Часослов

ОПШТИ МОЛЕБАН ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ

(Мали параклис)

 

Свештеник: Благословен Бог наш свагда, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

Одређени чтец чита:

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

Онда:

Псалам 142.

Господе, услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим, јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ гони душу моју, понизио је до земље живот мој; посади ме у тамна места, као мртве од века; и утрну у мени дух мој, смете се у мени срце моје. Помињем дане старе, размишљам о свим делима Твојим, у творевинама руку Твојих поучавам се. Подигох Теби руке моје, душа Ти је моја као земља безводна. Брзо ме услиши, Господе, ишчезе дух мој. Не одврати Лице Твоје од мене, јер ћу бити сличан онима који силазе у гроб. Чувши ме, учини ми ујутру милост Твоју, јер се у Тебе поуздах. Кажи ми, Господе, пут којим да пођем, јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, јер Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Дух Твој Благи нека ме води на стазу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме, правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом истребићеш непријатеље моје, и погубићеш све који досађују души мојој, јер сам ја слуга Твој.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Алилуја, Алилуја, Алилуја, слава Теби Боже. (три пута)

Тада, јектенија велика.

Ђакон: У миру Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За мир свега света, за непоколебивост светих Божјих Цркава, и сједињење свих, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За свети храм овај, и за оне који са вером, побожношћу и страхом Божјим улазе у њега, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За најсветијега Патријарха (или високопреосвештенога Митрополита, или преосвештеног Епископа) нашега (име), за часно презвитерство, у Христу ђаконство, за сав клир и верни народ, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За благоверни и христољубиви род наш и за све православне хришћане, да им Господ Бог помогне и да одоле сваком непријатељу и противнику, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За овај град (или за село ово, или за свету обитељ ову), за сваки град, крај и оне који са вером бораве у њима, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За благорастворење ваздуха, за изобиље плодова земаљских и времена мирна, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За оне који плове, за путнике, болеснике, паћенике и сужње, и за њихово спасење, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Да нас избави од сваке невоље, гнева, опасности и нужде, Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За милост Божју нама, недостојним слугама Његовим, да сачува све нас од мржње и злих дела, и да усели у нас љубав несебичну по којој ће сви познати да смо ученици Христови, народ Божји, као и свети преци наши: те да се увек знамо определити за истину и правду Царства Небескога – Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

За све оне који учинише неправду ближњима својима, било да сироте уцвелише или невину крв пролише, мржњом узвративши на мржњу: да им Бог подари покајање, просветли ум и срце и обасја душу светом љубављу и према непријатељима – Господу се помолимо.

Народ: Господе, помилуј.

Заштити, спаси, помилуј и сачувај нас, Боже, благодаћу твојом.

Народ: Господе, помилуј.

Поменувши Пресвету, Пречисту, Преблагословену, славну Владичицу нашу Богородицу и Приснодјеву Марију са свима Светима, сами себе и једни друге и сав живот свој Христу Богу предајмо.

Народ: Теби, Господе.

Возглас: Јер Теби приличи свака слава, част и поклоњење, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин!

Пева се на глас 4: Бог је Господ, и јави се нама, благословен Који долази у име Господње са стиховима.

Стих: Призивајте Господа јер је добар, јер је до века милост његова.

Стих: Обишавши, опколише ме, и именом Господњим противих им се.

Стих: Нећу умрети, него ћу жив бити и казивати дела Господња.

Стих: Камен који одбацише зидари он поста глава од угла. То би од Господа и дивно је у очима нашим.

Тада тропари Богородици, глас 4: Богородици сада усрдно притекнимо ми грешни и смирени, и припаднимо у покајању вапијући из дубине душе: Владичице, помози, сажаливши се на нас; похитај, пропадамо од мноштва сагрешења, не отпусти Твоје слуге празне, јер Тебе имамо као једину Наду.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Ми недостојни нећемо никада ућутати, Богородице, казујући чудеса Твоја; јер када Ти не би предстојала молећи, ко би нас избавио од толиких беда? Ко би нас сачувао до сада слободне? Нећемо одступити од Тебе, Владичице, јер Ти слуге Твоје увек спасаваш од свих опасности.

Онда: Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш када будеш судио. Гле, у безкоњу зачет бих, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне премудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом племенитим учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

 

Потом почињемо КАНОН ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ, глас 8.

Песма 1.

Ирмос: Прешавши воду као суво и египатско избегавши зло, Израиљац клицаше: Певајмо Избавитељу и Богу нашему!

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Обузет многим напастима, Теби прибегавам тражећи спасење, о Мати Логоса и Дјево, спаси ме од невоља и опасности.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Узнемирују ме напади страсти, да испуне многим нерасположењем душу моју, но умири ме, Свенепорочна Дјево, тишином Сина Твога и Бога.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Молим Тебе, Дјево, која си родила Спаса и Бога, да ме избавиш од мука, јер Теби сада прибегавајући, пружам и душу и ум.

И сада и увек и у векове векова.

Болнога телом и душом, удостој ме Твоје божанске посете и промисла, једина Богомати, као Добра, Родитељко Доброга.

 

Песма 3.

Ирмос: Небескога свода Врхотворче Господе, и Цркве Саздатељу, Ти мене утврди у љубави Твојој, Врхунче (свих) жеља, Тврђаво верних, Једини Човекољупче.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Богородитељко Дјево, Тебе полажем за заштиту и окриље живота мога; Ти ме, Узрочнице добара, упути ка Твоме пристаништу, Тврђаво верних, Једина Свехвална.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Молим Те, Дјево, растерај душевни немир и буру туге моје; јер си Ти, Богоневесто, родила Поглавара тишине – Христа, Једина Пречиста.

Слава: Родивши Добротвора – Узрочника добара, Богоблажена, излиј свима богатство добротворства; јер све можеш, пошто си родила Моћнога снагом Христа.

И сада: Намученом тешким недузима и болесним страстима, Ти помози, Дјево; јер Те знам као неисцрпну и непотрошиву Ризницу исцељења, Свебеспрекорна.

Онда ово: Спаси од беда слуге Твоје, Богородице, јер сви после Бога к Теби прибегавамо, као неразрушивој Тврђави и Заштити.

Свехвална Богородице, погледај самилошћу на љуто злопаћење тела мог, и исцели патњу душе моје.

Затим свештеник или ђакон: Помилуј нас, Боже, по великој милости Твојој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење грехова и напредак слугу Божјих (или слуге Божјег, или слушкиње Божје) име (имена).

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: Нема им помоћи ни од Бога ни од људи; Господе, Ти нам пружи руку Своју да останемо народ Твој и по вери и по делима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје; не допусти да буде због неправде наше или мржње ма према коме. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо Богу, Спаситељу свих људи, и за непријатеље: да их Господ човекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим; да нам не руше свете храмове и гробове, децу не убијају и народ не прогоне; него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Возглас: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

И одмах говоримо Сједален, глас 2: Топла Молитељко и Тврђаво неосвојива, Изворе милости, свету Прибежиште, усрдно Ти вапијемо: Богородице Владичице, похитај и избави нас од невоља, Ти једина брза Заштитнице.

 

Песма 4.

Ирмос: Господе, чух тајну Твога Домостроја спасења, разумех дела Твоја и прославих Твоје Божанство.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Немир мојих страсти и буру мојих сагрешења утишај, Богоневесто, јер си родила Господа – Крманоша.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Бездан милосрђа Твога даруј мени који Те призивам, Родитељку Самилостивца и Спаса свију који Ти певају.

Слава: Наслађујући се Твојим даровима, Пречиста, узносимо захвалну песму, који Те знамо као Богоматер.

И сада: Свеопевана, имајући Тебе, Наду и Тврђаву, и сигурну Стену спасења, избављамо се од сваке неприлике.

 

Песма 5.

Ирмос: Просвети нас заповестима Твојим, Господе и мишицом Твојом узвишеном даруј нам Твој мир, Човекољупче.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Испуни весељем срце моје, Чиста, дајући ми непролазну радост, јер си родила Узрочника радости.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Избави нас од беда, Богородице Чиста, јер си родила Вечно Избављење (Христа) и Мир који превазилази сваки ум.

Слава: Таму сагрешења мојих, Богоневесто, растерај светлошћу сјаја Твога, јер си родила Светлост Божанску и Превечну.

И сада: Исцели, Чиста, слабости душе моје, удостојивши ме посете Твоје, и даруј ми здравље заступништвом Твојим.

 

Песма 6.

Ирмос: Молитву ћу (своју) излити пред Господом, и Њему ћу казати (све) туге моје, јер се душа моја испуни зала, и живот се мој спусти до ада, но се молим као Јона: Из пропасти, Боже, изведи ме.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Моју природу, заробљену трулежју и смрћу, спасао је од смрти и трулежи Он, предавши Себе на смрт; Дјево, моли Господа и Сина Твога, да ме избави од злодејства ђавола.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Знам Тебе, Дјево, као Заштитницу живота, и сигурну Чуварку, Која напаст искушења разгониш и нападе демона одгониш, и молим се свагда: од трулежи страсти мојих, избави ме.

Слава: Стекосмо Те, Дјево, као Стену којој прибегавамо, и као свесавршено спасење душе, и као ширину у невољама, и светлошћу Твојом увек се радујемо. О, Владичице, и сада нас спаси од страсти и беда.

И сада: На постељи сада болујући лежим, и нема исцељења телу моме; но Ти Која си родила Бога и Спаситеља свету и Избавитеља од болести, Тебе Благу молим: подигни ме из трулежи болести!

Онда: Спаси од беда слуге Твоје, Богородице, јер сви после Бога к Теби прибегавамо, као неразрушивој Тврђави и Заштити.

Свехвална Богородице, погледај самилошћу на љуто злопаћење тела мог, и исцели патњу душе моје.

Затим свештеник или ђакон: Помилуј нас, Боже, по великој милости Твојој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење грехова и напредак слугу Божјих (или слуге Божјег, или слушкиње Божје) име (имена).

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: Нема им помоћи ни од Бога ни од људи; Господе, Ти нам пружи руку Своју да останемо народ Твој и по вери и по делима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје; не допусти да буде због неправде наше или мржње ма према коме. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо Богу, Спаситељу свих људи, и за непријатеље: да их Господ човекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим; да нам не руше свете храмове и гробове, децу не убијају и народ не прогоне; него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Возглас: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

И по возгласу, кондак, глас 6: Непостидна Заштитнице хришћана, незаменљива пред Творцем Посреднице, не презри гласе мољења нас грешних, него као Блага притекни у помоћ нама који Ти са вером вапијемо: Пожури на молитву и похитај на умољавање, Богородице, свагдашња Заштитнице оних који Те поштују.

Степена 4. гласа:

Антифон 1:

Од младости моје многе страсти наваљују на мене, али Ти ме одбрани и спаси, Спасе мој.

Који ненавидите Сиона, постидите се од Господа, јер као трава огњем бићете спаљени.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Светим Духом свака се душа оживотвори, чистотом се узвишује, осветљује се Тројичним јединством свештено тајно.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Светим Духом точе се благодатне струје, које сву твар напајају, ради животворства.

И одмах прокимен: Помињаћу Име Твоје у сваком нараштају и нараштају.

Стих: Чуј, Кћери, и види, и приклони ухо твоје (и заборави народ твој, и дом оца твојега, и зажелеће Цар лепоту твоју).

Свештеник: И да се удостојимо слушања Светог Јеванђеља, Господа Бога молимо.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Свештеник: Премудрост, право стојмо, чујмо Свето Јеванђеље. Мир свима.

Народ: И духу твоме.

 

Читање Светог Јеванђеља по Луки

Народ: Слава Теби, Господе, слава Теби!

У дане оне Марија уставши отиде брзо у горски крај, у град Јудин, и уђе у дом Захаријин, и поздрави Јелисавету. И кад Јелисавета чу поздрав Маријин, заигра дете у утроби њеној, и Јелисавета се испуни Духа Светога, и повика громко, и рече: Благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје! И откуда мени ово, да дође Мати Господа мога к мени? Јер гле, када глас поздрава твога дође у уши моје, заигра дете радосно у утроби мојој. И благо оној која верова, јер ће се испунити што јој каза Господ. И рече Марија: Велича душа моја Господа, и обрадова се дух мој Богу Спасу моме, што погледа на смерност слушкиње Своје; јер гле, од сада ће ме блаженом звати сви нараштаји, што ми учини величину Силни, и свето Име Његово. И остаде Марија са њом око три месеца, и врати се дому своме.

И одмах Слава, глас 2: Оче, Сине и Душе, Тројице у Јединици, очисти мноштво сагрешења мојих.

И сада: Молитвама Богородице, Милостиви, очисти мноштво сагрешења мојих.

Онда: Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по мноштву доброте Своје очисти безакоње моје.

Глас 6: Не повери ме људској заштити, Пресвета Владичице, него прими мољења слуге Твога: невоља ме ухватила, трпети не могу демонска стрељања; заклона немам, нити где да се склоним, јадник, одасвуд нападан, и утехе немам осим Тебе, Владичице света, Надо и Заштито верних, не презри мољење моје, корисно сатвори.

(Нико ко Теби притиче, не одлази од Тебе посрамљен, Пречиста Богородице Дјево, него иште благодат, и добија дар, за корисно мољење.

Богородице Дјево, Ти си преображај ожалошћених, ослобођење болујућих: спасавај град и народ твој Ти Која си мир узнемираваних, тишина буром витланих, једина Заштитнице верних.)

Свештеник: Спаси, Боже, народ Твој, и благослови наслеђе Своје, посети свет Твој милошћу и добротом, утврди моћ хришћана православних, и ниспошљи нам милости Твоје обилате: молитвама Свепречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије; силом Часног и Животворнога Крста; заступништвом часних Небеских Сила Бестелесних; молитвама часног и славног Пророка, Претече и Крститеља Јована; Светих славних и свехвалних Апостола; Светих Отаца наших, и великих васељенских Учитеља и Светитеља: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог; Светог оца нашег Николаја, Архиепископа Мирликијског, Чудотворца; Светих српских Просветитеља и Учитеља: Саве, Арсенија, Максима, Василија Острошког, Петра Цетињског и Николаја Жичког; светих славних добропобедних Мученика и Новомученика, преподобних и богоносних Отаца наших; Светих и праведних Богородитеља Јоакима и Ане; (и Светога дана) и свих Светих – молимо Те Многомилостиви Господе, услиши нас грешне који Ти се молимо и помилуј нас.

Народ: Господе, помилуј. (дванаест пута)

Возглас: Милошћу и добротом и човекољубљем Јединородног Сина Твога, са Којим си благословен, са Свесветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

Песма 7.

Ирмос: Дошавши негда из Јудеје у Вавилон младићи, вером у Тројицу, погасише пламен пећи, појући: Благословен јеси, Боже, отаца наших!

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Хотећи, Спаситељу, да извршиш наше спасење, уселио си се у утробу Дјеве, Коју си показао Заступницом света. Благословен јеси, Боже, отаца наших!

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Љубитеља милости, Кога си, Мати Чиста родила, моли да спасе од сагрешења и душевних нечистота све који са вером кличу: Благословен јеси, Боже, отаца наших!

Слава: Показао си да је Она која Те родила Ризница спасења, и Извор непропадљивости, и Кула сигурности, и Врата покајања онима који певају: Благословен јеси, Боже отаца наших!

И сада: Богородитељко, Која си нам Христа Спаса родила, удостоји исцељења од телесних слабости и душевних недуга оне који с љубављу приступају божанској заштити Твојој.

 

Песма 8.

Ирмос: Небескога Цара, Кога певају Војске Анђелске, хвалите и преузносите у све векове.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Не презри Дјево, оне који требају помоћ од Тебе, и певају и величају Те у све векове.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Слабост душе моје исцељујеш и телесне болести, Дјево, да Те прослављам, Благодатну, у векове.

Слава: Ти изливаш обиље исцељења онима, Дјево, који Те са вером певају, и величају Твоје неизрециво Рођење.

И сада: Нападе искушења и налете страсти, Ти одгониш, Дјево: стога Те певамо кроза све векове.

 

Песма 9.

Ирмос: Истинску Богородицу Тебе празнујемо, спасени Тобом, Чиста Дјево, величајући Те са Бестелесним Хоровима.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Не окрени се од бујица суза мојих, Дјево, јер си родила Христа, Који је са сваког лица утро сваку сузу.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Испуни срце моје радошћу, Дјево, јер си примила Пуноћу Радости (Христа) и уништила греховну жалост.

Припев: Пресвета Богородице, спаси нас.

Онима који Ти прибегавају, Дјево, буди Пристаниште и Заштита и неразрушива Тврђава, и Прибежиште и Заштита и Радост.

Слава: Дјево, одгонећи мрак незнања, просветли зрацима светлости Твоје, оне који Те православно славе као Богородицу.

И сада: На месту болести и од злог стања клонулог Дјево, исцели, преводећи га из нездравља у здравље.

И одмах: Достојно је ваистину блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу Тебе величамо.

Свештеник кади жртвеник и народ (или дом у којем се пева Молебан), а ми певамо ове Богородичне, глас 8:

Песмама одајмо поштовање Господарици света, Узвишенијој од небеса, и Чистијој од сунчаних зрака, и Која нас је избавила од проклетства.

Од многих грехова мојих болује тело, пати и душа моја; к Теби прибегавам, Благодатној, Нади безнадежних, Ти ми помози.

Владичице и Мати Искупитеља, прими молбе недостојних слугу Твојих, да би посредовала код Онога Кога си родила. О, Владарко света, буди Посредница.

Певамо сада усрдно и складно песму Теби, Свехвалној Богородици. Са Претечом и свима Светима, моли Богородице, да будемо помиловани. Све војске Анђела, Претечо Господњи, Дванаесторице Апостола, сви Свети, учините са Богородицом молитву, да се спасемо.

Потом се чита: Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владару, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

И ови тропари, глас 6: Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, Теби као Владару приносимо ову молитву: помилуј нас.

Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздасмо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, него и сада као Милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, и ми смо народ Твој, сви смо дела руку Твојих, и Име Твоје призивамо.

И сада: Богородичан.

Отвори нам двери милосрђа, Благословена Богородице, да не погинемо ми који се у Тебе надамо, него да се Тобом избавимо од беда; јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе помилуј. (дванаест пута)

Затим свештеник или ђакон: Помилуј нас, Боже, по великој милости Твојој, молимо Ти се, услиши и помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за милост, живот, мир, здравље, спасење, похођење, опроштај и отпуштење грехова и напредак слугу Божјих (или слуге Божјег, или слушкиње Божје) име (имена).

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо за сву браћу и за све православне хришћане.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Господе, како је много непријатеља који војују против нас и говоре: Нема им помоћи ни од Бога ни од људи; Господе, Ти нам пружи руку Своју да останемо народ Твој и по вери и по делима. Ако морамо да страдамо, нека то буде на путу правде Твоје и истине Твоје; не допусти да буде због неправде наше или мржње ма према коме. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Још се молимо Богу, Спаситељу свих људи, и за непријатеље: да их Господ човекољубиви одврати од насиља над православним народом нашим; да нам не руше свете храмове и гробове, децу не убијају и народ не прогоне; него да се и они обрате на пут покајања, правде и спасења. Рецимо сви усрдно: Господе, помилуј.

Народ: Господе, помилуј. (три пута)

Возглас: Јер си милостив и човекољубив Бог, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова.

Народ: Амин.

 

Молитва Пресветој Богородици

О, Пресвета Госпођо, Владарко Богородице! Ти си узвишенија од свих Анђела и Арханђела, и драгоценија од свеколике творевине; Ти си Помоћница онима којима је неправда учињена; Ти си Нада безнадежнима; Ти си Заступница убогих, Утеха ожалошћених, Хранитељка гладних, Одећа нагих, Исцељење болних, Спасење грешних; Ти си помоћ и заштита свих хришћана!

О, Свемилостива Госпођо, Дјево Богородице Владатељко, милошћу Својом спаси и помилуј благоверни, православни род наш. Спаси, Госпођо, и помилуј слуге Твоје: Свете Патријархе православне, преосвећене митрополите, архиепископе и епископе, и сав свештенички и монашки ред; и благоверне чланове управе и градоначелнике, војне старешине, и христољубиву војску, и све православне хришћане; заштити их часном ризом Својом и умоли, Госпођо, Христа Бога нашег, Који се из Тебе оваплотио без семена, да нас Својом вишњом силом наоружа против видљивих и невидљивих непријатеља наших.

О, Свемилостива Госпођо, Владарко Богородице, подигни нас из дубине греховне, и избави нас од глади, погибије, земљотреса и потопа, од огња и мача, од најезде туђинаца и међусобног рата, и од напада вражијег, и од штетних ветрова, и од смртоносне ране, и од сваког зла. Подај, Госпођо, мир и здравље слугама Твојим, свима православним хришћанима, и просвети им ум и очи срца на спасење; и удостоји нас, грешне слуге Твоје, Царства Сина Твога, Христа Бога нашег.

Возглас: Јер је моћ Његова благословена и свепрослављена, са Беспочетним Оцем Његовим, и са Пресветим и Благим и Животворним Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

Отпуст, и потом, за време целивања иконе Богородице, пева се:

Глас 2: Предобра, штитиш све оне, који с вером прибегавају Твојој моћној руци, јер другу свагдашњу Посредницу пред Богом немамо у опасностима и невољама ми грешници, притиснути многим гресима, Мати Бога Вишњега; зато Ти припадамо: Избави од сваке невоље слуге Твоје.

Свих ожалошћених Радости, и обесправљених Заштитнице, и гладних Храно, и странствујућих Утехо, и слепих Палицо, болујућих Посето, напаћених Покрове и Заштито, и сирочади Помоћницо, Мати Бога Вишњега Ти јеси, Пречиста; похитај, молимо Те, избави слуге Твоје.

Глас 8: Владичице, прими молитве слугу Твојих, и избави нас од сваке невоље и жалости.

Глас 2: Сву наду своју на Тебе полажем, Мати Божија, сачувај ме под заштитом Твојом.

 

5 Comments

  1. Slava Bogu

  2. Pitanje koliko košta časoslov i gde ga se može kupit?

  3. Антоније

    Мораш да добијеш благослов надлежног Архијереја.

  4. Bavim se izradom brojanica, koji je način da dobijem blagoslov za izradu ?
    Hvala