ПОДВИГ У НАШЕМ ЖИВОТУ

 

ПОДВИГ У НАШЕМ ЖИВОТУ
 
ЗАПОВЕСТИ БОЖИЈЕ
 
Хришћанин је дужан да испуњава све заповести Божије, не правећи поделу на мале и велике. Јер, све њих нам је дао Христос за наше спасење. Да су неке биле сувишне, не би нам их давао уопште. Пошто нам их је дао, значи да треба све да их изршимо, без изузетка. И да не говоримо: “Ова или она нису баш тако важне.” Неки говоре, на пример: “Једна мала лаж није велики грех”. Не, грех је као и сваки други, јер је Христос рекао да је Он Истина, дакле, није дозвољено онима који хоће да се уподобе Христу, никаква лаж мала или велика.
Циљ доласка Христовог у свет, јесте да нас спаси пошто најпре очисти душу нашу од свакога греха и ишчупа из нас злобу која нагриза душу и одузима јој небеску лепоту. Заповестима својим, Бог хоће да поврати душу нашу у њено првобитно стање, када је била чедна и чиста, као што је изашла из руку Његових у часу стварања.
Ко се труди да испуни у своме животу заповести Христове, он Га заиста воли, као што рече сам: “Ко има заповести моје и држи их, он ме истински љуби” и “прославићу га једнога дана у другом моме доласку”.
Заповести Божије треба да испуњавамо, не из страха од казне, нити очекујући некакву награду, него само из љубави према самоме Богу. Ако испуњавамо у своме животу заповести Господње, видеће људи наша добра дела и прославиће се Небески Отац наш. Заповести Божије нису тешке за оне који љубе Бога, како је потврдио сам Господ говорећи: “Јарам је мој благ и бреме је моје лако”.
Онај ко укида и најмању заповест Христову, најмањи ће се назвати у Царству Небеском. Заповести Божије су лекови које нам је Он дао да би излечили страсти душе наше. И када користимо лекове заповести Божијих, поново задобијамо наше душевно здравље. И треба да схватимо да без извршења заповести Божијих не долази у нас душевно очишћење. Оно је прави пут којим су ишли сви светитељи. Према томе, не тражимо други начин да се приближимо Богу, мимо онога који нам је Он сам дао божанским и светим заповестима Његовим. “Бесплатна благодат” даје се подвижницима законитог пута врлина, онима, дакле, који се труде и подвизавају да трпљењем и упорношћу испуне заповести Господње. Чистота душе и приближавање Богу, захтевају духовни напор. Богаташу који је питао како да наследи живот вечни, Господ је одговорио: “Држи заповести”.
Омрзнимо, дакле, грех и настојмо да целог живота испуњавамо заповести Господње, јер то је наша душевна корист и “кључ” Царства Небеског.

One Comment

  1. Ко пости, душу гости!