Часослов

ЧАС ШЕСТИ

 

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

И Псалме:

Псалам 53.

Боже, Именом Твојим спаси ме, и силом Твојом суди ми. Боже, услиши молитву моју, послушај речи уста мојих. Јер туђинци устадоше на ме, и силници затражише душу моју, и не поставише Бога пред собом. Јер, гле, Бог ми помаже, и Господ је заступник души мојој. Узврати зла непријатељима мојим, истином Твојом истреби их. Добровољно ћу принети жртву Теби, исповедаћу Име Твоје, Господе, јер је добро. Јер си ме избавио од сваке невоље; и на непријатеље моје (смело) погледа око моје.

Псалам 54.

Чуј, Боже, молитву моју, и не презри мољења мога. Погледај на ме и услиши ме. Ожалостих се у размишљању моме, и смутих се од вике непријатеља, и од тлачења безбожника; јер навалише на ме безакоње, и у гневу прогањаху ме. Срце се моје смути у мени, и страх смртни нападе на ме. Страх и трепет дође на ме, и покри ме тама. И рекох: Ко ће ми дати крила као голубу, и полетећу и починућу. Гле, удаљих се бежећи, и настаних се у пустињи. Чеках Бога Који ме спасава од малодушности и од буре. Потопи (их), Господе, и раздели језике њихове; јер видех безакоње и свађу у граду. Дању и ноћу обилазе га по зидовима његовим, и безакоње и мука је посред њега, и неправда; и не оскуде од тргова његових лихварство и превара. Јер, ако би ме непријатељ поругао, претрпео бих; и ако би мрзитељ велехвалио се нада мном, сакрио бих се од њега. Него ти човече, истодушни, господине мој и познаниче мој, који се заједно са мном наслађивао се јелима, у Дом Божији ходисмо једнодушно. Да дође смрт на њих, и да сиђу у ад живи; јер су зла у насељима њиховим усред њих. А ја Богу завапих, и Господ ме услиша. Вечером и јутром и у подне казиваћу, и јављаћу, и услишиће глас мој. Избавиће у миру душу моју од оних који ми се приближују, јер их беше много против мене. Услишиће Бог и понизиће их, Он Који постоји пре векова. Јер нема у њих промене (на боље), јер се не бојаху Бога. Пружише руку своју да узврате; оскврнише завет Његов. Разделише се од гнева Лица Његовог, и приближише се (рату) срца њихова; умекшаше се речи њихове већма од масла, а оне су (у ствари) стреле. Пренеси на Господа бригу своју, и Он ће те прехранити; неће дати довека посртања праведнику. А Ти ћеш их, Боже, бацити у јаму пропасти. Људи крвници и лукави неће саставити ни половину дана својих. А ја се у Тебе уздам, Господе.

Псалам 90.

Који живи у помоћи Вишњега, под кровом Бога Небескога настаниће се. Рећи ће Господу: Заступник мој јеси Ти, и уточиште моје, Бог мој, и надаћу се у Њега. Јер ће те Он избавити од замке ловачке, и од речи метежне. Плећима Својим заклониће те, и под крилима Његовим надаћеш се; као оружјем окружиће те Истина Његова. Нећеш се бојати страха ноћнога, од стреле која лети по дану, од ствари која пролази у тами, од сусрета и демона подневнога. Пашће поред тебе хиљада, и десет хиљада с десне стране теби, а тебе се неће дотаћи; ипак ћеш очима твојим сагледати, и одмазду над безбожницима видећеш. Јер си Ти, Господе, Нада моја! Вишњега си поставио за уточиште своје. Неће те зло дотаћи, и ударац се неће приближити стану твоме. Јер ће Анђелима Својим заповедати за тебе, да те сачувају на свима путевима твојим. На руке ће те узети, да се не спотакне нога твоја о камен. На аспиду и змију отровну наступаћеш, и згазићеш лава и змаја. Зато што се на Мене поуздао, избавићу га; покрићу га, јер је познао Име Моје. Призваће Ме, и услишићу га; са њиме ћу бити у невољи; избавићу га, и прославићу га. Дугим данима (живота) испунићу га, и показаћу му спасење Моје.

Слава, И сада: Алилуја, Алилуја, Алилуја, слава Теби, Боже. (три пута)

Господе, помилуј. (три пута)

А ако се пева Бог Господ, говоримо: Слава, тропар дана.

И сада, Богородичан.

Пошто немамо смелости због премногих грехова наших, Ти моли, Богородице Дјево, од Тебе Рођенога (Сина); јер много може молба Матерња пред милосрђем Владике. Не презри молбе грешника, Свечесна, јер је Милостив и Моћан да спасе, Он Који је и страдати за нас изволео.

Ако је, пак, Алилуја, говоримо овај тропар, на глас 2: Ти Који си у шести дан и час, на Крсту приковао дрски Адамов грех у Рају; и меницу грехова наших раздери, Христе Боже, и спаси нас.

Стих 1: Чуј, Боже, молитву моју, и не презри мољење моје.

Стих 2: Ја Богу завапих, и Господ ме услиша.

Слава, И сада, Богородичан.

Пошто немамо смелости због премногих грехова наших, Ти моли, Богородице Дјево, од Тебе Рођенога (Сина); јер много може молба Матерња пред милосрђем Владике. Не презри молбе грешника, Свечесна, јер је Милостив и Моћан да спасе, Он Који је и страдати за нас изволео.

И одмах: Нека нас брзо предухитре милости Твоје, Господе, јер осиромашисмо врло. Помози нам, Боже, Спасе наш, ради славе Имена Твојега. Господе, избави нас и очисти грехе наше, Имена Твога ради.

Свети Боже, Свети Моћни, Свети Бесмртни, помилуј нас. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, Имена Твога ради.

Господе, помилуј. (три пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од злога.

Свештеник: Јер је Твоје Царство…

Кондак Светога дана (или Празника).

Ако је Пост (или ако није Празник), говоримо ове тропаре, на глас 2:

Спасење си извршио посред земље, Христе Боже: на Крсту си простро пречисте руке Твоје, сабирајући све народе који (Ти) кличу: Господе, слава Теби.

Слава: Пречистом Лику Твоме клањамо се, Благи, молећи опроштај сагрешења наших, Христе Боже, јер си добровољно благоволео да телом узиђеш на Крст, да би оне које си саздао избавио од робовања ђаволу. Стога Ти благодарно кличемо: Радошћу си испунио све, Спасе наш, Који си дошао да спасеш свет.

И сада, Богородичан.

Богородице, Ти си Извор милосрђа, удостој нас самилости; погледај на народ који сагреши, покажи као увек моћ Твоју; јер уздајући се у Тебе, ми Ти кличемо: Радуј се! – као некада Гаврило, Архистратиг Бестелесних Сила.

Овај се Богородичан говори у Понедељак, у Уторак и у Четвртак (када дан нема свој кондак).

А следећи се говори у Среду и у Петак, уместо: Богородице, Ти си Извор милосрђа…

Глас 2, Крстобогородичан:

Препрослављена јеси Богородице Дјево, појемо Теби; јер Крстом Сина Твога ад би срушен, и смрт усмрћена, ми умртвљени устадосмо, и живота се удостојисмо, Рај задобисмо – древну насладу. Зато благодарећи, славословимо као Моћнога Христа Бога нашега, и Јединога Многомилостивога.

Господе, помилуј. (четрдесет пута)

Христе Боже, Коме се у свако време и на сваки час на небу и земљи поклањају и Кога славе, Дуготрпељиви, Многомилостиви, Многомилосрдни, Који праведне љубиш и грешнике милујеш, Које све позиваш на спасење ради обећаних будућих добара; Ти сам Господе, прими и наше у овај час молитве, и исправи живот наш по заповестима Твојим; душе наше освети, тела очисти, замисли исправи, мисли очисти, и избави нас од сваке невоље, зла и болести; огради нас светим Твојим Анђелима, да заштитом њиховом чувани и руковођени, достигнемо у јединство вере, и познање неприступне славе Твоје, јер си благословен у векове векова. Амин.

Затим: Господе, помилуј. (три пута)

Слава, И сада: Часнију од Херувима и неупоредиво славнију од Серафима, Тебе што Бога Логоса непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Именом Господњим благослови, оче.

Свештеник: Молитвама Светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.

Ако је Четрдесетница, чинимо три велика поклона, говорећи молитву (Светог Јефрема):

Господе и Владару живота мога, дух лењости, мрзовоље, властољубља и празнословља, не дај ми. (поклон велики)

Дух целомудрености, смиреноумља, трпљења и љубави, даруј мени, слуги Твоме. (поклон велики)

О Господе Царе, даруј ми да сагледам грехе своје и да не осуђујем брата свога, јер си благословен у векове векова. Амин. (поклон велики)

Тада молитва Светог Василија Великог:

Боже и Господе Сила, и све твари Саздатељу, Који си због милосрђа несхватљиве милости Твоје, ниспослао Јединороднога Сина Твога, Господа нашег Исуса Христа, на спасење рода нашег, и часним Његовим Крстом меницу грехова наших поцепао, и њиме победио старешине и власти таме; Сам Владико Човекољупче, прими и од нас грешних ове благодарне и молебне молитве, и избави нас од сваког погубног и мрачног греха, и од свих видљивих и невидљивих непријатеља који траже да нам зло учине. Прикуј страху Твоме тела наша, и не допусти срца наша у речи или помисли зле, него љубављу Твојом рани душе наше, да свагда на Тебе гледајући и Твојом светлошћу руковођени, Тебе Неприступну и Вечну Светлост гледамо, и Теби непрестано исповедање и благодарење узносимо, Беспочетном Оцу, са Јединородним Твојим Сином, и Свесветим и Благим и Животворним Твојим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

И ако је певан Бог Господ, (тада) овде говоримо Изобразитељну. Ако ли је, пак, (певано) Алилуја, онда исту говоримо после ДЕВЕТОГ ЧАСА.

А ДЕВЕТИ ЧАС после ШЕСТОГ почиње овако: Свети Боже.

После Оче наш: Господе, помилуј. (дванаест пута)

Слава, И сада: Ходите, поклонимо се… (три пута)

И Псалме, и остало.

Треба знати да у Светој Гори Атонској, и у осталим манастирима, на Часовима увек говоре, уместо кондака, напред написане тропаре по реду, то јест: Благословен си, Христе Боже наш… и остале.

А кондак говоре само на Изобразитељнима, осим Владичанских празника и Светих када је полијелеј и Велико славословље, јер се тада свуда говори кондак.

 

5 Comments

  1. Slava Bogu

  2. Pitanje koliko košta časoslov i gde ga se može kupit?

  3. Антоније

    Мораш да добијеш благослов надлежног Архијереја.

  4. Bavim se izradom brojanica, koji je način da dobijem blagoslov za izradu ?
    Hvala