СВЕТООТАЧКЕ ПОУКЕ НА ДАНЕ СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ – ЗБОРНИК ЦРКВЕНО-ПОУЧНИХ ЧИТАЊА У ДАНЕ СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ

 

СВЕТООТАЧКЕ ПОУКЕ НА ДАНЕ СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ
Зборник црквено-поучних читања у дане Страсне Седмице
 

 
ПОЗДРАВНО СЛОВО
 
Доба сјајне Ромеје и Србије Немањића било је кратко, али довољно да се утврди темељ нашем народу, његовој Цркви и култури, да он узрасте до свог места у заједници народа. У оно време су Хиландар и светогорска пожртвованост Хиландараца били непосредни источник и учесник те повести и узрастања.
Данас је на истом путу завештања светог Саве и Симеона изникла једна савремена и будућности посвећена хиландарска установа у отаџбини, „Задужбина Светог манастира Хиландара“. Њен задатак је да настоји да у нашем времену и пред очима света оваплоти две највеће заповести: Љуби Господа Бога својега свим срцем својим… и љуби ближњега свога као самога себе (Мт. 22,37-39).
Књиге које се појављују пред нашим читаоцима један су од плодова делатности хиландарске Задужбине. Упознавајући савременог човека са богатим и спасоносним духовним наслеђем Цркве, Задужбина кроз своје библиотеке објављује дела православних аутора, од светих отаца до савремених богослова, духовника и писаца.
Тако Хиландар кроз своју отаџбинску Задужбину наставља своје присуство у духовном и културном простору матице, непрекинутим писаним трагом, започетим делом и словом светог Саве Српског.
 
Игуман манастира Хиландара
Архимандрит Мојсије

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *