Часослов

ПРАВИЛО О ВАСКРСУ

уместо Полуноћнице, Часова и Повечерја
(од Ускрса до Томине недеље)

 

Благословен Бог наш…

(или: Молитвама Светих Отаца наших…)

 

Христос васкрсе из мртвих,

смрћу смрт уништи,

и свима у гробовима

живот дарова. (три пута)

 

Васкрсење Христово видевши, поклонимо се Светоме Господу Исусу, јединоме Безгрешноме. Крсту Твоме клањамо се, Христе, и свето Васкрсење Твоје певамо и славимо. Јер си Ти Бог наш, осим Тебе другога не знамо, Име Твоје именујемо. Ходите сви верни, поклонимо се светом Васкрсењу Христовом. Јер, гле, кроз Крст дође радост свему свету. Увек благосиљајући Господа, певајмо Васкрсење Његово; јер ради нас претрпевши крсг, смрћу смрт разруши. (три пута)

Ипакој, глас 4: Поранивши рано Мироносице са Маријом, и нашавши камен одваљен од гроба, слушаху од Анђела: Што с мртвима као човека тражите Онога Који је у вечној светлости? Видите погребне повоје, трчите и свету проповедајте: да је васкрсао Господ, умртвивши смрт, јер је Он Син Бога, Који спасава род човечански.

Кондак, глас 8: Ако си и у гроб сишао, Бесмртни, но Адову си силу разорио, и васкрсао си као Победитељ, Христе Боже, женама Мироносицама рекавши: Радујте се! и Твојим Апостолима мир дарујући, палима дајући васкрсење.

У гробу телесно, у аду с душом као Бог, у Рају с разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњујући, Неограничени.

Слава: Гроб Твој – извор васкрсења нашег, Христе, показа се као живоносан, као лепши од Раја, ваистину светлији од сваке царске одаје.

И сада: Вишњега си освећено Божанско обитавалиште, Богородице; радуј се, јер се Тобом даде радост онима који кличу: Благословена си Ти међу женама, Свебеспрекорна Владичице.

Господе, помилуј. (четрдесет пута)

Слава, И сада: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Именом Господњим благослови…

 

Христос васкрсе из мртвих,

смрћу смрт уништи,

и свима у гробовима

живот дарова. (три пута)

 

5 Comments

  1. Slava Bogu

  2. Pitanje koliko košta časoslov i gde ga se može kupit?

  3. Антоније

    Мораш да добијеш благослов надлежног Архијереја.

  4. Bavim se izradom brojanica, koji je način da dobijem blagoslov za izradu ?
    Hvala