Часослов

ВЕЛИКО ПОВЕЧЕРЈЕ

 

Свештеник говори: Благословен Бог наш…

Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Царе Небески, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризницо добара и Животодавче, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

Господе, помилуј. (дванаест пута)

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

И одмах, ако је прва седмица Велике Четрдесетнице, почињемо:

Псалам 69.

Боже, на помоћ моју пази; Господе, у помоћ ми похитај. Да се постиде и посраме који траже душу моју; нека се врате унатраг, и нека се постиде који ми хоће зала; да се поврате одмах постиђени, који ми говоре: Добро, добро! Да се обрадују и узвеселе због Тебе сви који Те траже, Боже, и да говоре свагда они који љубе спасење Твоје: Нека се узвелича Господ! А ја сам ништ и убог, Боже, помози ми. Помоћник мој и Избавитељ мој јеси Ти, Господе, не закасни.

И кад се псалам заврши, певамо Велики Канон (Светог Андреја Критског).

Ако, пак, није (прва седмица Четрдесетнице), почињемо овако:

Псалам 4.

Када (Те) призивах, услишао си ме, Боже правде моје; у жалости распространио си ме. Смилуј се на ме, и услиши молитву моју. Синови људски, докле ћете бити тешка срца? Зашто волите сујету, и тражите лаж? А знајте да је Господ показао чудо на преподобноме Своме. Господ ће ме услишити када завапим к Њему. Гневите се и не грешите; говорите (тихо) у срцима својим, на постељама својим скрушите се. Принесите (Богу) жртву правде, и уздајте се у Господа. Многи говоре: Ко ће нам показати добра? Знаменова се на нама светлост Лица Твога, Господе. Дао си радост у срцу моме; умножише се плодови пшенице, вина и јелеја. У миру ћу уснути и починути, јер си ме Ти, Господе, јединога у нади настанио.

Псалам 6.

Господе, немој ме јарошћу Твојом изобличити, нити ме гневом Твојим покарати. Помилуј ме, Господе, јер сам немоћан; исцели ме, Господе, јер се сметоше кости моје, и душа се моја смути веома. А Ти, Господе, докле ћеш? Окрени се, Господе, избави душу моју; спаси ме ради милости Твоје. Јер нема ко ће Те у смрти спомињати; и у аду ко ће Те славити? Уморих се у уздисању мојем, сваку ноћ квасим одар свој, сузама својим постељу моју обливам. Помути се од жалости око моје, остарих од свих непријатеља мојих. Одступите од мене сви који чините безакоња, јер услиша Господ глас плача мојега. Услиша Господ мољење моје, Господ молитву моју прими. Да се постиде и смуте сви непријатељи моји; да се поврате и што пре се постиде.

Псалам 12.

Докле ћеш, Господе, заборављати ме до краја? Докле ћеш одвраћати Лице Своје од мене? Докле ћу се домишљати у души својој, мучити се у срцу своме дању и ноћу? Докле ће се узносити непријатељ мој нада мном? Погледај, услиши ме, Господе Боже мој. Просветли очи моје, да не заспим на смрт; да не рекне непријатељ мој: Надјачао сам га. Они који ме угњетавају обрадоваће се ако посрнем. А ја се на милост Твоју уздах; обрадоваће се срце моје спасењу Твоме. Певаћу Господу – Добротвору моме, и псалмопојаћу Имену Господа Вишњега.

И опет: Погледај, услиши ме, Господе Боже мој. Просветли очи моје, да не заспим на смрт; да не рекне непријатељ мој: Надјачао сам га.

Слава, И сада: Алилуја, Алилуја, Алилуја, слава Теби, Боже. (три пута и три поклона)

Господе, помилуј. (три пута)

Слава, И сада:

Псалам 24.

Теби, Господе, уздигох душу моју, Боже мој, на Тебе се поуздах, да се не постидим до века. Да ми се не наругају непријатељи моји. Јер сви који Тебе очекују, неће се постидети. Нека се постиде они који узалуд безаконују. Путеве Твоје, Господе, покажи ми, и стазама Твојим научи ме. Упути ме на истину Твоју, и научи ме, јер си Ти Бог Спас мој, и Тебе очекујем васцели дан. Опомени се милосрђа Твога, Господе, и милости Твојих, јер су од века. Грех младости моје и незнања мога не спомени; по милости Својој помени ме Ти, ради доброте Твоје, Господе. Добар је и праведан Господ, зато ће закону научити оне који греше на путу. Упутиће кротке на суд, научиће кротке путевима Својим. Сви су путеви Господњи милост и истина, онима који ишту завет Његов и сведочанства Његова. Ради Имена Твога, Господе, очисти грех мој, јер је велик. Ко је тај човек који се боји Господа? Закон ће му дати (Бог) на путу који је изабрао. Душа ће се његова настанити у добру, и семе ће његово наследити земљу. Господ је тврђава онима који Га се боје, и завет Свој јавиће им. Очи су моје свагда ка Господу, јер ће Он избавити од замке ноге моје. Погледај на ме и помилуј ме, јер сам ја усамљен и сиромах. Жалости срца мога умножише се; из невоља мојих избави ме. Види смирење моје и труд мој, и опрости све грехе моје. Види непријатеље моје како се умножише, и мржњом неправедном омрзнуше ме. Сачувај душу моју и избави ме; да се не постидим, јер се у Тебе поуздах. Незлобиви и праведни приањаху уза ме, јер Тебе очекујем, Господе. Избави, Боже, Израиља од свих невоља његових.

Псалам 30.

У Тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим довека: праведношћу Твојом избави ме, и изведи ме. Приклони и ухо Твоје мени, похитај да ме избавиш. Буди ми Бог Заштитник, и дом прибежишта, да се спасем. Јер тврђава моја и прибежиште моје Ти јеси; и ради Имена Твога упутићеш ме, и водићеш ме. Избавићеш ме од замке ове коју ми скрише, јер си Ти Заштитник мој, Господе. У руке Твоје предајем дух свој; избавио си ме, Господе, Боже Истине. Омрзнуо си оне који се држе сујетних идола. А ја се у Господа уздам. Радоваћу се и веселићу се милости Твојој. Јер си погледао на понижење моје, спасао си од невоља душу моју, и ниси ме предао у руке непријатеља, поставио си на ширину ноге моје. Помилуј ме, Господе, јер сам жалостан; помути се од јада око моје, душа моја и утроба моја. Јер ишчиле у муци живот мој, и године моје у уздасима; изнеможе у сиромаштву снага моја, и кости моје сатреше се. Код свих непријатеља мојих бејах поруга, а нарочито суседима мојим; и страх познаницима мојим; они који ме видеше напољу, побегоше од мене. Заборављен бих као мртав у људском срцу, бејах као сасуд разбијени. Јер слушах клевету од многих боравећих који около, када се окупише заједно на мене, договараше се да узму душу моју. А ја се у Тебе, Господе, надам; рекох: Ти си Бог мој. У руци Твојој је жреб мој; избави ме из руку непријатеља мојих, и од оних који ме гоне. Засијај Лицем Твојим на слугу Твога, спаси ме милошћу Твојом. Господе, да се не постидим, јер Тебе призивах; да се посраме безбожници, и да упадну у пакао. Нек занеме усне лажљиве, које говоре на праведника безакоње, у охолости и са поругом. Како је велико мноштво доброте Твоје, Господе, коју си припремио онима који Те се боје, коју чиниш онима који се уздају у Тебе, пред синовима човечијим. Сакрићеш их у скровишту Лица Твога од метежа људског; ставићеш их под кров од језика свадљивих. Благословен је Господ, јер чудесно показа милост Своју у граду утврђеном. А ја рекох у малоумности мојој: одбачен сам од очију Твојих. Ради тога си услишио глас мољења мога, када завапих к Теби. Љубите Господа, сви верни Његови, јер Господ истину тражи, и узвраћа онима који премного чине охолост. Будите бодри, и нека ојача срце ваше, свих вас који се надате у Господа.

Псалам 90.

Који живи у помоћи Вишњега, под кровом Бога Небескога настаниће се. Рећи ће Господу: Заступник мој јеси Ти, и уточиште моје, Бог мој, и надаћу се у Њега. Јер ће те Он избавити од замке ловачке, и од речи метежне. Плећима Својим заклониће те, и под крилима Његовим надаћеш се; као оружјем окружиће те Истина Његова. Нећеш се бојати страха ноћнога, од стреле која лети по дану, од ствари која проходи у тами, од сусрета и демона подневнога. Пашће поред тебе хиљада, и десет хиљада с десне стране теби, а тебе се неће дотаћи; ипак ћеш очима твојим сагледати, и расплату грешника видећеш. Јер си Ти, Господе, надање моје; Вишњега си поставио за уточиште своје. Неће те зло дотаћи, и ударац се неће приближити стану твоме. Јер ће Анђелима својим заповедити за тебе, да те сачувају на свима путевима твојим. На руке ћете узети, да се не спотакне нога твоја о камен. На аспиду и змију отровну наступаћеш, и згазићеш лава и змаја. Јер се на Мене поуздао, и избавићу га; покрићу га, јер познао Име Моје. Призваће Ме, и услишаћу га; са њиме ћу бити у невољи, избавићу га, и прославићу га. Дугим данима (живота) испунићу га, и показаћу му спасење Моје.

Слава, И сада: Алилуја, Алилуја, Алилуја, слава Теби, Боже. (три пута)

Господе, помилуј. (три пута)

Слава, И сада: (ако је Пост, три поклона)

Тада почињемо говорити следеће стихове (течно, без певања, ако је изван Велике Четрдесетнице; а ако је унутар ње, онда их певају оба хора), са слаткопојањем, полако, и високим гласом.

Почиње Први хор овако: С нама је Бог, разумите народи, и покорите се. Јер је с нама Бог.

Други хор, исто.

Тако по реду сваки хор свој стих.

Опет Први хор: Послушајте до крајева земље. Јер је с нама Бог.

Па Други хор:

Моћници, покорите се. Јер је с нама Бог.

Ако ли опет ојачате, опет побеђени бићете. Јер је с нама Бог.

И замку коју замислите, разориће Господ. Јер је с нама Бог.

И реч коју изговорите, неће остати у вама. Јер је с нама Бог.

А страха вашега нећемо се бојати, нити ћемо се збунити. Јер је с нама Бог.

Господа, пак, Бога нашега, Њега ћемо светковати, и Он ће нам бити страх. Јер је с нама Бог.

И ако на Њега будем се надао, биће ми на освећење. Јер је с нама Бог.

И уздаћу се у Њега, и спасићу се Њиме, Јер је с нама Бог.

Ево ја и деца коју ми даде Бог. Јер је с нама Бог.

Народ који седи у тами, виде Светлост велику. Јер је с нама Бог.

Који живите у земљи и сенци смрти, Светлост ће обасјати вас. Јер је с нама Бог.

Јер нам се Дете роди, Син нам се даде. Јер је с нама Бог.

Њему је власт на рамену Његовом. Јер је с нама Бог.

И мира Његовог нема границе. Јер је с нама Бог.

И назива се име Његово – Великог Савета Ангел. Јер је с нама Бог.

Чудан, Саветник. Јер је с нама Бог.

Бог Моћни, Властодржац, Кнез мира. Јер је с нама Бог.

Отац будућега века. Јер је с нама Бог.

Кад се заврше стихови, пева се опет: С нама је Бог, разумите народи, и покорите се. Јер је с нама Бог.

Први хор: Слава… С нама је Бог…

Други хор: И сада… С нама је Бог…

Тада оба хора заједно: Јер је с нама Бог.

И одмах следеће тропаре:

Први хор: Прошавши дан, благодарим Ти, Господе; вече са ноћију, даруј ми без греха, Спасе, и спаси ме.

Други хор:

Слава: Прошавши дан, славословим Те, Владико; вече са ноћију, без саблазни даруј ми, Спасе, и спаси ме.

Оба хора:

И сада: Прошавши дан, песмословим Те, Свети; вече са ноћију, без зависти даруј ми, Спасе, и спаси ме.

Затим певају заједно оба хора:

Бестелесне природе Херувими, неућутним песмама Тебе славослове.

Шестокрилна жива бића Серафими, непрестаним гласима Тебе преузносе.

Анђеоске све војске, трисветим песмама Тебе похваљују.

Јер си Ти пре свију Сушти Отац, и Сабеспочетног имаш Твојега Сина.

И Равночасног носиш Духа Живота, Тројице јављајући нераздељивост.

Пресвета Дјево, Мати Божја, и ви Очевидци и Служитељи Логоса.

Пророка и Мученика сви хорови, који бесмртни имате живот.

За све се молите усрдно, јер сви ми јесмо у бедама.

Да се обмане избавимо лукавога, анђелску песму кличемо:

Свети, Свети, Свети, Трисвети Господе, помилуј и спаси нас. Амин.

И одмах, нижим гласом: Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало.

Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек.

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен.

И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму.

И Који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца.

И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућега века. Амин.

И одмах ове стихове: Пресвета Владичице…

Први стих се говори три пута, сви остали два пута, а последњи И помилуј нас једанпут.

Пресвета Владичице Богородице, моли за нас грешне.

Све Небеске Силе светих Анђела и Арханђела, молите за нас грешне.

Свети Јоване, Пророче и Претечо и Крститељу Господа нашег Исуса Христа, моли за нас грешне.

Свети славни Апостоли, Пророци и Мученици, и сви Свети, молите за нас грешне.

Преподобни и Богоносни Оци наши, Пастири и Учитељи васељене, молите за нас грешне.

Свети Словенски Првосветитељи и Учитељи Кирило и Методије, Клименте и Науме, Ангеларије, Саво и Горазде, молите за нас грешне.

Свети Српски Просветитељи и Учитељи, Симеоне Мироточиви, Светитељу Саво, Арсеније, Максиме, Василије, Петре, молите за нас грешне.

Свети Српски Мученици и Новомученици, Јоване Зетски, Лазаре Косовски, Стефане Дечански, Авакуме и Пајсије, Страдалници Глински и Јадовински, Јасеновачки и Пребиловачки, и сви Новомученици Косовскометохијски, молите за нас грешне.

Овде се говори и Свети храма.

Непобедива и неуништива и Божанска сило Часнога и Животворнога Крста, не остави нас грешне.

Боже, очисти нас грешне.

И помилуј нас.

Тада: Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

И певамо (тропар Празника; иначе, певамо) ове тропаре:

У Понедељак и у Среду увече, на глас 2: Просвети очи моје, Христе Боже, да не заспим на смрт, да не рекне непријатељ мој: Надјачао сам га.

Слава: Заступник душе моје буди, Боже, јер ходим усред многих замки; избави ме од њих, и спаси ме, Благи, као Човекољубац.

И сада: Богородичан.

Пошто немамо смелости због премногих грехова наших, Ти, Богородице Дјево, моли од Тебе Рођенога; јер много може молитва Матерња пред милосрђем Владике. Не презри молбе грешних, Свечиста, јер је Милостив и Моћан да спасе, Он Који је и страдати за нас изволео.

Други тропари у Уторак и Четвртак, на глас 8: Невидљивих непријатеља мојих неспавање знаш, Господе, и јаднога тела мога немоћ познајеш, Творче мој. Зато у руке Твоје предајем дух мој. Покриј ме крилом Твоје доброте, да не заспим на смрт; и умне очи моје просветли насладом божанских речи Твојих, и подигни ме у време потребно на Твоје славословље, јер си Ти једини Благ и Човекољубац.

Стих: Погледај на ме и услиши ме, Господе Боже мој.

Како је страшан суд Твој, Господе, кад Ангели буду присутни, људи довођени, књиге отваране, дела испитивана, помисли истраживане? Какав ће суд бити мени зачетоме у гресима? Ко ће ми пламен угасити? Ко ће ми таму просветлити? – ако ме Ти, Господе, не помилујеш, као Човекољубац.

Слава: Сузе ми дај, Боже, као некада жени грешници; и удостој ме да омијем ноге Твоје, које су ме од пута обмане ослободиле; и миро миомирисно Теби да принесем – живот чист, изграђен мојим покајањем, да и ја чујем љубљени глас Твој: вера Твоја спаси те, иди с миром!

И сада: Богородичан.

Твоју непостидну наду, Богородице, имајући, спасићу се; Твоју заштиту стекавши, Свепречиста, нећу се уплашити; разгонићу непријатеље моје и победићу их, имајући као оклоп једино заштиту Твоју. И Твоју свемоћну помоћ молећи, кличем ти: Владичице, спаси ме молитвама Твојим, и подигни ме из мрачног сна да Ти славословим, силом из Тебе оваплоћенога Сина Божијег.

Господе, помилуј. (четрдесет пута)

Слава, И сада: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Именом Господњим благослови, оче.

Свештеник: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исуса Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

И молитву ову Василија Великог:

Господе, Господе, Који си нас избавио од сваке стреле која лети дању, избави нас и од сваке ствари која проходи у тами. Прими жртву вечерњу – руку наших уздање. Удостој нас да и ноћно поприште беспорочно прођемо, неискушани од зла; и избави нас од сваке смућености и бојазни, које нам ђаво причињава. Даруј душама нашим умиљење, и мислима нашим старање о испитивању на страшном и праведном Суду Твоме. Прикуј тела наша страху Твоме, и умртви удове наше што су на земљи, да се и почивањем у сну просветлимо гледањем судова Твојих. Одагнај пак од нас свако маштање неприкладно, и штетну похоту. И подигни нас у време молитве, утврђене у вери, и напредујући у заповестима Твојим, благовољењем и добротом Јединороднога Сина Твога, са Којим си благословен, са Пресветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

И одмах:

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

(три пута)

Тада: Псалам 50.

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој, и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога, и од греха мога очисти ме. Јер безакоње моје ја знам, и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних. Да се оправдаш у речима Својим, и победиш када будеш судио. Гле, у безкоњу зачет бих, и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајне премудрости Твоје. Покропи ме исопом, и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се обрадују кости потрвене. Одврати лице Твоје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто саздај у мени, Боже, и Дух прав обнови у утроби мојој. Не одбаци ме од лица Твога, и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и Духом племенитим учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити к Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога, обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори усне моје, и уста моја казиваће хвалу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и унижено Бог неће одбацити. По благовољењу Своме, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови Јерусалимски. Тада ћеш благоволити жртву правде, приносе и жртве свеспаљенице, тада ће принети на жртвеник Твој теоце.

Псалам 101.

Господе, услиши молитву моју, и вапај мој Теби да дође. Не одврати Лице Твоје од мене; у дан када сам жалостан, приклони ми ухо Твоје; у дан када Те призовем, брзо ме услиши. Јер ишчезоше као дим дани моји, и кости моје као суве гране сасушише се. Покошен бих као трава, и исахну срце моје, јер заборавих јести хлеб свој. Од гласа уздисања мога, прилепи се кост моја месу моме. Постадох сличан роди у пустињи, бејах као ноћна врана на зидинама; бдех и бих као птица, усамљена на крову (куће). Сав дан ми се ругаху непријатељи, и који ме хвалише заклињаху се против мене. Јер прашину као хлеб једох, и пиће своје с плачем мешах, пред лицем гнева Твога и срџбе Твоје, јер уздигавши, низвргао си ме. Дани моји као дим прођоше, и ја као трава изсахнух. А Ти, Господе, довека остајеш, и спомен је Твој из нараштаја у нараштај. Кад услишиш помиловаћеш Сиона, јер је време смиловати се на њега, јер је дошло време. Јер омиле слугама Твојим камење његово, и за прах његов сажалиће се. И уплашиће се народи Имена Твога, Господе, и сви цареви земаљски Славе Твоје. Јер ће Господ сазидати Сион, и јавити се у Слави Својој. Погледа на молитву смирених, и не презре мољење њихово. Да се напише ово потоњем нараштају, а народ који се изграђује хвалиће Господа. Јер погледа са висине свете Своје, Господ са неба на земљу погледа, да чује уздисање сужања, да одреши синове усмрћених. Да би објавили Име Господње на Сиону, и хвалу Његову у Јерусалиму, када се саберу народи заједно, и цареви да служе Господу. Одговорио му је на путу моћи његове: Малобројност дана мојих објави ми; не узведи ме у преполовљење дана мојих, кроз нараштај нараштаја лета су Твоја. У почетку си Ти, Господе, земљу основао; и дела руку Твојих су небеса. Она ће проћи, а Ти остајеш; и све ће као одећа овештати, и као хаљину савићеш их, и измениће се. А Ти си исти, и година Твојих неће нестати. Синови слугу Твојих настаниће се, и семе њихово ће до века добро напредовати.

Молитва Манасије, цара Јудиног:

Господе Сведржитељу, Боже отаца наших, Аврамов и Исаков и Јаковљев, и семена њиховог праведнога. Који си створио небо и земљу са свом лепотом њиховом, Који си свезао море речју заповести Твоје, Који си затворио бездан и запечатио га страшним и славним Именом Твојим; Ти Кога се сви боје и трепте од лица силе Твоје; јер нико не може стајати пред величанством славе Твоје, и неподношљива је жестина претње Твоје грешницима, и неизмерна је и неиспитива милост обећања Твога. Јер си Ти Господ Вишњи, Милосрдан, Дуготрпељив и Многомилостив, и жалиш због злоба људских. Ти си, Господе, по мноштву доброте Твоје, обећао покајање и опроштење онима који Ти сагрешише, и мноштвом милосрђа Твога одредио си покајање грешницима за спасење. Ти, дакле, Господе Боже Сила, ниси одредио покајање праведнима, Авраму и Исаку и Јакову, који ти не сагрешише, него си одредио покајање мени грешноме, јер сагреших више од песка морскога. Умножише се безакоња моја, Господе, умножише се безакоња моја, и нисам достојан погледати и видети висину небеску због мноштва неправди мојих, будући свезан многим оковима железним, да не могу уздићи главу своју, и нема ми олакшања. Јер изазвах срџбу Твоју, и зло пред Тобом учиних, не чинивши вољу Твоју, и не сачувавши заповести Твоје. И сада, преклањам колена срца свога, тражећи од Тебе благости: Сагреших, Господе, сагреших, и знам моја безакоња. Но иштем молећи се: Опрости ми, Господе, опрости ми, и немој ме погубити са безакоњима мојим, нити ћеш довека у гневу задржати зла моја, нити ме осудити у дубине земље. Јер си Ти, Боже, Бог оних који се кају, и на мени ћеш пројавити сву доброту Твоју, јер ћеш ме као недостојнога спасити, по многој милости Твојој, и хвалићу Те свагда у све дане живота мога. Јер Теби певају све Силе Небеске, и Твоја је слава у векове векова. Амин.

Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

И тропаре ове, на глас 6: Помилуј нас, Господе, помилуј нас, јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Ти као Владици ову молитву: помилуј нас.

Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као Милостив погледај и избави нас од непријатеља наших; јер си Ти Бог наш, а ми народ Твој, сви смо дела руку Твојих, и Име Твоје призивамо.

И сада: Милосрђа двери отвори нам, Благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надамо, но да се Тобом избавимо од беда, јер си ти Спасење рода хришћанскога.

Господе, помилуј. (четрдесет пута)

Слава, И сада: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Именом Господњим благослови, оче.

Свештеник: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

И молитва Светог Мардарија:

Владико, Боже Оче, Сведржитељу, Господе, Сине Јединородни, Исусе Христе, и Свети Душе, једно Божанство, једна Сила, помилуј ме грешнога, и којим знаш судовима спаси ме недостојног слугу Твог, јер си благословен у векове векова. Амин.

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

(три пута)

И одмах Псалме:

Псалам 69.

Боже, на помоћ моју пази; Господе, у помоћ ми похитај. Да се постиде и посраме који траже душу моју; нека се врате унатраг, и нека се постиде који ми хоће зала; да се поврате одмах постиђени, који ми говоре: Добро, добро! Да се обрадују и узвеселе због Тебе сви који Те траже, Боже, и да говоре свагда они који љубе спасење Твоје: Нека се узвелича Господ! А ја сам ништ и убог, Боже, помози ми. Помоћник мој и Избавитељ мој јеси Ти, Господе, не закасни.

Псалам 142.

Господе, услиши молитву моју, чуј мољење моје у истини Твојој, услиши ме у правди Твојој. И не иди на суд са слугом Твојим, јер се неће оправдати пред Тобом нико жив. Јер непријатељ гони душу моју, понизио је до земље живот мој; посади ме у тамна места, као мртве од века; и утрну у мени дух мој, смете се у мени срце моје. Помињем дане старе, размишљам о свим делима Твојим, у творевинама руку Твојих поучавам се. Подигох Теби руке моје, душа Ти је моја као земља безводна. Брзо ме услиши, Господе, ишчезе дух мој. Не одврати Лице Твоје од мене, јер ћу бити сличан онима који силазе у гроб. Чувши ме, учини ми ујутру милост Твоју, јер се у Тебе поуздах. Кажи ми, Господе, пут којим да пођем, јер Теби уздигох душу моју. Избави ме од непријатеља мојих, Господе, јер Теби прибегох. Научи ме творити вољу Твоју, јер си Ти Бог мој. Дух Твој Благи нека ме води на стазу праву. Имена Твога ради, Господе, оживи ме, правдом Твојом изведи из невоље душу моју. И милошћу Твојом истребићеш непријатеље моје, и погубићеш све који досађују души мојој, јер сам ја слуга Твој.

Славословље:

Слава на висинама Богу, и на земљи мир, међу људима добра воља.

Хвалимо Те, благосиљамо Те, клањамо Ти се, славословимо Те, благодаримо Ти ради велике славе Твоје.

Господе Царе Небески, Боже Оче Сведржитељу; Господе Сине Јединородни, Исусе Христе, и Свети Душе.

Господе Боже, Јагње Божје, Сине Очев, Који узимаш грех света, помилуј нас; Који узимаш грехе света.

Прими молитву нашу, Који седиш с десна Оцу, и помилуј нас.

Јер си Ти једини Свет, Ти си једини Господ, Исус Христос, на славу Бога Оца. Амин.

На сваки дан благосиљаћу Те, и хвалићу Име Твоје у век, и у век века.

Господе, био си нам прибежиште из нараштаја у нараштај. Ја рекох: Господе, помилуј ме, исцели душу моју, јер сагреших Теби.

Господе, Теби прибегох, научи ме да творим вољу Твоју, јер си Ти Бог мој.

Јер је у Теби извор живота. У светлости Твојој видимо светлост.

Продужи милост Твоју онима који Те познају.

Удостој, Господе, да се у ову ноћ без греха сачувамо.

Благословен си, Господе, Боже Отаца наших, и хваљено је и прослављено Име Твоје у векове. Амин.

Нека буде, Господе, милост Твоја на нама као што се уздасмо у Тебе.

Благословен си, Господе, научи ме законима Твојим.

Благословен си, Владико, уразуми ме законима Твојим.

Благословен си, Свети, просвети ме законима Твојим.

Господе, милост је Твоја довека, дела руку Твојих не презри. Теби доликује хвала, Теби доликује песма, Теби слава доликује, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Затим (овде) говоримо канон редовноме Светоме дана или Богородици. И после канона:

Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Тада певамо, громогласно и полако, следећи тропар са стиховима, на глас 6: Господе Сила, буди са нама, јер осим Тебе другог помоћника у невољама немамо. Господе Сила, помилуј нас.

И одговара то исто Други хор.

И пева почетни хор:

Стих 1: Хвалите Бога у Светима Његовим, хвалите Га у чврстини Силе Његове. Господе Сила, са нама буди…

Други хор:

Стих 2: Хвалите Га у силама Његовим, хвалите Га по мноштву величине Његове. Господе Сила, са нама буди…

Стих 3: Хвалите Га гласом трубним, хвалите Га уз псалтир и гусле. Господе сила, са нама буди…

Стих 4: Хвалите Га бубњем и клицањем, хвалите Га уз струне и орган. Господе сила, са нама буди…

Стих 5: Хвалите Га уз гитару громогласну, хвалите Га уз гитару са клицањем. Све што дише нека хвали Господа. Господе сила, са нама буди…

Тада оба хора заједно: Хвалите Бога у Светима Његовим, хвалите Га у чврстини Силе Његове.

Господе сила, са нама буди, јер осим Тебе другога помоћника у невољама немамо. Господе Сила, помилуј нас.

Слава: Господе, када не бисмо имали Свете Твоје молитвенике, и Доброту Твоју која нас милује, како бисмо смели, Спасе, певати Тебе, Кога славослове непрестано Ангели. Срцезналче, поштеди душе наше.

И сада: Богородичан.

Превелика су и многа моја, сагрешења Богородице; Теби прибегох, Чиста, иштући спасења. Посети болну душу моју, и моли Сина Твога и Бога нашега, да ми дадне опроштај учињених зала, једина Благословена.

Свесвета Богородице, у време живота мога не остави мене, људском старању не повери ме, него ме Сама заштити и помилуј ме.

Сву наду своју на Тебе полажем, Мати Божија, сачувај ме под заклоном Твојим.

Господе, помилуј. (четрдесет пута)

Христе Боже, Коме се у свако време и на сваки час на небу и земљи поклањају и Кога славе, Дуготрпељиви, Многомилостиви, Многомилосрдни, Који праведне љубиш и грешнике милујеш, Који све позиваш на спасење ради обећаних будућих добара; Ти сам, Господе, прими и наше у овај час молитве, и исправи живот наш по заповестима Твојим; душе наше освети, тела очисти, замисли исправи, мисли очисти, и избави нас од сваке невоље, зла и болести; огради нас светим Твојим Анђелима, да заштитом њиховом чувани и руковођени, достигнемо у јединство вере, и у познање неприступне славе Твоје, јер си благословен у векове векова. Амин.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава, И сада: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Именом Господњим благослови, оче.

Свештеник возглас: Боже, смилуј се на нас…

И чинимо три поклона велика, с молитвом Светог Јефрема, и осталих дванаест поклона:

Господе и Владару живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. (поклон велики)

Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слуги Твоме. (поклон велики)

О Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин. (поклон велики)

Тада: Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство и сила и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј. (дванаест пута)

И молитва молебна Пресветој Богородици (Павла, монаха обитељи Богородице Евергетидске, то јест Благодетељнице):

Нескверна, Беспрекорна, Чедна, Пречиста, Пресвета Дјево, Богоневесто Владичице, преславним рођењем Твојим Ти си Бога Логоса са људима сјединила, и одбачену природу рода нашега са небеским саставила; Ти си једина Нада безнадежних, и Помоћ нападаних, спремна Заштита оних који Ти притичу, и Прибежиште свих хришћана. Не гнушај се мене грешног и гадног, који срамним помислима, речима и делима свега себе учиних непотребним, и вољно постадох роб лењости житејских сласти. Но Ти, као Мати Човекољубивог Бога, човекољубиво се сажали на мене грешног и развратног, и прими молбу коју ти приносим из прљавих уста мојих, и Својом Материнском смелошћу, моли Сина Твога и нашега Владику и Господа, да и мени отвори човекољубиво срце Своје Доброте и, превидевши безбројна сагрешења моја, обрати ме к покајању и покажи ме искусним вршиоцем заповести Његових. И као Милостива, и Жалостива, и Доброљубива, буди свагда поред мене, усрдна Заштитница и Помоћница у овом животу, одбијајући најезде противника и упућујући ме спасењу; и у време изласка мога из овога света, чувај душу моју, и одгони далеко од ње мрачна лица злих бесова. А у страшни Дан суда избави ме вечних мука, и покажи ме наследником неисказане славе Сина Твога и Бога нашег, коју славу и нека добијем, Владичице моја, Пресвета Богородице, Твојим посредовањем и заузимањем, благодаћу и човекољубљем Јединороднога Сина Твога, Господа и Бога и Спаса нашег Исуса Христа, Коме доликује свака слава, част и поклоњење, са Беспочетним Оцем Његовим, и Пресветим и Благим и Животворним Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга Господу нашем Исусу Христу (Антиоха, монаха Пендекта):

И дај, Владико, нама, који одлазимо на спавање, одмор тела и душе, и сачувај нас од мрачнога сна греховног, и од сваког тамног и ноћног сладострашћа; заустави насртаје страсти, угаси распаљене стреле лукавога које на нас подмукло лете; умири побуне тела нашег, и свако земаљско и величанствено умовање наше успавај. И даруј нам, Боже, бодар ум, целомудрен разум, срце трезвено, сан лак и без икаквог ђавољег сањарења. И подигни нас у време молитве, утврђене у заповестима Твојим, и да се непоколебиво сећамо закона Твојих. Даруј нам свеноћно Твоје славословље, да бисмо благосиљали и славили свечасно и величанствено Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Преславна Приснодјево, Мати Христа Бога, принеси нашу молитву Сину Твоме и Богу нашем, да спасе Тобом душе наше.

Молитва Светог Јоаникија:

Надање је моје Отац, прибежиште моје Син, заштита је мој Дух Свети, Тројице Света, слава Теби.

Сву наду своју на Тебе полажем, Мати Божија, сачувај ме под заштитом Твојом.

Слава, И сада: Господе, помилуј. (три пута)

Благослови.

И одмах свештеник узглашава: Мир свима. Главе своје Господу приклоните. Док ми клечимо на земљи, говори: Владико Многомилостиви, Господе Исусе Христе, Боже наш, молитвама Свепречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, силом Часног и Животворног Крста, заступништвом часних, славних Небеских Сила Бестелесних, часнога славнога Пророка, Претече и Крститеља Јована, Светих славних и свехвалних Апостола, Светих славних и добропобедних Мученика (и Новомученика), Преподобних и Богоносних Отаца наших, Светих и праведних Богородитеља Јоакима и Ане, и свих Светих Твојих: благопријатну прими молитву нашу, даруј нам опроштај сагрешења наших, закрили нас окриљем крила Твојих, одагнај од нас сваког непријатеља и противника, умири живот наш, Господе, и помилуј нас и свет Твој, и спаси душе наше, као Благ и Човекољубив. Амин.

Тада Предстојатељ, чинећи поклон до земље, говори братији: Благословите, оци свети, и опростите мени грешноме.

И братија: Бог да ти опрости, оче свети.

Свештеник говори: Помолимо се за мир свега света.

А ми: Господе, помилуј. (често)

За благоверни и христољубиви православни род хришћански

За све благочестиве и православне хришћане.

За Преосвећеног Архиепископа (или Митрополита, или Архијереја) нашег (име).

За оца нашег игумана (име) и сву у Христу браћу нашу.

За одсутне оце и браћу нашу.

За оне који нас мрзе и оне који нас воле.

За оне који нам чине милост и који нам помажу.

За оне који нам служе и оне који нам служише.

За оне који нама недостојнима заповедише да се молимо за њих.

За избављење заробљеника (и затвореника).

За оне који по мору плове и по ваздуху лете.

За оне који болесни леже (за рањенике, сирочад, избеглице, прогнанике и све страдалнике).

Помолимо се и за изобиље плодова земаљских.

И за сваку душу хришћана православних.

Поменимо као блажене благочестиве цареве, православне Архијереје, ктиторе свете обитељи ове (и светих Божјих цркава и манастира), родитеље, учитеље и добротворе наше, и све раније преминуле оце и браћу нашу, који овде почивају, и свуда православне.

Предстојатељ: Рецимо и за себе саме.

Господе, помилуј. (три пута)

И потом Предстојатељ говори: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас. Амин.

И почиње братија од десног и левог хора по реду, један по један, чинити поклон, и тражити и добијати опроштај од Предстојатеља, слично говорећи (опроштај бива док се говори горња јектенија): Благослови, оче свети, и опрости ми грешном. И остало.

Предстојатељ стоји насред цркве, док се све не заврши.

И добивши опроштај од Предстојатеља, одлазимо у своје келије, где говоримо молитву ову: Опрости, Господе Човекољупче, онима који нас мрзе и који нам чине неправду. Доброчинитељима чини добро. Браћи и сродницима нашим даруј оно што ишту за спасење, и живот вечни. Болесне посети, и даруј исцељење (рањене исцели, сирочад заштити). Оне на мору и у ваздуху руководи. Путуј са путницима. Цркву помажи. Даруј опроштај грехова онима који нам служе и који су добри према нама. Помилуј по великој милости Твојој оне који нама недостојнима заповедише да се молимо за њих. Помени, Господе, раније уснуле оце и браћу нашу, и упокој их где сија светлост лица Твога. Помени, Господе, заробљену и прогнану браћу нашу, и избави их од сваке невоље. Помени, Господе, оне који плодове доносе и чине добро у светим Твојим Црквама, и дај им све што ишту за спасење и живот вечни. Помени, Господе, и нас смирене и грешне и недостојне слуге Твоје, и просвети ум наш светлошћу познања Твога, и упути нас на стазу заповести Твојих, молитвама Пречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије, и свих Светих Твојих. Јер си благословен у векове векова. Амин.

Крај ВЕЛИКОГ ПОВЕЧЕРЈА.

 

5 Comments

  1. Slava Bogu

  2. Pitanje koliko košta časoslov i gde ga se može kupit?

  3. Антоније

    Мораш да добијеш благослов надлежног Архијереја.

  4. Bavim se izradom brojanica, koji je način da dobijem blagoslov za izradu ?
    Hvala