ПОУКЕ И ПРОРОЧАНСТВА

 

ПОУКЕ И ПРОРОЧАНСТВА
 

 
ПОЈЕДИНАЧНА ПОУКА
 
Свети Козма, као свештеноапостол, није се ограничавао тек на проповед коју је упућивао хиљадама слушалаца. Осим заједничке проповеди, подражавалац Првоапостола Павла који је, сводећи учинак дела у Ефесу, говорио: Три године дан и ноћ не престадох са сузама да умудрујем једног по једног (ДАп. 20,31), истински следбеник Богочовека Који крај сихарског кладенца од слушалаца не имаше никога до једну једину душу, Самарићанку (Јн. 4,7-27), свети Козма поучаваше по мери својих моћи и понаособ. На својим апостолским путовањима, он је долазио у додир са људима у различитом стању, заподевао је разговор и са сиротињом, али и са богаташима и властелом тадашњом, па чак и са ино-верцима, у једној намери – да просвети и спаси, да повуче из мрака на чудесну светлост сваку душу. Имао је талант речи, лаког и брзог општења са душама, имао је тајни дар да свакоме одговори онако како је томе потребно и нужно, да поучи ум и успокоји срце. Као искусан лекар доносио је праву дијагнозу духовних болести и свакоме давао подесан лек у потребној мери.
Поменимо два догађаја из његовога апостолског живота: неки бег беше болестан и не налазећи исцељења дође св. Козми. Светитељ га саслуша са пажњом, поразмисли, па му рече: „Чуј ме! Ако хоћеш да се излечиш, прво што имаш да урадиш је да престанеш да пијеш ракију (бег је био алкохоличар). Друго: колико си злодела направио, толико доброчинстава да учиниш. И треће: да свагда дајеш милостињу, макар десетак од свога имања.“ Тај је лек преписао бегу. Бег се растужи, посебно због првог лека, потпуног уздржавања од напијања, али коначно пристаде и рече да ће поступити по Светитељевим упутствима. Тако и би и он се излечи, после чега поста веома привржен Светитељу.
Други пут, опет, наишао је на разбојничку дружину, па му и вођа и момци приђоше и целиваше руку. Толико је поштовање удахњивао и тим дивљим природама. Поучио их је како им је приличило, разбојници се гануше и шта је био исход? Оставили су оружје и неки од њих отидоше у манастир плачући над својим злочинствима, а други се вратише у свет, међу људе, где проживеше мирно са Хришћанима које су некада крали.
Он је и у време опште проповеди позивао некога од слушалаца и започињао са њим умиљати разговор, гледајући да питањима сазна јесу ли и колико његови слушаоци примењивали царску заповест, заповест љубави, да ли имају љубав према Богу и ближњем. „Хоћу“, говорио је, „да измерим вашу љубав и да видим је ли права…“

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *