријатеље “ (Јн. 15.13 ; 1Јн. 3.16). Као што видимо, дати живот за пријатеља Христос не захтева изричито, али бар похваљује.
Хришћанин може ићи у рат да брани своју породицу, пријатеље, своју отаџбину, и свој народ, али при томе не сме бити испуњен мржњом према непријатељу, нити чинити ратне злочине.

Кључне речи:

2 коментар(а)

  1. Zakon nikada neće biti ukinut, to Hristos govori i u Starom Zavetu i u Novom, zakon je samo dopunjen jer nije bio perfektan, odnosno redefinisan je na one tri osnovne zapovesti: 1. Voli Gospoda Boga svoga svim srcem svojim, svom dušom i svom snagom svojom; 2. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga; 3. Ljubite neprijatelje svoje. Dakle, ukoliko poštujemo prvu zapovest, poštovaćemo i Boga, a ako poštujemo Boga poštovaćemo njegov zakon koji je ranije dat. Druga je veoma jasna pa i nema potrebe da se objašnjava. Treća kaže „Ljubite neprijatelje svoje“, ako neprijatelj ljubi neprijatelja, oni više neće biti neprijatelji.

    • Druze, vidis i sam koliko izvrcu, pa svi smo i nastali od naroda Izraela, naravno da se ovo odnosi na sve narode, da Zakon nije uoste izmenjen nego je samo dopunjen i upotpunjen (kako ti rece redefinisan) to je vise nego jasno. Nije ukinuto nista u Zakonu a oni sto izvrcu to je njihov problem, vrlo je jasno da je smesno ovo sto je tekstopisac gore pomenutog teksta pokusao da uradi, da napravi nakaradan Stari Zavet samo da bi nekako uklopio sa njegovom tradicijom i tako ispao „ispravan“. Ok. Neka oni to postuju, super, nemam problem sa time, samo ne bih voleo da ljudi koji su neupuceni razmisljaju na takav nacin nego nega izucavaju Sveto Pismo i sami ce shvatiti. Ovo je kako bih rekao,nacin razmisljanja tradicionalnog jednoumlja bez pokrica i logike. Pozdrav i Mir Boziji svima!

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.