Часослов

ОТПУСНИ ТРОПАРИ ВАСКРСНИ

(свих осам гласова, са Богородичнима и ипакојима њиховим)

 

Глас 1.

Тропар: Док камен беше запечаћен од Јудеја, и војници чуваху пречисто Тело Твоје, васкрсао си тридневан, Спасе, дарујући живот свету. Тога ради Силе Небеске клицаху Ти, Животодавче: Слава Васкрсењу Твоме, Христе! Слава Царству Твоме! Слава Домостроју Твоме, Једини Човекољупче.

Богородичан: Док Гаврило говораше Теби, Дјево: Радуј се! са гласом оваплоћаваше се Владика свију, у Теби, светом Ковчегу, као што рече праведни Давид; јавила се јеси шира од небеса, носећи Саздатеља Твојега. Слава Ономе Који се уселио у Тебе! Слава Рођеноме од Тебе! Слава Ономе Који нас је ослободио рођењем Твојим.

Ипакој: Разбојниково покајање Рај задоби, а плач Мироносица радост објави: да си васкрсао, Христе Боже, дарујући свету велику милост.

 

Глас 2.

Тропар: Када си сишао у смрт, Животе Бесмртни, тад си ад умртвио светлошћу Божанства; а кад си и умрле из доњих дубина васкрсао, све Силе Небеске клицаху (Ти): Животодавче, Христе Боже наш, слава Теби!

Богородичан: Све су несхватљиве, све су преславне, тајне Твоје, Богородице; јер, чистотом запечаћеном и девством очуваним, позната си као Мати истинита, Бога родивши Истинитог: Њега моли да спасе душе наше.

Ипакој: После страдања, жене отишавши на гроб да помажу тело Твоје, Христе Боже, видеше Анђеле у гробу, и уплашише се. Али од њих чуше глас да је Господ васкрсао, дарујући свету велику милост.

 

Глас 3.

Тропар: Да се веселе бића небеска, и да се радују бића земаљска, јер Господ показа моћ мишицом Својом; смрћу уништи смрт, поставши Прворођени из мртвих; из утробе адове избави нас, и свету дарова велику милост.

Богородичан: Тебе, Посредницу спасења рода нашега, опевамо Богородице Дјево; јер телом од Тебе узетим, Син Твој и Бог наш, примивши страдање на Крсту, избави нас од трулежи, као Човекољубац.

Ипакој: Задивљујући виђењем, освежавајући речима, светлосни Анђео Мироносицама говораше: Што тражите Живога у гробу? Устаде, испразнивши гробове! Разумите Неизменљивога Променитеља распадљивости, и Богу реците: Како су страшна дела Твоја, јер си спасао род човечански!

 

Глас 4.

Тропар: Светлорадосну проповед васкрсења, од Ангела дознавши Господње Ученице, и прадедовску осуду одбацивши, Апостолима хвалећи се говораху: Побеђена би смрт, васкрсе Христос Бог, дарујући свету велику милост.

Богородичан: Тајна од века сакривена, и Анђелима непозната, Тобом се, Богородице, нама на земљи објави: Бог у несливеном сједињењу Оваплоћаван, Који нас ради добровољно примивши Крст, њиме васкрсе првосазданог (Адама), и спасе од смрти душе наше.

Ипакој: Мироносице, које прве видеше преславно Твоје Васкрсење, Апостолима проповедаху, Христе: да си васкрсао као Бог, дајући свету велику милост.

 

Глас 5.

Тропар: Сабеспочетнога Оцу и Духу Логоса, Који се од Дјеве родио за наше спасење, опевајмо верни, и поклонимо Му се; јер је благоволео да телом узиђе на Крст и смрт да претрпи, и васкрсне (све) умрле, славним васкрсењем Својим.

Богородичан: Радуј се, Двери Господња непролазна! Радуј се, Заштито и Покрове свих који Ти притичу! Радуј се, тихо Пристаниште и Неискусобрачна, Која си родила телом Творца Твога и Бога; молећи не престај за оне који поју и клањају се Рођењу Твоме.

Ипакој: Мироносице жене, збуњене у мислима од анђелског виђења, и душом просветљене Божанским васкрсењем, Апостолима благовешћаху: Објавите народима Васкрсење Господа, Који ће вас чудесима помагати, и нама дати велику милост.

 

Глас 6.

Тропар: Анђелске Силе на гробу Твојем, и стражари бише умртвљени. А Марија стајаше код гроба, тражећи пречисто Твоје тело. Запленио си ад, не претрпевши (штете) од њега; сусрео си Дјеву, дарујући живот. Васкрсли из мртвих, Господе, слава Теби.

Богородичан: Благословеном назвавши Твоју Матер, дошао си на страдање добровољно; засијао си на Крсту, хотећи потражити Адама, и говорио си Анђелима: Радујте се са мном, јер је нађена изгубљена драхма. Боже наш, Који си све мудро уредио, слава Теби.

Ипакој: Добровољном и животворном Твојом смрћу, Христе, вратнице адове скршио си као Бог, и древни Рај нама отворио васкрснувши из мртвих, избавио си од трулежи живот наш.

 

Глас 7.

Тропар: Разорио си Крстом Твојом смрт, отворио си разбојнику Рај, мироносицама плач (у радост) претворио си, а Апостолима заповедио да проповедају да си васкрсао, Христе Боже, дарујући свету велику милост.

Богородичан: Као Ризница нашега васкрсења, Свеопевана, све који се надају на Тебе, изведи из јаме и дубине грехова. Јер родивши Спасење наше, спасила си поробљене греху, Ти Која си пре рођења Дјева, и у рођењу Дјева, и по рођењу опет остајеш Дјева.

Ипакој: Ти Који си узео на Себе обличје наше, и Крст телесно претрпео, спаси ме Васкрсењем Твојим, Христе Боже, као Човекољубац.

 

Глас 8.

Тропар: С висине сишао јеси, Благосрдачни, погребење тридневно примио јеси, да нас ослободиш страдања, Животе и Васкрсење наше, Господе, слава Теби.

Богородичан: Нас ради рођени од Дјеве, и распеће претрпевши, Благи, смрћу си смрт уништио, и васкрсење пројавио као Бог; не презри створења руку Твојих; јави човекољубље Твоје, Милостиви; прими Родитељку Твоју Богородицу Која се моли за нас, и спаси, Спасе наш, народ обезнађени.

Ипакој: Мироносице представши гробу Животодавца, тражаху Владику Бесмртнога међу мртвима, и радост Благе вести примивши од Анђела, Апостолима јављаху: да је васкрсао Господ, дарујући свету велику милост.

 

5 Comments

  1. Slava Bogu

  2. Pitanje koliko košta časoslov i gde ga se može kupit?

  3. Антоније

    Мораш да добијеш благослов надлежног Архијереја.

  4. Bavim se izradom brojanica, koji je način da dobijem blagoslov za izradu ?
    Hvala