ПОУКЕ И ПРОРОЧАНСТВА

 

ПОУКЕ И ПРОРОЧАНСТВА
 

 
ПОУКА ТРЕЋА
Испитујте Писма
 
Испитујте Писма, јер у њима ћете наћи живот вечни. Наш Господ Исус Христос, браћо моја, преслатки Владика и творац ангела и све умне и чулне твари, поведен милошћу и великом благошћу и љубављу према нашем роду, даровао нас је и дарује нас свакога дана и Њега прослављамо. Ево где прочитасмо Свето Еванђеље, миросасмо се да нам Господ помогне, па нека нам се и смилује заступништвом Владичице наше Богородице и Свагдадеве Марије и свих Светих, опрости нам грехе и удостоји нас Царства Небеског, да се у њему радујемо и прослављамо Свету Тројицу. У старини, Хришћани моји, људи су били чисти и разговарали су са Богом, а касније су пали у грех и нису више били достојни да са Богом говоре. Свети Дух је испрва просветлио свете Пророке који нам написаше Свето Писмо, а затим и свете Апостоле и свете Оце који нам протумачише књиге наше Цркве, како бисмо знали куда ходимо.
 
Примери врлине из Писама
1. Мојсеј
 
У оно време живео је човек по имену Мојсеј. Он је одмалена имао два дара у своме срцу: љубав према Богу и љубав према својој браћи. Тако и ми, благочастиви хришћани, треба да имамо те две љубави, јер то је заповест Господња: Овоје заповест Моја да љубите једни друге како Ја узљубих вас. Чујете ли, браћо, шта Христос каже? Као Ја што бејах покаран, бијен, као што огладнех, ожеднех, бејах распет и пролих Своју крв љубави ваше ради да бих вас избавио из руку ђаволових, тако и ви треба да љубите Бога и своју браћу и, буде ли потребно, да пролијете и крв из љубави према Богу и брату своме. Савршена љубав је да продаш све што имаш и да то даш као милостињу, а да се сам продаш у роба и опет све што добијеш да даш за милостињу. На истоку беше један владика коме су из епархије узели стотину људи у робове, а он продаде све што је имао и откупио их. Али син једне удовице остао је заробљен. И шта је владика урадио? Обријао се и отишао да умоли господара који је држао дете да ово ослободи, а да њега самог задржи, како и би. Он је живео у великом одрицању, док га због његовог трпљења Бог није удостојио да чини чуда. Касније га је господар ослободио и он је поново постао архијереј. Такву љубав Бог жели да и ми имамо. Има ли некога међу вама са таквом љубављу? Не! Не продај се ти сам, продај само своје ствари и пружи милостињу. Не можеш то да урадиш? Дај пола, дај трећину или четвртину. Ни то не можеш? Не узимај хлеб свому брату, не гони га, не клевећи. Како ћемо се спасити, браћо моја? Једно нам се чини тешко, друго горко. Бог је милостив, да! али је и праведан, Он има и железну палицу. Зато ако хоћемо да се спасимо, треба да имамо љубав према Богу и према својој браћи.
Мојсеј је постио четрдесет дана и ноћи и постао као ангел. Тако и ми треба да постимо средом, јер у тај је дан продат наш Христос, и петком, јер тада је распет. И као што је Мојсеј научио слова, тако и ми треба да учимо, да бисмо знали Закон Божји. И ако ви, родитељи, нисте слова научили, ваша деца треба да их науче. Зар не видите како је подивљао наш Род од неукости и како постадосмо као звери? Зато вас саветујем да идете у школу да бисте могли да разумете Свето Еванђеље и остале књиге.
Гледајући добар наум Мојсејев, сведобри Бог га је удостојио да постане и цар Јевреја, којима владаше четрдесет година. Удостојио га је да постане и пророк. А шта значи бити пророк? Знати прошло и будуће. Тако и када ми творимо добра дела, браћо, Господ удостојава и нас и даје нам све што Му заискамо. А ако чинимо зло и немамо љубав, него мржњу, ми удела немамо са Богом, него са ђаволом у преисподњој, где су муке вечите.
 
2. Ноје
 
У старо време, браћо моја, добромрзац ђаво пустио је свако зло и навео људе да се горде, да завиде, блудниче, прељубочинствују, да чине ствари које нису чиниле ни бесловесне животиње и, што је горе од свега, да се поклањају као Богу час сунцу, час месецу и мору. Желећи да потопи свет, Бог заповеди Ноју да начини једну лађу на земљи и да, када га људи буду питали зашто то ради, одговори им да ће Бог уништити свет, а ако му се буду подсмевали да не мари. Започе Ноје да прави лађу. Питаху га људи: „Зашто градиш лађу?“ Ноје им одговараше: „Зато што ће Бог уништити свет.“ Они му говораху да је луд. Шта би било Богу да уништи свет? Али Ноје је само радио свој посао и за сто година завршио је лађу. У то време нађоше се осморо добрих људи: Ноје, његова жена, њихово троје деце и три снахе. Желећи да избави ово осморо, Бог заповеди Ноју да опточи смолом лађу, да унутра не уђе киша, и да уведе све животиње од мушкога и женског рода, чисте и нечисте. И када уђоше унутра и он и жена му, синови и снахе, Он добро затвори лађу. Напољу су људи јели, пили, бавили се својим пословима и ђавољим работама. Тада Бог отвори уставе небеске и на земљу се изли киша као река. Људи повикаше: „Ноје, отвори нам да уђемо у лађу!“ А Ноје им говораше: „Где сте били сто година колико сам вам говорио да ће Бог уништити свет? Шта да вам сада радим? У аду нема покајања!“ Тада се потопи земља и вода покри све горе, подавише се сви људи осим Ноја и његове породице. А од њих се поново све напуни, као што и Христос каже у Светом Еванђељу: Као дани Нојеви, такоје и долазак Сина Човечијег, односно: као што у време Нојево људи нису веровали, него су му се подсмевали док изненада није дошао гнев Божји, потоп, тако и сада, Хришћани моји, о Другом Доласку Господњем људи неће веровати. Речи које вам говорим нису моје сопствене, него Светога Духа и ко хоће нека верује. Ја сам своје урадио. Имао сам и ја једну заблуду. Када сам био млад, говорио сам: могу сада и да грешим, а када остарим чинићу добро и спасићу се. Сада сам остарио, а греси су ухватили корена и ја никакво добро да чиним не могу. Зато припазите и ви док имате времена да вам се слично не догоди и чините добро да бисте се спасили.
 
Ропство Рода
 
Тристо година после Васкрсења нашега Христа, Бог је послао Светога Константина да утврди хришћанско царство. Тако су Хришћани 1150 година имали царство, док се Бог не удаљи од Хришћана и не доведе Турчина и даде му наше благо, које овај држи већ 320 година. А зашто је Бог довео Турчина, а не неки други народ? Зарад нашега добра, јер други народи би нам нашкодили у вери, а ако Турчину даш дукат, можеш да радиш шта хоћеш.
 
Златно правило
 
Желећи да нас сачува од осуђивања, Господ нам даде једно правило које ваља да држимо како бисмо се спасили. Шта је то? „Оно што ти мрзиш, другоме не чини.“ То значи: оно што нећеш да ти чини други, немој ни ти њему. Као што ниси хтео да те оробе, да те оклевећу, да те увреде други, немој ни ти да крадеш и не завиди другима.
 
Знак Крста
 
Сада вас саветујем, и мале и велике, да начините по једну бројаницу и да је држите левом руком, а да се десном осењујете крсним знаком и говорите: „Господе Исусе Христе, Сине и Слово Бога живога, Богородицом и свима светима помилуј ме грешног и недостојног слугу Својега.“ Сведобри Бог нам је даровао Часни Крст да њиме благосиљамо, као и Пречисте Тајне. Крст нам је дао да њиме отварамо рај и да одгонимо бесове. Али треба да нам је рука чиста од греха и онда ће се демон спалити и побећи. Зато, браћо моја, било да једете или пијете или радите, немојте да сте без ових речи и без Крста. И добро је и свето да се увек молите у свитање, увече и у поноћ. Чујте, браћо, како треба да се осењујемо крсним знаком и шта то значи. Прво: као што и ангели прослављају Свету Тројицу, тако и ти треба да спојиш три прста десне руке и, пошто не можеш да се успнеш на небо да се поклониш, стављаш руку на чело (јер глава означава небо) и кажеш: „Као што ангели прослављају Свету Тројицу на небу, тако и ја, као слуга, поклањам се Светој Тројици.“ И као што су прста три и одвојени и заједно, тако је и Света Тројица три личности, али један Бог. Спуштајући руку на стомак, говори: „Поклањам Ти се и обожавам Те, Господе мој, јер си сишао и оваплотио се у утроби Богородичиној грехова наших ради.“ Стављаш руку опет на десно раме и кажеш: „Молим те, Боже мој, да ми опростиш и да ме ставиш здесна Себи са праведнима.“ Стављајући га на лево раме, говори: „Молим Те, Господе мој, не стави ме слева међу грешнике“. А затим, клањајући до земље, реци: „Славим те, Боже мој, поклањам Ти се и обожавам Те, јер како Ти беше положен у гроб, бићу и ја“. И када се усправиш, тиме пројављујеш васкрсење и кажеш: „Славим Те и поклањам Ти се, Господе мој, јер Ти уста из мртвих да би нам даровао живот вечни.“ То значи Крст!
 
Сила Крста
 
Да дамо и један пример, како бисте видели силу Крста. Беше у Египту један нечастиви цар. Имао је и једнога Јеврејина за везира, који је касније постао Турчин. У Александрији је живео патријарх по имену Јоаким, човек свет и мудар. Чувши да је патријарх свет човек, цар га чак веома заволе. Каже Јеврејин цару: „Нешто много љубави имаш према патријарху“. Цар му одговори: „Патријарх је добар човек.“ А Јеврејин ће: „Позови, царе, патријарха да дође да се разговоримо, па ћеш да видиш како ће остати неоправдан.“ Позва цар патријарха да дође. Каже овоме Јеврејин: „Ја бих, патријарше, да поразговарамо мало о вери.“ – „Како желиш. Спреман сам да вере своје ради пролијем и крв своју.“ И поче патријарх да се спори са Јеврејином и стално га побеђиваше. Каже Јеврејин патријарху: „Зашто да се споримо? Чујем да Христос каже у Еванђељу да ко има вере колико горушично зрно, помера и планине са једног места на друго“. – „Истина је“, рече му патријарх. А Јеврејин ће: „Дакле? Ако си достојан, заповеди и ти да се то догоди и онда ћу веровати.“ Патријарх тада затражи три дана времена и рече цару: „Спреман сам за оно што рекосмо.“ Беше тамо једна гора удаљена три сата хода. И Јеврејин рече патријарху да помери ту гору. Тада патријарх окади гору и осени је трипут крсним знаком, изговарајући име Господа нашега Исуса Христа. А затим каза: „Заповедам ти, горо, да се подигнеш и дођеш у Египат.“ И гле чуда! Гора се сместа подиже, раздели се натроје, по образу Свете Тројице, покрену се и пође. Цар повика: „Патријарше, помози нам, погибосмо!“ И како се патријарх помолио, гора се зауставила шест миља далеко од града. Али Јеврејин не поверова, него рече цару: „Христос још нешто каже – ко има вере, ако попије и смртни отров неће умрети. Реци зато патријарху да му дам отров да попије и ако не умре, повероваћемо и ми. Знај и ово, царе, да Хришћани имају крст и осењујући се њиме све могу, па и да горко учине слатким.“ Направи тако Јеврејин отров толико јак, да би убио патријарха чим му се дотакне уста. Однесе га цару и каза: „Заповеди патријарху да га попије, а да се не осени крсним знаком“. Позва цар патријарха и наложи му да попије отров како му је Јеврејин рекао. „Добро“, каже патријарх, „дао си ми, царе, ову чашу, али ми ниси рекао откуда да је испијем“, па подигавши десну руку да чашу крстообразно благослови, упита са које стране да је испије, да ли са ове или оне, те је тако закрсти. Али овај то не примети. Каза му Јеврејин: „Пиј како хоћеш.“ И попивши, патријарх оста здрав и рече тада цару: „Ја попих сав отров, а Јеврејин нека испере чашу са мало воде и нека то попије. И ако му се ништа не догоди, повероваћемо и ми у његову веру.“ Јеврејин не хтеде да пије, али га цар нагна и – о, чуда! – сместа му позли и умре. Видите ли, браћо? Ко верује у нашега Христа и чист је, никакво му се зло не може догодити.
 
Крстити се чистим рукама
 
Хоћете ли још да слушате о Крсту и о томе како не дејствује ако је рука укаљана гресима? Био је један човек, чтец по имену Јулијан, који је учио писма са Василијем Великим и хтео да постане цар. Тако је отишао једном магу Јеврејину и рекао му: „Јеси ли тако добар да ме учиниш царем, а ја ћу тебе везиром?“ Маг му каза: „Одрекни се Христа и учинићу те царем.“ Јулијан му рече: „Одричем Га се.“ Направи тада маг један запис и каза: „Узми овај папир и иди на неки грчки гроб, баци га на њега и доћи ће демони. И што год ти ураде, немој се уплашити и немој се осењивати крсним знаком, јер ће отићи.“ Оде Јулијан на гроб и како баци папир, појавише се демони. Он се уплаши и како се прекрсти, демони побегоше. Отиде одмах магу и каза шта се догодило. А маг му рече: „Иди закољи неко дете и донеси ми његово срце.“ Он отиде, закла дете и донесе му срце. Маг поново позва демоне, а овај се поново у страху прекрсти, али демони се не уплашише, јер он сад већ беше укаљан убиством. Тако је он испунио своју жељу и зацарио се на две године, а онда је отишао у преисподњу да у њој вечно гори. А и ми, уколико хоћемо да демон оде, морамо бити чисти од греха.
 
Роду су потребни достојни свештеници
 
Хтео бих, Хришћани моји, свагда да сам са вама и да вам стално беседим, али како када има хиљаду места која нису чула слово Божје и чекају ме? Молим вас зато, свети јереји, и саветујем да се постарате за мирјане како да се спасу и они, и ви са њима. Тако и ви, мирјани, да поштујете своје свештенике и деси ли се да се пред вама нађу јереј и цар, јереју да дате првенство. А и нађу ли се свештеник и ангел, опет свештенику да дате првенство, јер свештеник је изнад ангела. Свештеник који жели своје добро нека чита Закон и нека схвати која му је дужност. О светим јерејима немам вам ништа рећи. Моја је дужност када сретнем јереја да му се поклоним и целивам му руке и да га замолим да умоли Бога за моје грехе. Јер сав свет да призове Бога, не може да саврши Пречисте Тајне, а један свештеник, па макар и грешан, благодаћу Светога Духа може да их саврши. Ко жели да постане свештеник, треба да је чист као ангел, да је писмен и да тумачи Свето Јеванђеље. И када напуни тридесет година и позову га мирјани и Владика, да постане јереј, али да не даје за то новца. Треба да живи близу цркве и у које год га време свет позове, да може да га нађе. Он треба да гледа ко је у свађи са својом женом, који брат са братом, који сусед са суседом, да их врати у љубав и да се жртвује за своје стадо. И када служи и заврши Еванђеље, треба да тумачи Хришћанима шта је то што Христос саветује да се чини. Треба да зна и да ресе на епитрахиљу означавају душе хришћанске и ако се и једна душа изгуби, он је тај који ће дати реч у Дан Суда. И да зна да фелон који носи и који нема рукаве означава да свештеник не треба да руке своје ставља у светске ствари, него да му је ум свагда на небу. А када слаже фелон, па га рашири као два крила, нека зна да то значи да ће, ако чини добро, као ангел полетети у рај. А ако је недостојан, неписмен, оскврњен гресима и даје новац1 и тражи посреднике да га учине свештеником, он тиме купује преисподњу. Када чита Еванђеље, па лаже – јао томе свештенику.
 
Страшно пророчанство
 
У старо време људи су, када су хтели да Господ казни некога човека, проклињали га говорећи нека да Бог да га постави са свештеницима из 18. века. Зато, браћо моја, тешко је данас патријарсима, архијерејима, јерејима и осталим да се спасу. Због тога вам саветујем, свети јереји, да се покајете док имате времена, да бисте се спасили.
 
Друштвене дужности
 
А и ви, сеоске старешине, ако хоћете да се спасете, треба да љубите све Хришћане као своју децу, да их задужујте колико могу да поднесу и да не гледате на лица. Тако и ви, нижи, да поштујете старије од себе. Мужеви, да љубите своје жене, а ако ти је жена зла а ти је трпиш и саветујеш, имаш плату од Бога. Тако и ви, жене, љубите мужеве и потчињавајте им се, јер трпљењем и послушањем у добру имате плату за своје душе. Ако вам човек и има неку ману, превиђајте је, јер муж има више брига од жене. Љубите, зато, једно друго. И ви, децо, поштујте и чествујте своје родитеље, јер ко не поштује и не слуша родитеље у добру, одлази у преисподњу.
 
Љубав према Богу да је изнад свега
Авраамов пример
 
Да се нису родитељи твоји одрекли Христа, па сада и тебе наводе да Га се одрекнеш и ти? Онда немој да их послушаш и имаш плату од Бога, као што се збило и са Авраамом, када га посла отац његов Тара, идолопоклоник, да донесе овцу да је жртвује идолима. А Авраам на путу помисли: „Да ли је могуће да овај свет, који се стално мења, нема господара? И зашто да се отац мој клања идолима, глухим и неосетљивим, а да се не клања Истинитоме Богу Који је створио небо, земљу и остало?“ И у тај час зачу глас са небеса: „Добро мислиш, иди у обећану земљу и остани тамо док ти не кажем шта да чиниш, јер ако се вратиш своме оцу да му кажеш шта ти је на уму, усмртиће те. Зато хитај.“ Тако отиде Авраам и Бог га учини пребогатим као цара. И благослови Бог семе његово и постадоше као звезде небеске. Имао је он и триста и осамнаест слугу, које је држао као браћу. Видите ли, браћо, како онога који има ум у Богу Господ удостојава да и овде добро прође, а да оде и у рај? И када ваша деца хоће да постану калуђери, не спречавајте их, јер су добрим путем пошли. Него када их видите на лошем путу, тада их спречавајте.
 
Благочашће према Свесветој Богородици
 
Будите благочастиви према свим Светима Цркве, а пре свих према Владичици Марији, јер сви су Свети слуге Христове, а Богородица је царица неба и земље, која моли милостивога Христа због наших грехова. Зато и ми треба да чествујемо нашу Владичицу постовима и милостињама. Један човек по имену Јован би побеђен и постаде разбојник, па чак и вођа разбојничке дружине од стотину људи. Али он имађаше велико поштовање према Богородици, па јој је свакога јутра и вечери говорио акатист. Желећи да га спаси због тога, сведобри му Бог посла једног светог подвижника, кога разбојници, чим га видеше, ухватише. Подвижник им каза: „Молим вас да ме одведете своме вођи, јер имам да вам кажем реч за спасење ваше.“ Одведоше га вођи и овај му каза: „Позови ми све момке овамо да вам кажем нешто.“ Вођа их позва и ови дођоше. „Јесу ли ту сви?“, пита га подвижник: „Имам“, каже овај, „још једног кувара.“ А подвижник му каже: „Реци и њему да дође.“ Али када дође, кувар не могаше да гледа подвижника, него одвраћаше главу од њега. И подвижник му каза: „У име Господа нашега Исуса Христа заповедам ти да ми кажеш ко си и ко те је послао и шта овде радиш.“ Овај му одговори: „Ја сам лажљивац и увек лаж говорим. Али сада, јер си ме везао именом Христовим, не могу до да кажем истину. Ја сам ђаво и послао ме је мој старешина да служим овоме човеку и да гледам да га нађем неки дан да не чита акатист, па да га вргнем у пакао. Има већ четрнаест година да га гледам и није се нашао ниједан дан да не чита ‘Ангел предстојник'“. И подвижник му каза: „Заповедам ти у име Свете Тројице да ишчезнеш и да више не дираш Хришћане“. И ђаво сместа ишчезну као дим. Тада је подвижник поучио разбојнике, па неки постадоше калуђери, а други се оженише и тако чињаху добра дела и спасише се. Овим саветујем и ја све вас, мужеве и жене, да научите напамет Ангел предстојник и да га говорите у својој молитви. И ако хоћете, узмите и „Грешних спасење“, где је описано седамдесет Богородичиних чуда, од којих сам вам навео само неколико да схватите.
 
Жудња за девичанством
 
Беше једна девојка по имену Марија. Отац јој беше Хришћанин и хтеде да је уда. Али она није хтела, него је желела да сачува девственост. Отац је посла у један женски манастир и предаде је игуманији да јој буде као њено сопствено дете. Када је отац умро, у томе селу други дође за господара, па изађе једнога дана и дође у манастир у ком је била Марија. И како је угледа, срце му изједе сатанска љубав. Вративши се кући, он посла писмо игуманији у ком је стајало: „Одмах ми пошаљи Марију, јер сам је погледао и она је погледала мене, заволела ме је и заволех је.“ Игуманија чита писмо, зове Марију и каже јој: „Дете моје, шта си добро видела на паши, па си га погледала са љубављу? Види шта ми овде пише.“ А Марија јој каже: „Ја ништа не знам. Због другога сам га погледала и рекла: ‘Зар ће, Боже, ову славу, коју овде има, овај паша имати и у другом свету?’ А он ме је погледао са ђавољом намером. Да сам хтела да се удајем, удао би ме отац мој и узела бих Хришћанина.“ Тада отписа игуманија паши: „Радије ћу ти послати своју главу, него Марију.“ Паша јој опет написа писмо: „Или ћеш ми послати Марију, или ћу сам доћи по њу и спалити манастир.“ Када је то чула, Марија рече игуманији: „Када дођу посланици, пошаљи их у моју келију и ја ћу им одговорити.“ Дођоше посланици у Маријину келију и она их упита шта желе. А они јој казаше: „Послао нас је паша да те узмемо, јер је видео твоје очи и пожелео их.“ Она им рече да сачекају док не оде у цркву, а затим узе нож и тањир, оде пред Исуса Христа и каза: „Господе мој, дао си ми чувствене очи да идем добрим путем и није долично да ја својом вољом идем на зло. И пошто ће ми ове чулне извадити умне, ево где их копам за љубав Твоју, како бих умакла блату греха.“ И извади ножем око своје и положи га на тањир. Отиде и пред Свесвету, па извади и друго око своје и стави га крај првог. И тако их посла паши. А он када их виде, обрати му се одмах сатанска жудња у гануће, па се подиже, оде у манастир и замоли монахиње да га одведу да се помоли Богу да се Марија исцели. Отидоше сви заједно и падоше на земљу да умоле Господа и Богородицу да Марији врате вид. И тада се као муња јави Богородица пред Маријом и рече јој: „Радуј се, Марија! Пошто си пре изабрала да извадиш очи из љубави према моме Сину и мени, ево ти поново твоје очи и да ти се више не догоди искушење.“ А присутни, гледајући чудо, силно се узрадоваше и прославише Бога и Пресвету. Паша остави манастиру много злата, затражи опроштај од монахиња, отиде и до краја чињаше добро, те се и спасе.
Чујете ли, браћо моја, шта је Марија урадила силом Пресвете? Тако и ми треба да поштујемо Пресвету Богородицу добрим делима.
 
Светитељ се боји саблазни
 
Господ наш Исус Христос, браћо моја, уз сва добра којима нас поучава у свештеном Еванђељу, каже нам и ово слово: јао ономе човеку који саблазни брата свога и не затражи му опроштај пре него што зађе сунце, јер ће погинути. Је ли могуће да и ја који сам овамо дошао нисам саблазнио никога од вас? Зато не можемо учинити ништа до овог. Молим вас да ваша благородност каже три пута: „Опрости нам и Бог нека ти прости.“ А ако хоћете да се обрадује Христос, да се обрадују Пресвета наша Богородица и сви Свети, а да се огорчи ђаво, наш непријатељ, сада док сте окупљени реците једни другима трипут: „Опростите нам, браћо, и Бог да вам прости.“
 
Напомене
1 Тј. чини симонију.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *