Часослов

ПОРЕДАК ТРПЕЗЕ И ПАНАГИЈЕ

како бива у манастирима сваки дан

 

После отпуста Божанске Литургије, излази Настојатељ, и братија иде за њим два по два, и говоре Псалам 144.

Псалам 144.

Узносићу Те, Боже мој, Царе мој, и благосиљаћу Име Твоје довека, и у век века. Свакога дана благосиљаћу Те, и хвалићу Име Твоје довека, и у век века. Велики је Господ и хваљен веома, и величанству Његовом нема краја. Из нараштаја у нараштај хвалиће дела Твоја, и силу Твоју објављиваће. Великолепност славе Светости Твоје говориће, и чудесна дела Твоја казиваће. И силу страшних (чуда) Твојих говориће, и величанство Твоје казиваће. Спомен мноштва доброте Твоје изговараће, и правди Твојој обрадоваће се. Милосрдан је и милостив Господ, дуготрпељив и многомилостив. Добар је Господ свима и свему, и милосрђе је Његово на свим делима Његовим. Нека Те исповедају и славе, Господе, сва дела Твоја, и нека Те благосиљају Свети Твоји. Славу Царства Твога казиваће, и правду Твоју говориће. Да објављују синовима људским моћ Твоју, и славу велелепоте Царства Твога. Царство је Твоје царство свих векова, и владичанство Твоје у сваком нараштају и нараштају. Веран је Господ у свим речима Својим, и преподобан у свим делима Својим. Подржава Господ све који падају, и усправља све оборене. Очи свију у Тебе се уздају, и Ти им дајеш храну благовремено. Ти отвараш руку Своју, и испуњаваш све живо благовољењем. Праведан је Господ на свима путевима Својим, и Свет у свима делима Својим. Близу је Господ свима који Га призивају, свима који Га призивају у истини. Вољу оних који Га се боје испуниће, и молбу њихову услишиће и спашће их. Чува Господ све који Га љубе, и све безбожнике истребиће. Хвалу Господњу нека казују уста моја, и свако тело нека благосиља Име свето Његово, довека, и у век века.

И кад се заврши псалам, говоримо молитву за трпезом: Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Слава, И сада: Господе, помилуј. (три пута)

Благослови.

Настојатељ или свештеник који држи чреду, говори: Христе Боже, благослови јело и пиће слугу Твојих, јер си Свет, свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.

И део или просфора (тј. Панагија), која ће бити уздизана, ставља се у (сасуд звани) Панагијар, и стоји на одређеном месту.

После јела, онај који служи говори стих: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.

А ми: Амин.

И уставши после јела, Богу благодарећи, говоримо: Благословен си, Боже, Који нас милујеш и храниш од младости наше, Који дајеш храну сваком телу; испуни радошћу и весељем срца наша, да свагда сваку потребу имајући, преизобилујемо у сваком добром делу, у Христу Исусу Господу нашем, са Којим Теби приличи слава, моћ, част и поклоњење, са Светим Духом, у векове, Амин.

Слава Теби, Господе! Слава Теби, Свети! Слава Теби, Царе! Јер си нам дао храну на весеље; испуни нас и Духом Светим, да се нађемо пред Тобом благоугодни и непостиђени, када будеш узвраћао свакоме по делима његовим.

Слава, И сада: Господе, помилуј. (три пута)

Благослови.

И учинивши поклон онај који ће подићи Панагију (=Пресвету), говори: Благословите ме, оци свети, опростите мени грешноме.

А ми: Бог да ти опрости, и помилује те.

И узевши део (или просфору) врховима прстију, уздиже је над иконом Свете Тројице, говорећи гласно: Велико Име.

Настојатељ или чредни свештеник, и ми: Свете Тројице.

И надносећи над икону Богородице, крстолико знаменује, говорећи: Пресвета Богородице, помажи нам.

И ми: Њеним молитвама, Боже, помилуј и спаси нас.

И говоримо: Славимо Те као блажену, Богородице Дјево, јер у Тебе благоволи да се смести Несместиви Христос Бог наш. Блажени смо и ми имајући Тебе за заштиту, јер се Ти дан и ноћ молиш за нас, и скиптри народа Твога молитвама се Твојим утврђују. Зато певајући кличемо Ти: Радуј се, Благодатна, Господ је с Тобом.

Тада певамо (свечано): Достојно је, ваистину, блаженом звати Тебе Богородицу, Свагдаблажену и Свебеспрекорну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима, и неупоредиво славнију од Серафима, Ону која је Бога Логоса непорочно родила, ваистину Богородицу ми Те величамо.

Пошто сви окусе (од просфоре = Панагије), говори Настојатељ или свештеник:

За многе молитве Пречисте Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије.

А ми: Њеним молитвама, Боже, помилуј и спаси нас.

Свештеник: Милостив је и милосрдан Господ, Који даде храну онима који Га се боје, и праведност Његова остаје у век векова.

Тада ми Псалам 121.

Обрадовах се онима који ми рекоше: пођимо у Дом Господњи! Стојаху ноге наше на дверима твојим, Јерусалиме. Јерусалим је сазидан као град, сливен у једну грађевину. Јер тамо узиђоше племена, племена Господња, сведочанство Израиљево, да се исповедају Имену Господњем. Јер тамо су постављени престоли за суђење, престоли у дому Давидовом. Тражите оно што је за мир Јерусалима, и изобиље (нека је) онима који те љубе. Да буде мир у тврђави твојој, и изобиље у кулама твојим. Ради браће моје и ближњих мојих, говорах о миру. Ради Дома Господа Бога нашег тражих добра теби.

Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

Благодаримо Ти, Христе Боже наш, што си нас наситио земаљским Твојим добрима; не лиши нас и Небескога Царства Твога, него као што си међу Ученике Твоје дошао, дајући им мир, тако дођи и к нама и спаси нас.

Ако је Господњи празник, говори се: Слава, И сада, кондак Празника.

А ако није, онда:

Слава: Боже отаца наших, Који свагда чиниш с нама по Твојој кротости, не одузми милост Твоју од нас, но молитвама њиховим у миру управи живот наш.

И сада: Молитвама, Господе, свих Светих и Богородице, Твој мир даруј нам, и помилуј нас, као Једини Милосрдан.

Господе, помилуј. (три пута)

Благослови.

Свештеник: Благословен Бог Који нас милује и храни од Својих богатих дарова, Својом благодаћу и човекољубљем, свагда, сада и увек и у векове векова. Амин.

 

5 Comments

  1. Slava Bogu

  2. Pitanje koliko košta časoslov i gde ga se može kupit?

  3. Антоније

    Мораш да добијеш благослов надлежног Архијереја.

  4. Bavim se izradom brojanica, koji je način da dobijem blagoslov za izradu ?
    Hvala