Часослов

ПОРЕДАК ИЗОБРАЗИТЕЉНЕ

 

Говори овако:

Псалам 102.

Благослови, душо моја, Господа, благословен јеси Господе. Благослови, душо моја Господа, и све што је у мени Име свето Његово. Благослови, душо моја, Господа, и не заборављај све дарове Његове. Који очишћује сва безакоња твоја, исцељује све болести твоје. Који избавља од трулежи живот твој, Који те венчава милошћу и добротама. Који испуњује добрима жеље твоје, обновиће се као у орла младост твоја. Чини милостињу Господ, и суд свима којима се чини неправда. Казао је путеве Своје Мојсеју, синовима Израиљевим вољу Своју. Милосрдан је и милостив Господ, дуготрпељив и многомилостив. Неће се до краја гневити, нити ће довека срдити се. Није нам учинио по безакоњима нашим, нити је узвратио по гресима нашим. Јер колико је високо небо од земље, толико је утврдио Господ милост Своју на онима који Га се боје. Колико је далеко Исток од Запада, толико је удаљио од нас безакоња наша. Као што милује отац синове, помилова Господ оне који Га се боје. Јер Он позна саздање наше, сети се да прах јесмо. Човек је као трава – дани његови, као цвет пољски – тако прецвета. Јер изиђе дух из њега, и нема га, и не познаје више место своје. А милост је Господња од века и довека на онима који Га се боје, и правда је Његова на синовима синова оних који чувају завет Његов, и памте заповести Његове да их извршују. Господ је на небу припремио престо Свој, и Царство Његово влада над свима. Благословите Господа сви Анђели Његови, моћни да творите реч Његову, да чујете глас речи Његових. Благословите Господа све Силе Његове, служитељи Његови творећи вољу Његову. Благословите Господа сва дела Његова. На сваком месту владавине Његове.

Слава… први хор вишим гласом.

И сада… други хор.

Опет први хор: Благослови, душо моја, Господа, и све што је у мени Име свето Његово. Благословен јеси Господе.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу.

Псалам 145.

Хвали, душо моја, Господа. Хвалићу Господа у животу мојем, певаћу Богу моме докле постојим. Не уздајте се у кнезове, у синове људске; у њима нема спасења. Кад изађе дух његов и врати се у земљу своју, тога дана пропадну све помисли његове. Блажен је коме је Бог Јаковљев помоћник његов, уздање је његово у Господа Бога својега; Који је створио небо и земљу, море, и све што је у њима. Који чува истину вавек, Који чини правду уцвељенима, Који даје храну гладнима. Господ ослобађа сужње, Господ умудрује слепе, Господ подиже оборене, Господ љуби праведне. Господ чува дошљаке, сироту и удову прима, и пут грешних погубљује. Зацариће се Господ до века, Бог твој Сионе, из нараштаја у нараштај.

И сада и увек и у векове векова. Амин.

Јединородни Сине и Логосе Божји, бесмртан си, и изволео си ради нашег спасења да се оваплотиш од Свете Богородице и Приснодјеве Марије, и непроменљиво постао си човек; био си распет, Христе Боже, и смрћу смрт сатро; Ти Који си Један од Свете Тројице, прослављан са Оцем и Светим Духом, спаси нас.

Треба знати, да у Велику Четрдесетницу не говоримо Изобразитељне псалме. Него, по молитви: Владико, Господе Исусе Христе (ДЕВЕТОГА ЧАСА), почињемо одмах Блаженства, и то прво чредни хор: Помени нас, Господе… са умилним певањем, на глас 8.

И одмах: Блажени сиромашни духом… На крају стихова, сјединивши се два хора, говоре овако:

Помени нас, Господе… гласно.

У Царству Твоме помени нас, Господе, када дођеш у Царству Твоме.

Блажени сиромашни духом, јер је њихово Царство Небеско.

Блажени који плачу, јер ће се утешити.

Блажени кротки, јер ће наследити земљу.

Блажени гладни и жедни правде, јер ће се наситити.

Блажени милостиви, јер ће бити помиловани.

Блажени чисти срцем, јер ће Бога видети.

Блажени миротворци, јер ће се синови Божји назвати.

Блажени прогнани правде ради, јер је њихово Царство Небеско.

Блажени сте кад вас срамоте и прогоне и лажући говоре против вас свакојаке рђаве речи, мене ради.

Радујте се и веселите се, јер је велика плата ваша на небесима.

А, ако је Четрдесетница, сједињена оба хора певају умилно: Помени нас, Господе, и поклон по један сваки пут. А ако није, (говоримо) брзо.

Слава, И сада:

Помени нас, Господе, када дођеш у Царству Твоме.

Помени нас, Владико, када дођеш у Царству Твоме.

Помени нас, Свети, када дођеш у Царству Твоме.

Хор небески пева Ти, и говори: Свет, Свет, Свет је Господ Саваот, пуно је небо и земља славе Твоје.

Стих: Приступите Њему и просветите се, и лица се ваша неће постидети.

Хор небески пева Ти и говори: Свет, Свет, Свет је Господ Саваот, пуно је небо и земља славе Твоје.

Слава: Хор светих Анђела и Арханђела, са свима Небеским Силама, пева Ти и говори: Свет, Свет, Свет је Господ Саваот, пуно је небо и земља славе Твоје.

И сада: Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало.

Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек.

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен.

И Који је васкрсао у трећи дан, по Писму.

И Који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца.

И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, Његовом царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова. Чекам васкрсење мртвих. И живот будућега века. Амин.

Затим: Ослаби, отпусти, опрости, Боже, сагрешења наша, вољна и невољна, она у речи и делу, она у знању и незнању, она у дану и ноћи, она у уму и помисли, све нам опрости, као Благ и Човекољубив.

Затим: Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

А, ако је Господњи празник, говоримо његов Кондак.

Ако се празнује и Свети, тада говоримо прво (кондак) Светога, Слава, И сада, Празника.

Ако је, пак, певано Алилуја, или није Господњи празник, нити Свети празновани, говори најпре кондак Преображења, затим дана и Храма. Ако ли је храм Господњи, говори прво Храма, затим дана, и редовног Светога.

Слава: Са Светима упокој, Христе, душе слугу Твојих, где нема бола, ни жалости, ни уздисања, но где је живот бесконачни.

И сада: Непостидна Заштитнице хришћана, незаменљива пред Творцем Посреднице, не презри гласе мољења нас грешних, него као Блага притекни у помоћ нама који Ти са вером вапијемо: Пожури на молитву и похитај на умољавање, Богородице, свагдашња Заштитнице оних који Те поштују.

Кондак Преображења: На гори преобразио се јеси, и колико могаху ученици Твоји славу Твоју, Христе Боже, видеше; да када Те виде распетога, разумеју Твоје добровољно страдање, и свету проповедају да си Ти заиста Очева Светлост.

У Понедељак, кондак Бестелесних Анђела, глас 2: Архистратизи Божији, служитељи Божанске славе, Анђелима Начелници и људима Наставници, молите оно што је нама корисно и велику милост, као Архистратизи Бестелесних Сила.

У Уторак, кондак Претечи, глас 2: Пророче Божији и Претечо благодати, главу Твоју као најсветији нар нашавши у земљи, исцељења свагда добијамо, јер и опет, као раније, у свету проповедаш покајање.

У Среду и Петак, глас 4: Узневши се на Крст добровољно, истоименом Твоме новоме народу даруј милости Твоје, Христе Боже; узвесели силом Твојом православни и христољубиви род наш, победу дајући над противницима, пошто за помоћ има Твоје оружје мира, (Крст), као непобедиву победу.

У Четвртак, Светих Апостола, глас 2: Постојане и богоречите Проповеднике, врхунац Ученика Твојих, Господе, примио си у насладу Твојих блага и у покој;  јер си примио страдања и смрт њихову већма од сваке жртве свеспаљенице, Једини Који знаш тајне срца.

У исти дан и Светог Николе, глас 3: У Мири (Ликијској), Светитељу, показао се јеси свештенослужитељ; јер Христово Јеванђеље испунивши, Преподобни, положио си душу своју за народ свој, и спасао си невине од смрти; тога ради постао си свети, као велики Тајник Божије благодати.

У Суботу, када говоримо, Слава: Са Светима упокој, Христе, душе слугу Твојих, где нема бола, ни жалости, ни уздисања, но где је живот бесконачни.

И сада, овај Мученичен, глас 8: Као првине природе, Засадитељу твари, васељена Ти приноси, Господе, богоносне Мученике; њиховим молитвама у дубоком миру Цркву Твоју и народ Твој, Богородицом сачувај, Многомилостиви.

А овај, пак, говори се сваки дан, осим Суботе: Непостидна Заштитнице хришћана, незаменљива пред Творцем Посреднице, не презри гласе мољења нас грешних, него као Блага притекни у помоћ нама који Ти са вером вапијемо: Пожури на молитву и похитај на мољење, Богородице, свагдашња Заштитнице оних који Те поштују.

А ако је Четрдесетница: Господе, помилуј. (четрдесет пута)

Слава, И сада: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Именом Господњим благослови, оче.

Свештеник: Боже, смилуј се на нас…

И уобичајених шеснаест поклона, са молитвом Светог Јефрема:

Господе и Владару живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. (поклон велики)

Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слуги Твоме. (поклон велики)

О Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин. (поклон велики)

И када устанемо (од поклона), почиње предстојатељ Вечерњу: Ходите, поклонимо се… (три пута) И Предначинатељни (= Почетни) Псалам 103.

Псалам 103.

Благосиљај, душо моја, Господа. Господе, Боже мој, узвеличао се јеси веома.

У славу и величанство обукао се јеси, светлошћу као хаљином одеваш се;

Простиреш небо као кожу, водама покриваш висине његове.

Поставио си облаке за подножје Своје, ходиш на крилима ветрова.

Ти чиниш Анђеле Своје духовима, и служитеље Своје пламеном огњеним.

Утврдио си земљу на темељима њеним, неће се поколебати до века;

Бездан је као хаљина огртач њен, и на горама воде се заустављају.

Оне беже од заповести Твоје, и уздрхте од гласа грома Твога.

Узлазе на планине и силазе у долине, на место које си им одредио.

Границу си поставио коју неће прећи, нити ће се вратити да поплаве земљу.

Ти изводиш изворе у долинама, између планина протичу воде.

Оне напајају све звери пољске, очекују је јелени за жеђ своју.

Птице небеске крај њих се настањују, и између стена чују се гласи (њихови).

Напајаш горе са висина Својих, наситиће се земља од плодова дела Твојих.

Чиниш да трава расте за стоку, и зелен на службу људима,

да произведу хлеб из земље, и хлеб срце човека укрепљује;

да уљем улепша лице своје, и вино весели срце човека.

Наситиће се (влагом) дрвеће пољско, и кедри Ливански које си засадио.

Тамо ће птице гнезда (своја) свити, и родино обиталиште предводи их.

Горе високе дао си јеленима, стена је прибежиште зечевима.

Створио си месец да показује време, сунце познаје залазак свој.

Простиреш таму, и настаје ноћ, и у њој излазе све звери шумске,

лавићи што ричу и грабе, и своју храну од Бога траже.

А кад се сунце роди, сакупљају се, и одлазе да легну у легла своја.

Тад излази човек на дело своје, и на посао свој до вечера.

Како су величанствена дела Твоја, Господе! Све си премудрошћу створио; испуни се земља творевине Твоје.

Ено га море велико и пространо, тамо су гмизавци којима броја нема, животиње мале и велике.

Тамо лађе плове, и кит онај кога си створио да се игра у њему.

Све од Тебе очекује да им дајеш храну на време; кад им даднеш, они се окупљају.

Кад отвориш руку Твоју, све и сва се испуњује добротом.

А када лице Своје окренеш, смуте се (и колебају); кад им одузмеш дах, они нестају, и у прах се свој враћају.

Кад им пошаљеш Духа Твога, опет се изграђују, и (тако) обнављаш лице земље.

Нека је довека слава Господња, радоваће се Господ делима Својим.

Он Који погледа на земљу и чини да се тресе; Који се дотиче гора, и оне се диме.

Певаћу Господу у животу моме, псалмопојаћу Богу моме докле постојим.

Њему ће бити угодна молитва моја, и ја ћу се радовати Господу (своме).

Нека нестану са земље безбожници, тако да их више не буде.

Благосиљај, душо моја, Господа.

Ако, пак, нема Четрдесетнице, после кондака: Господе, помилуј. (дванаест пута)

И молитва: Свесвета Тројице, Једносуштна Сило, нераздељиво Царство, Узроче свих добара, покажи благовољење и на мени грешном; утврди, уразуми срце моје, и сву моју одузми нечистоту; просвети моју мисао, да увек славим, певам и поклањам се, и говорим: Један је Свет, Један Господ, Исус Христос, на славу Бога Оца. Амин.

Ако је, пак, Литругија, говоримо: Амин.

Нека се испуне уста наша хвале Твоје, Господе, да певамо славу Твоју, јер си нас удостојио да се причестимо Светим Твојим, Божанским и Животворним Тајнама; сачувај нас у Твојој Светињи, да се сав дан поучавамо правди Твојој. Алилуја, Алилуја, Алилуја.

Нека је Име Господње благословено од сада и до века. (три пута)

Слава, И сада:

Псалам 33.

Благосиљаћу Господа у свако време, хвала је Његова свагда у устима мојим. Господом ће се хвалити душа моја; нека чују кротки и обрадују се. Величајте Господа са мном, и узвисујмо Име Његово заједно. Тражих Господа, и услиша ме, и од свих невоља мојих избави ме. Приступите Њему и просветлите се, и лица се ваша неће постидети. Овај сиромах завапи, и Господ га услиша, и од свих невоља његових спасе га. Поставиће се оружан Анђео Господњи око оних који Га се боје, и избавиће их. Окусите и видите да је добар Господ. Благо човеку који се нада у Њега. Бојте се Господа, сви свети Његови, јер не трпе оскудицу они који Га се боје. Богати осиромашише и огладнеше, а они који траже Господа неће се лишити ниједнога добра. Ходите, чеда, послушајте мене; страху Господњем научићу вас. Ко је човек који жели живота, који воли да види дане добре? Уздржи језик твој од зала, и уста твоја да не говоре лажи. Уклони се од зала, и чини добро; тражи мира и иди за њим. Очи су Господње на праведнима, и уши Његове на молитву њихову. Лице пак Господње је против чинитеља зала, да истреби са земље спомен њихов. Завапише праведници, и Господ их услиша, и од свих невоља њихових избави их. Близу је Господ скрушених срцем, а смирене духом спасиће. Многе су невоље праведних, и од свих њих избавиће их Господ. Чува Господ све кости њихове, ниједна од њих неће се сатрти. Смрт је грешника страшна, и који мрзе праведника огрешиће се. Избавиће Господ душе слугу Својих, и неће се преварити нико ко се узда у Њега.

Слава, И сада, и бива отпуст.

 

5 Comments

  1. Slava Bogu

  2. Pitanje koliko košta časoslov i gde ga se može kupit?

  3. Антоније

    Мораш да добијеш благослов надлежног Архијереја.

  4. Bavim se izradom brojanica, koji je način da dobijem blagoslov za izradu ?
    Hvala