ČTENIJA POSNOG TRIODA

 

ČTENIJA POSNOG TRIODA

POUKA U PETAK ČETVRTE SEDMICE

 
Braćo i oci! S pomoću Božijom prekoračismo sredinu posta, približava se dan Vaskrsa. Zašto je u nama tako jaka želja da dočekamo Vaskrs, koji dođe i prođe? Zar ga nismo mnogo puta proslavljali prethodnih godina? I ovaj Vaskrs će proći, jer ništa na zemlji nema da je postojano, nego je sve privremeno i prolazno. I dani našeg života iščezavaju, kao sjenka, prolaze kao san, i protrčavaju kao trkač, dovodeći svakoga od nas do našeg kraja. Možda će neko zapitati: „Zar nije Vaskrs dostojan iščekivanja i želje?“ Zaista jeste dostojan, ali ne onaj Vaskrs koji biva jedanput u godini, nego uvijek, svakoga dana. Kakav je to Vaskrs? Očišćenje grijeha, skrušenje i smirenje srca, suze umiljenja, čistota savjesti, uništavanje plotskih strasti: bluda, nečistote, zle pohoti i svakog drugog grijeha i strasti.
Ko se udostoji da dostigne ove vrline, taj praznuje Vaskrs Gospodnji i vrši svijetli i mnogoželjeni praznik ne jedanput u godini, nego čitavog života. I obratno, rob strasti i plotskih pohota ne može praznovati kako treba. Jer kako, zapravo, može praznovati onaj kome je bog stomak? Kako će se veseliti duhovno onaj kojeg prži i pali pohot ploti? Kako će da slavi božanstveno onaj čije se srce razdire i razara zavidnom ljubomorom i zlopamtilom? Kako će osjetiti duhovnu radost praznika onaj koji je porobljen srebroljubljem, taštinom ili je okovan drugim strastima? Takvi praznovati ne mogu. Zar će iko za čovjeka koji u teškoj bolesti leži na odru reći da se odmara, ili za brodolomnika kojem je život u opasnosti – da se nalazi na srećnoj plovidbi? Neće, jer onome koji tvori grijehe nije moguće da praznuje i proslavlja Vaskrs, kao što onome koji se u tami nalazi nije moguće da vidi svjetlost.
Braćo, uzdam se u Boga da se vi nalazite u boljem, pohvalnom i spasiteljnom stanju. Naše je ovdašnje življenje samo priprema za praznik. Vidite kako kod nas penije slijedi za penijem, čtenije za čtenijem, pouka duhovna za poukom, molitva za molitvom, sve nas to, kao krug, sjedinjuje sa Gospodom. Ima li gdje kakav drugi život, blaženiji i preblaženiji od našeg života? – Nema nijedan.
Prema tome, saznali smo u čemu se sastoji za nas željeni, postojani i svakodnevni Vaskrs. Postarajmo se stoga, braćo moja čestita, da ga dostignemo, da bismo ga praznovali u skladu sa našim silama, umrtvivši strasti i vaskrsnuvši vrline. Držimo u pamćenju Gospoda našega Isusa Hrista, Koji je postradao radi nas i ostavio nam primjer i obraz, sliku, kako bismo i mi išli po Njegovom putu. Rekoh ovo – ne da bismo se zagledali u sagrešenja drugih i osuđivali ih, jer je to najteži grijeh, koji nas podvrgava mučenju. Naprotiv, svako mora da osuđuje i poriče sebe, a ne drugog, jer Apostol govori: svako će ponijeti svoje breme, tj. težinu grijeha (Ga. 6:5). Da poznamo blagodat Božiju, koju nam je darovao, i uvijek da blagodarimo Njega i da Ga proslavljamo kao dobročinitelja, jer On ne samo da nam sadašnja blaga daruje, nego će onima koji Mu služe do kraja dati još i nebeska blaga, i oni će naslijediti vječni nebeski Vaskrs. O, da nam je da ga svi dostignemo po blagodati i čovjekoljublju Gospoda našega Isusa Hrista, Kojem priliči slava i moć sa Ocem i Svetim Duhom, sada i uvijek, i u vijekovima vijekova. Amin.

 

   

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *