ПОУКЕ И ПРОРОЧАНСТВА

 

ПОУКЕ И ПРОРОЧАНСТВА
 

 
ЧУДА И ПРОРОЧАНСТВА
 
Велики утицај који је Козма имао на душе не може се у целости објаснити, не узме ли се и обзир и то да је још један важан чинилац допринео чудесном напретку целокупног апостолског дела. То је оно што се назначује на крају Еванђеља по Марку: А они (Апостоли), изашавши проповедаху свуда, док Господ помагаше и реч потврђиваше знацима који су следили. Амин. И Светитељеву поуку пратила су знамења, јер он није имао тек дар речи, него и творења чуда и прорицања онога што тек има да се догоди.
Љубљени! Таквим свештеноапостолом, равноапостолом, како му у служби поје химнограф, показао се свети Козма. Поштујући његову свештену успомену, заблагодаримо из дубине срца Господу на овом новом светилу Православне Цркве и уздајмо почаст и онима који су допринели остварењу наума Божје Промисли и израстању ове велике свештеноапостолске личности последњих времена. Уздајмо, пре свега, част његовим благочастивим родитељима који су га од младеначког узраста одгојили чистим млеком Православља, па његовим учитељима, мудром Евгенију Бугарину, духовним оцима и браћи Свете Горе мећу којима се извежбао у храброг борца за Веру. Уздајмо, коначно, част и оним приснопамјатним патријарсима Серафиму и Софронију, који су га побудили на свештеноапостолско дело и снабдели га препорукама за архијереје целе Васељенске патријаршије.
Ова последња помоћ била је непроцењиве вредности, јер без дозволе и препоруке Патријаршије Козми би било немогуће да се креће у окупираној Грчкој. И одмах на ум долази мисао: да је данас жив, да ли би свети Козма имао толику духовну подршку од највиших ауторитета савремене Цркве? Бојимо се да томе апостолу, који није ласкао слабостима црквених власти, него је разобличавао зло где год би на њега наишао, па макар то било и у владичанским и патријаршијским дворовима, не би била дата дозвола за проповедање. Било би му наложено да се врати у манастир свога покајања као опасан реметилац…
Ко баци поглед на савремени црквени живот, горко ће туговати због недостатка свештеноапостолских ликова какав је био свети Козма Етолски. А ако би хтео да испита откуда тај недостатак, много би разлога нашао. Један од њих, по нашем расуђивању, тај је да се свештеноапостолске склоности чистих посленика Еванђеља данас не подржавају, него чак и гоне. Гоне их они који би први требало да их охрабрују и укрепљују и то је жалосна истина.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *