Часослов

ПОЛУНОЋНИЦА ВАСКРСНА

 

Свештеник: Благословен Бог наш.

И ми говоримо: Амин.

Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе Небески, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризницо добара и Животодавче, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

Господе, помилуј. (дванаест пута)

Слава, И сада:

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цар нашем Богу! (поклон)

Ходите поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш кад будеш судио. Гле, у безакоњу зачет бих, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми незнано и тајно премудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом племенитим учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

И одмах говоримо Тројични канон владајућег гласа, и потом ове Тројичне (Григорија Синаита):

Достојно је ваистину у песмама славити Надбожанску Тројицу: Беспочетног Оца, и Који је све саздао, Сабеспочетног Логоса, предвечно од Оца нетљено рођенога, и Светога Духа, из Оца надвремено исходећега.

Достојно је ваистину славити Тебе, Бога Логоса, од Кога трепте и дрхте Херувими, и Кога славослове Небеске Силе, Који је васкрсао тридневно из гроба; Христа Животодавца, са страхом прославимо.

Божанским песмама величајмо, прославимо сви богодолично Оца и Сина и Божанскога Духа, Триипостасну Моћ и једно Царство и Господство.

Ону Коју хвале сви земнородни и славослове Силе Небеске, Којој се сви верни поклањају, Јединицу по суштини, Триипостасну Тројицу (прославимо).

Господоначалну над Херувимима и неупоредиво Богоначалну над Серафимима, нераздељиву Тројицу у Јединици, истинско Богоначалство, Тебе величамо.

Оцу Беспочетноме и Богу, Сабеспочетноме Логосу, са Духом, поклањамо се; песмама чествујемо Једну нераздељиву сједињујућу Суштину и Трибројну Јединицу.

Твоје лучезарне муње нека ми засијају, Боже мој, Триипостасни Светворче, и покажи ме домом светлим и светлоносним и непроменљивим Славе Твоје неприступне.

Онога од Кога трепте и дрхте Херувими, и Кога славослове Анђелске војске, од Дјеве неизрециво оваплоћенога, Христа Животодавца, са страхом прославимо.

Видећи Сина Твога богодолично васкрслога из мртвих, Пречиста Дјево, твар се испуњаваше радости неизрециве; Њега славословећи и Тебе похваљујемо.

Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

Ипакој гласа. Господе, помилуј. (четрдесет пута)

Слава, И сада: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Именом Господњим благослови, оче.

И возглас свештеника: Боже, смилуј се на нас, и благослови нас, обасјај нас лицем Твојим, и помилуј нас.

И молитва Пресветој Тројици:

Свемогућа и Животворна, Света и Светлоначална Тројице, Која си, једино из доброте сваку светску и надсветску твар из небића у биће привела, и Која о свему промишљаш и све одржаваш; Која си, после других и неизрецивих доброчинстава Твојих роду нашем земаљском, даровала нама, због телесне немоћи наше, покајање све до смрти; не остави нас јадне да у злим делима својим умремо, нити да будемо подсмех зачетнику зла и завидљивцу и погубнику нашем. Јер видиш, Милосрдни Господе, колика је његова напаст и непријатељство према нама, и колико је наше странствовање и слабост и немоћ. Но молимо Те: покажи Твоју неисцрпну доброту на нама, који Те сваки дан и час гневимо преступањем часних и животворних заповести Твојих; и оно што смо у досадашњем животу нашем, и до садашњега часа, сагрешили, било речима или мислима, све нам опрости и отпусти. Удостој нас да остатак живота свога проведемо у покајању и умиљењу, и у држању светих заповести Твојих. Ако ли смо сладошћу били заведени, или преварени иђасмо за мрским и некорисним и штетним жељама; ако, гневом и неразумном јарошћу покренути, увредисмо некога од браће своје; ако ли се језиком у примамљиве и лукаве и јаке мреже (ђавоље) уплетосмо; ако ли којим од наших чула, или чак и свима, вољно или невољно, у знању или незнању, од заноса или од навике, безумно склизнусмо; ако ли злим и сујетним помислима савест своју упрљасмо; ако ли којим другим начином сагрешисмо, злом навиком и обичајем тиранисани – Ти нам све опрости и отпусти, Свемилосрдни и Свеблаги и Многомилостиви. И даруј нам убудуће бодрост и снагу да творимо вољу Твоју, добру и благоугодну и савршену; да променивши ноћно и мрачно зло светлосним покајањем, као по дану благообразно ходимо, и јавимо се Твоме Човекољубљу ми недостојни, чисти и очишћени, певајући Те и величајући у векове векова. Амин.

И отпуст, и остало уобичајено.

Тада свештеник говори јектенију:

Помолимо се за мир свега света.

Помолимо се за благоверни и христољубиви род наш. И остало.

А ми: Господе, помилуј. (кротким и тихим гласом)

И по свршетку исте, говори Предстојатељ:

Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.

А ми: Амин.

Крај ПОЛУНОЋНИЦЕ.

 

5 Comments

  1. Slava Bogu

  2. Pitanje koliko košta časoslov i gde ga se može kupit?

  3. Антоније

    Мораш да добијеш благослов надлежног Архијереја.

  4. Bavim se izradom brojanica, koji je način da dobijem blagoslov za izradu ?
    Hvala