NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Vladika Nikolaj » CAREV ZAVET

CAREV ZAVET

CAREV ZAVET

GLAVA DVANAESTA

U kojoj se opisuje svršetak Lazarev

Posle ovoga govora, vesnik nebesa uzdiže ruku i izreče neku tajanstvenu reč. I odjednom se zatvori duhovni vid Lazarev. Ali Lazar ne beše više stari čovek, no preporođen i obnovljen. Bezučasno gledaše on i slušaše. Njegova duša beše umirena i obasjana nebesima, slično utišanoj vodi, u kojoj se ogledaju samo visine sunčane. Boj se još bijaše oko njega, ali se on više ne vezivaše za nj nijednim vlaknom duše svoje. Srce njegovo stajaše uzvišeno iznad zemaljske tuge i radosti, a um njegov visoko i daleko iznad svih pomisli o zemaljskom. Sav ovaj svet ležaše kao puhor pred njim. Iz tog puhora, duša se njegova beše izdvojila kao varnica i beskrajno udaljila vremenom i prostorom. I vreme i prostor – kao i svi svetovi u obručima njihovim – pripadahu onom puhoru. U duši svojoj Lazar osećaše nov život – bezgraničan, nov svet – bezgraničan, i novu radost – bezgraničnu. On duboko uzdahnu i glasno uzviknu: Amin!
*
Kakva to graja dopire do ušiju kneževih? Kakvo to pobedno klicanje? Kakva to gomila azijatskih ratnika hrli kao zapenušen talas ka čadoru sultanovom? Čime su to oduševljeni hrabri vojnici Muratovi?
To je novi trofej za nekrštene, novi gubitak za krštene. I stražari oko Lazara klicahu od velikog ushićenja. Lazar podiže teške kapke od očiju, i pogleda i vide, a to krstasti barjak Boška Jugovića vije se iznad one gomile. Zaplenjen. Ugrabljen. Znači, hrabri brat Miličin je poginuo. Sa njim svakako i nerazdvojna mu braća, i viteški im roditelj, Jug Bogdan. Tako Lazar pomisli. Ali ne zažali.
Barjak bi poboden u zemlju, dok ulaci odoše nekuda i saopštiše nekome. Po tom se gomila poče razmicati i praviti put. I gledaše Lazar i vide, a to naiđe sin sultanov, Bajazit, na konju belom kao mleko. Junaci turski uhvatiše barjak i položiše ga na zemlju pred naslednika carskog. Kada konj nastupi na prostrt barjak, Bajazit zateže zlatne uzde, te belac ržući potaba kopitama krstati steg hrišćanske vojske. A konjanik podiže glavu k nebu i viknu:
– Alah akbar! (Bog pobedilac!).
U tom trenutku sva vojska unaokolo pade na zemlju, udari čelom o zemlju i gromko uzviknu:
Alah akbar!
Sve to Lazar vide i ču i – zažali.
*
Kakav je to šapat oko Lazara?
Kakav to uzbuđen šapat gmiže od usta do usta sinova Azije?
Kakvi su to tajanstveni zbori, kao šuštanje lišća od lica vetra?
To sultan umire. Usred opšteg šapata čuje se samo jedan jasan glas ispod čadora. To sin umirućeg sultana izdaje zapovest. Kakve li zapovesti izdaje u ovom času? To nisu bojne zapovesti. To se ne odnosi na bitku. Bitka se već završava. Sinovi Azije su je dobili. Nego to novi sultan zapoveda, da se pre smrti njegovog oca pogubi car kaurski.
– Posecite cara kaurskog pre nego izdahne car Murat Nepobedivi!
Tu zapovest gnevno potvori jarosni Bajazit pojavivši se na vratima čadora.
Lazar to ču i razumede, ali – ne zažali.
*
Kakva je to nova zabuna?
Kakvo zbunjeno trčanje i traženje?
To sinovi Azije traže drveni panj, na kome bi odsekli glavu cara hrišćanskome. Traže ga na bezdrvnom polju, i ne nalaze. Plamteći gnevom Bajazit opet viče kao ljuti arslan i preti dželatu smrću.
Lazar pojmi, šta se traži i šta se hoće. Pa uzdiže desnu ruku, znamenova se krstom, i glasno izreče:
Hriste Gospode, oprosti sve i slava Ti za sve!
Rekavši ovo Lazar se mladićki hitro izvi iz ruku turskih perjanika, pa dokroči do tela vojvode Miloša. Lako i otmeno prostre se po zemlji, i nasloni svoju glavu na glavu vernog vojvode svoga. Smotrivši to crveni dželat oseti zahvalnost prema velikom robu, što mu tako pomože da izbegne svoju smrt. I zamahnu dželat krivom sabljom. Kao munja sevnu sablja kroz vazduh, škripnu kroz vrat Lazarev i prasnu o Miloševu kost ramenjaču.
A dva nebeska vesnika uzletoše u visinu sa dušom svog novog druga, svetoga Lazara. Njima u susret tiho kao mesečina miljaše pesma svetih naroda nebeskih:

„Zemaljsko je za malena carstvo,
A nebesko uvek i do vjeka“.

Ključne reči:

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *