ПОДВИГ У НАШЕМ ЖИВОТУ

 

ПОДВИГ У НАШЕМ ЖИВОТУ
 
БДЕНИЈЕ
 
Када се припремаш да започнеш подвиг неспавања (бденија) и да би молитва твоја била примљена од Бога, чини следеће: прво клекни, а потом почни молитву своју пошто најпре осениш срце и удове Животворним знаком крста. Затим седни неко време ћутећи, док се не умире твоја осећања и мисли. После тога уздигни руке и срце ка Господу молећи Га да ојача твоје духовне немоћи, да би била примљена молитва твога бденисања.
Речи твоје молитве нека буду овакве: “Господе Исусе Христе Боже мој, Ти који промишљаш о свему створеном, Теби су познате страсти и болест моје природе. Познајеш колико сам слаб и како Те олако напуштам и чиним зло. Господе, жалим због тога. Увиђам то. Грешим према Теби који си ме спасао и пролио Пресвету Крв на Крсту. Ја сам један бедник кога удара Сатана са свих страна. Коме да прибегнем Господе? Људима? Па, и они су беспомоћни. Само си Ти Силан и Моћан. Сила је Твоја огромна. Ти, дакле, Благи, који знаш слабост моје природе и дајеш ми снаге у немоћи, сачувај ме од буре помисли коју ми наноси Сатана. Утишај страсти моје које ме опкољавају као таласи утопљеника и удостој ме да се молим нерасејаван било чим земаљским, рђавим и пропадљивим. Умртви моје рђаве жеље и избаци из мене свако зло, тако да осетим сладост бдења које вршим да би се сјединио с Тобом”.
Ноћна молитва треба да буде слободна свесни да вршимо значајно духовно делање за нашу душу. Велики је благослов и духовно весеље сву ноћ разговарати са Богом. Боље је да прескочимо нешто из читања Псалама, него да прочитамо брзо, без разумевања. Ако ти у време ноћне молитве помисао тајно шапуће: “Говори мало брже, јер имаш велику борбу да свршиш”, не слушај, јер долази од врага који хоће да нам украде плод молитве. И ако настави да те омета, ти још усрдније, са више усрђа, моли се Господу. Ако те и даље напада, тада клекни молећи се речима: “Христе мој, немам намеру да Ти говорим много лепих речи. Само оно што хоћу, јесте да ме помилујеш. Да спознам своју грешност. Да упознам свој јад. Хоћу да стигнем к Теби. Покажи ми врлински пут. Води ме, и ја ћу Те радо пратити. Господе, помилуј ме грешног и недостојног слугу Твога”.
Овим речима, побећи ће искушење и победиће Христос који радосно прима молитве оних који се ноћу моле. Ноћна молитва је жртва. У часу када нам се по природи спава, и читав свет спава, молитвеник зна да је од свега вреднија молитва. Не зато што Бог не прима дневне молитве, него зато што је ноћном молитвом жртвован сан.
Ако се умориш у време бденија, не очајавај јер ће то да искористи лукави ђаво. Као што је наговарао Еву и преварио, тако ће рећи и теби: “Доста је, толико времена се молиш. Зар не видиш да не можеш да стојиш?” Ти одговори ђаволу на његова подмукла дошаптавања: “Не, не престајем иако сам уморан! Ако језик и не може да се моли, срце се моје налази са Богом.” У часу искушења, потребна је будност, јер Сатана бесомучно напада, знајући какву ћемо корист имати од било малог, било великог бденија.
Један светитељ, пуних четрдесет година се молио овим речима: “Ја као човек Господе сагреших, Ти као Бог опрости”. Говорећи ове речи, непрекидно плакаше.
Било да благодаримо, било да нешто тражимо, било да славословимо, моли се колико можеш стојећи читаву ноћ и биће ти велика награда.

One Comment

  1. Ко пости, душу гости!