ПОУКЕ И ПРОРОЧАНСТВА

 

ПОУКЕ И ПРОРОЧАНСТВА
 

 
ПИСМА
 
Прво
 
Брату јеромонаху Хрисанту, управнику наксошке школе
Високопреподобни љубљени брате мој Хрисанте, целивам те и поклањам ти се, молећи се Светоме Богу за твоје душевно и телесно здравље.
Благодаћу Божјом, брате, здрав сам колико јесам, а душом – Господ зна. Много шта у вези са мном и око мене многима се чини невероватним, па ни ја не могу то да схватим. Само ћу ти рећи толико, да би ти прославио Господа и обрадовао се, да се међу браћом збива прилично покајање. Обишао сам готово тридесет епархија, подигао десет грчких школа и две стотине нижих, уз помоћ Господа Који моју реч потврђује и неким знацима. И слава ономе који каже: Сила се моја у немоћи савршава. Тренутно обилазим Парамитију и Маргариту, а надам се да ћу се ускоро и вама обрадовати, ако Бог да. Био сам и у завичају и сви рођаци и пријатељи ти се клањају.
Целивам тебе и Високопреосвећенога Владику и молим се за сву у Христу браћу.
Да си здраво и душом и телом.
Десет хиљада Хришћана ме љубе, а један мрзи. Хиљада Турака ме љуби, а један и не. Хиљаде Јевреја хоће моју смрт, а један не.
(2. март 1779)
Твој брат Козма јеромонах
 
Друго
 
Намеснику Св. Митрополије Кефалонијске Георгију Кладасу
Високоуваженом гг. Георгију Кладасу, великом управитељу и главном учитељу кефалонијском, Кастроп.
Ваша премудрости, високопреподобни, свети велики управитељу кир Георгије, целивам те и поздрављам.
Ја сам, брате, човек грешан и неук, недостојни слуга Христа Бога нашега. А подстакнут од патријараха Источне Цркве, архијереја, игумана и од самога господина Софронија да колико могу поучим Хришћане и налазећи се на овом благословеном острву и добивши дозволу од… и од асоског кнеза, учинило ми се благословено и правилно да то поменем и твоме преподопству и да и од тебе тражим дозволу, јер ти си архијерејски економ, а и савет, јер си брат и рођен си и одгојен овде и ствари познајеш боље. Посаветуј ме, дакле, шта те Бог просветли или непосредно или посредно, путем писма, да учиним шта сам дужан.
Благосиљам те и кроз тебе све Хришћане.
Здраво ми био.
(13. јун 1779)
Твој брат у Христу, Козма јеромонах
 
Треће
 
Житељима Залонга
Најблагороднија љубљена браћо и децо моја духовна која обитавате у Залонгу, целивам вас и благосиљам и молим се Светоме Богу за ваше душевно и телесно здравље.
Ја, браћо моја, као слуга недостојни Христа Бога нашега, обилазећи по мери својих моћи Хришћане и поучавајући их, дођох и овамо у ваш крај. И видевши како немате школу, покренуо сам Хришћане који су дали за њу колико је ко могао и желео. И ваше благородство треба да увек помаже школу вашу из сопствених извора, или од земље или црквене имовине, како бисте добили и од Бога плату, и част од људи.
А ја сам дужан да молим Господа да благослови ваш крај, школу и вашу децу и да вас удостоји да и овде проживите добро и богоугодно, и да вас уведе у рај да се радујете и веселите и прослављате Свету Тројицу.
Толико и здрави били у Господу.
(јануар 1779)
Козма јеромонах и недостојни слуга ваш
 
Четврто
 
Житељима села Пападата
Најблагороднија љубљена браћо моја, житељи Пападата, целивам вас и молим Светога Бога за ваше душевно и телесно здравље.
Ја, браћо моја, као слуга недостојни Христа Бога нашега, обилазећи по мери својих моћи Хришћане и поучавајући их, дођох и овамо у ваш крај. И видевши како немате школу, подстакао сам Хришћане који су дали за њу колико је ко могао и хтео. И ваше благородство треба увек да помаже школу од сопствених средстава, или заједнички од села или од црквене имовине, како бисте добили и од Бога плату, и част од људи.
И ја сам дужник и то да молим Господа да благослови и ваш крај, и школу и вашу децу и да вас удостоји да и овде проживите добро и богоугодно, и да вас уведе у рај да се радујете и веселите и прослављате Свету Тројицу. Амин.
Поставио сам за старатеља, са дозволом свих, кир Јована, а за његове надзорнике и помоћнике кир Димоса поп Јовановог и кир Ставроса Димосовог да управљају школом, како их Господ просветли.
(март 1779)
Козма јеромонах, који се моли за вас
 
Пето
 
Житељима села Бузина и Хали
Најблагороднија љубљена браћо моја, житељи Халија, целивам вас и молим Светога Бога за ваше душевно и телесно здравље.
Ја, браћо моја, као слуга недостојни Христа Бога нашега, обилазећи по мери својих моћи Хришћане и поучавајући их са дозволом архијерејевом, дођох и овамо у ваш крај. И видевши да немате школу да вам се деца у њима уче бесплатно, покренуо сам Хришћане и свако је дао за њу колико је могао и желео. Треба и ваше благородство да увек помаже школу из сопствених извора, или заједнички од земље или од црквене имовине, како бисте добили и од Бога плату, и част од људи. И ја сам дужан да се молим Господу Који благосиља све да благослови и ваше село и школу и да вам деца науче слова и да се удостојите да проживите и овде добро и богоугодно, и да прослављате Свету Тројицу. Амин.
Са одобравањем свих, поставио сам за старатеља кир Ризоса Димосовог, а за надзорнике и помоћнике му цело село, а поготово кир Киријазоса Зисисовог, кир Јована Гикиног, кир Јована Зотосовог, кир Киријазоса Димитријевог, кир Консту Ставросовог и кир Панту Диминог да управљају школом, како их Господ просветли.
Толико и здрави ми у Господу били.
(јул 1779)
Козма јеромонах, молитељ за вас
 
Шесто
 
Житељима села Сиракатес (Епир)
Најблагороднија љубљена браћо моја, житељи села Сиракатес, целивам вас и молим Вишњега Светог Бога да чува колико ваше душевно, толико и телесно здравље.
Ваш сеоски свештеник дошао је овамо у Кронке и жали ми се да ваше благородство не чини шта јој он саветује и шта Црква заповеда и то ме, браћо моја, веома жалости. Старатељи и управитељи вашега села, које сам поставио са одобрењем свију, нека се постарају колико могу око жалби вашега свештеника и око добровољне помоћи манастира и ваше сеоске властеле да се сазида школа да вам се деца уче и да примите од Бога Сведржитеља плату, а од људи част. А ја сам дужан да молим Вишњега Бога Који благосиља све да благослови и вашу школу и децу вашу да уче.
Толико и да сте здраво у Господу.
(10. јул 1779)
Козма јеромонах, ваш молитељ
 
Седмо
 
Житељима села Химарас (Северни Епир)
Најблагороднија љубљена браћо моја, житељи Химараса, целивам вас и молим Светога Бога за ваше душевно и телесно здравље.
Ја, браћо моја, као слуга недостојни Христа Бога нашега, обилазећи по мери својих моћи Хришћане и поучавајући их са дозволом помесних архијереја, дођох и овамо у ваш крај. И видевши да немате школу да вам се деца у њима уче бесплатно, покренуо сам Хришћане који су дали за њу колико је ко могао и желео. Треба и ваше благородство увек да помаже школу од сопствених средстава, или заједнички од земље или од црквене имовине, како бисте добили и од Бога плату, и част од људи.
И ја сам дужан да се молим Господу Који благосиља све да благослови и ваше село и школу и вашу децу и да вас удостоји да поживите и овде добро и богоугодно, и да вас уведе у рај да се радујете и веселите и прослављате Свету Тројицу.
За старатеља сам, са општим одобрењем, поставио кир Михаила, а за надзорнике и помоћнике му цело село, а посебно Кир Захоса, попа Спироса и Илију Димитријевог да управљају школом, како их Господ просветли.
(август 1779)
Козма јеромонах, молитељ за вас
 
Осмо
 
Житељима Варијада
Најблагороднија љубљена браћо моја, житељи Варијада, целивам вас и молим Светога Бога за ваше душевно и телесно здравље.
Ја, браћо моја, као слуга недостојни Христа Бога нашега, са надом поучавајући по мери својих моћи Хришћане, дођох и овамо у ваш крај. И видевши да немате школу да вам се деца у њима уче бесплатно, покренуо сам Хришћане који су дали за њу колико је ко могао и желео. И ваше благородство треба увек да помаже школу из сопствених извора, или заједнички од земље или од црквене имовине, како бисте добили и од Бога плату, и част од људи.
А ја сам дужан да се молим Господу Који благосиља све да благослови и ваше село и школу и децу вашу и да вас удостоји да поживите и овде добро и богоугодно, и да вас уведе у рај да се радујете и веселите и прослављате Свету Тројицу.
Са одобрењем свију, за старатеља сам поставио кир Георгија Димосовог, а за надзорника и помоћника цело село, а посебно кир Георгакиса Паносовог да вам управљају школом, како их Господ просветли. Још један надзорник је поп Апостолис.
(март 1779)
Козма јеромонах, недостојни молитељ за вас
 
Девето
 
Житељима Дровијане
Најблагороднија љубљена браћо моја, житељи Дровијане из горње махале, целивам вас и молим Светога Бога за ваше душевно и телесно здравље.
Ја, браћо моја, као слуга недостојни Христа Бога нашега, обилазећи по мери својих моћи Хришћане и поучавајући их са дозволом помесних архијереја, дођох и овамо у ваш крај. И видевши да немате школу да вам се деца у њима уче словима бесплатно, замолио сам Хришћане који су дали за њу колико је ко могао и хтео. Треба и ваше благородство да увек помаже школу од сопствених средстава, или заједнички од земље или од црквене имовине, како бисте добили и од Бога плату, и част од људи.
И ја сам дужан да се молим Господу Који благосиља све да благослови и ваше село и школу и децу вашу и да вас удостоји да поживите и овде добро и богоугодно, и да вас уведе у рај да се радујете и веселите и прослављате Свету Тројицу. Амин.
Зато сам за старатеља у школи поставио, са сагласношћу свих Хришћана вашега краја, високоуваженога попа кир Киријакоса, а за надзорнике и помоћнике његове цело село да управљају школом и Господ ће их просветлити.
Толико и здрави били у Господу.
(15- јул 1779)
Козма јеромонах и молитељ за све Хришћане
 
Десето
 
Житељима Сенице
Најблагороднија и љубљена браћо, житељи Сенице, целивам вас и молим Светога Бога за ваше душевно и телесно здравље.
Ја, као слуга недостојни, браћо моја Хришћани, Бога нашега, обилазећи по мери својих моћи Хришћане и поучавајући их са дозволом архијереја, дођох и овамо у ваш крај. И видевши да немате школу да вам се деца у њима уче бесплатно, подстакао сам Хришћане који су дали за њу колико је ко могао и хтео. И ваше благородство ваља увек да помаже школу из сопствених извора, или заједнички од земље или црквене имовине, како бисте добили и од Бога плату, и част од људи.
А ја сам дужан да се молим Господу Који благосиља све да благослови и ваше село и школу и децу вашу и да вас удостоји да поживите и овде добро и богоугодно, и да вас уведе у рај да се радујете и веселите и прослављате Свесвету Тројицу. Амин.
За старатеља сам поставио, са одобрењем свију, кир Леку Киркосовог, а за надзорнике и помоћнике његове цело село, а посебно попа кир Нику и кир Гиноса Димосовог и кир Спироса Дене и кир Спироса Атанасијевог да управљају школом, како их Господ светлости просвети.
(28. јул 1779)
Козма јеромонах и молитељ за вас
 
Једанаесто
 
Житељима Превезе
Најблагороднија љубљена браћо моја, која настањујете Превезу, целивам вас и молим Светога Бога за ваше душевно и телесно здравље.
Ја, браћо моја, као слуга Христа Бога нашега недостојни, обилазећи по мери својих моћи Хришћане и поучавајући их, дођох и овамо у ваш крај. И видевши да немате школу да вам се деца у њима уче словима бесплатно, покренуо сам неке који су дали за њу колико је ко могао и желео. Треба и ваше благородство да увек помаже школу из сопствених извора, или заједнички од земље или од црквене имовине, како бисте добили и од Бога плату, и част од људи.
А ја сам дужан да се молим Господу Који благосиља све да благослови и ваше село и школу и децу вашу и да вас удостоји да поживите и овде добро и богоугодно, и да вас уведе у рај да се радујете и веселите и прослављате Свету Тројицу. Амин.
За старатеља сам поставио попа кир Николаја Керамиду и кир Анастасија попа Ризу да држе школу и управљају њоме, а за надзорнике и помоћнике њихове кир Димоса Христовог и кир Спироса Георгија Ламбре и кир Христа Георгијевог да помажу школи, како их Господ просветли.
А ако вас се догоди нека препрека од власти овога краја, изгоните је ван границе, како вас се учини благословено.
Толико и да сте здраво у Господу.
(април 1779)
Козма јеромонах, молитељ за вас
 
Дванаесто
 
Кадији
Преславни и премудри кади-ефенди, желим ти да дуго поживиш, целивам те и молим Светога Бога за твоје душевно и телесно здравље и срећу.
Ја, ефендијо, кад Хришћанин и недостојни слуга Светога Бога и раје цара свога султана Хамида, по налогу својих патријараха и архијереја путујем и поучавам Хришћане да чувају заповести Божје и да се покоравају по Богу царским заповестима. Дошавши овамо у твоју област, учини ми се благословено да ти се поклоним и овим писмом својим и, ако је твоје допуштење, да путујем по твојој земљи.
Здраво да си у Господу.
Очекујем твоју одлуку.
1779.
Слуга недостојни, Козма јеромонах

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *