ПОДВИГ У НАШЕМ ЖИВОТУ

 

ПОДВИГ У НАШЕМ ЖИВОТУ
 
КАКО ДА САЧУВАМО ЧИСТИМ СРЦЕ НАШЕ?
 
Изучавај Свето Писмо и размишљај о будућим добрима и имај сећање на смрт, јер то помаже човеку за духовни напредак. Свагда се сећај Бога и бори се да искорениш страсти јер оне тиранишу душу. Избегавај рђаве и гадне жеље које прљају срце и не дозвољавају му да види Бога.
Испитуј и контролиши свагда себе, мотри на своје погрешке и грехе и настој да их исправиш.
Моли Бога да ти да Своје просвећење и дође на тебе духовна радост и усхићење, која ће као мед да заслади твоју душу. Не плаши се жалости и невоља које ће допустити Бог, јер оне обрађују твоју душу. Без тешкоћа не напредује човек, јер без њих живот је његов као стајаће воде које се пуне микробима и нечистоћама.
Срце своје чувај чисто од телесних прљавштина. Ђаво ће нападати пуно да би ти срушио ту духовну тврђаву. Али пази! Тражи помоћ Божију и смирењем се бори против Сатане који као “лав ричући” настоји да те прогута. Срце твоје хоће Бог читаво чисто, а не само један део. Ниједан део срца нашег да не препустимо ђаволу који хоће нашу пропаст.
Сконцентриши ум свој на Бога и не остављај га слободно да лута тамо – амо. Када сачуваш свој ум, сачуваће се и срце твоје чисто, јер из ума мисли и жеље долазе у срце. Господ назива блаженим оне који имају чисто срце, јер ће они Бога видети. То, међутим, није лако. Потребна је велика борба и будност, јер лукави чека тренутак када ће нас наћи неспремне, да уђе у наше срце и да га упрља.
У срца која је испрљао грех не долази Бог. Не очекујмо духовни напредак ако не учинимо срце наше сасудом, јер само ће тако постати чисто пребивалиште Светога Духа. Када се зацари Христос, у срце наше доћи ће и мир. То је мир који само Он дарује и нико нам га не може одузети.
Као што град чувају стражари даноноћно, тако и ми треба да чувамо своје срце. Ако не пазимо, напуниће се рђавим помислима, лукавштином и свакојаким залима. Ако се боримо, неће се укоренити у нама злоће које наносе толико штете.
Непријатеља треба тући а не разговарати са њим, јер је подмукао и лукав. Треба да га одгониш ма колико пута да те нападне, јер неће престати прљав и безбожан рат његов, до краја нашег живота. Али, и ми треба да смо будни и Божијим просвећењем да избегавамо замке које нам разапиње.
Не заборављај, да би срце остало чисто, потребан је труд, бол и много зноја духовног.
Тражећи, међутим, увек божанску помоћ, бори се целог живота свога свим силама и тада ће доћи у тебе Христос, који ће ти даровати вечну радост и срећу.

One Comment

  1. Ко пости, душу гости!