БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА

 

БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА
Христа ради јуродива
 
ПРИНЦЕЗА КСЕНИЈА
 
На руском двору сви су били веома забринути. Престолонаследник Александар Александрович био је веома болестан. Наде на оздрављење било је веома мало. Његова млада супруга неговала га је даноноћно. Тужна је била и послуга јер их је млади царевић све пленио својом добротом и скромношћу. Посебно му је био одан, и веома га волео, ложач његових одаја. Па иако је знао какав је ред и шта је на двору допуштено, а шта не, тај благочестиви човек ипак једнога дана заустави измучену царевну и замоли за дозволу да нешто каже. Иако јој баш није било до разговора, она му даде дозволу, а одани слуга тада рече:
– Знам да је наш добри господар веома болестан. И ја сам, од исте болести, једном био скоро на самрти. Али добри људи донеше ми песка са гроба свете Ксеније Петроградске и ја, слава Богу, потпуно оздравих. Чувам тај песак, освећен телом Блажене мајчице, и молим вас, ваше благородство, да га ставите под господарев јастук. Учините то Бога ради, а ја грешни молићу добру мајчицу Ксенију да помогне нашем царевићу.
Немајући снаге да и даље задржи сузе, благочестива царевна узе песак и учини како јој је посаветовао добри послужитељ. Веома исцрпљена, она те ноћи заспа на трен крај постеље свога супруга. Тек што је утонула у сан, а пред њу стаде жена чудног изгледа, одевена у веома необичну хаљину, и рече јој:
– Твој муж ће оздравити, а дете које носиш биће девојчица. Надените јој име Ксенија; тако се и ја зовем. Она ће чувати вашу породицу од свакојаких невоља.
Тргнувши се иза сна, царевна поче да се осврће око себе, али од жене ни трага. Виђење је нестало, а њој остаде нада у истинитост свега што је чула. И би тако! Александар Александрович је оздравио, а она ускоро роди кћерку и надену јој име Ксенија. Све док је принцеза Ксенија била на двору, породицу је пратила срећа. Али тек што се она удаде, цар Александар III, иако млад и наизглед здрав, изненада премину.
А саму царицу никакве обавезе нису могле спречити да одлази на гроб свете Ксеније Петроградске, молећи да се служи помен Блаженој. Једна од њених сталних молитава била је:
 
Света Ксенијо, моли Бога за нас грешне!

11 коментар(а)

  1. Sveta Ksenija, pomeni pred Gospodom mog muža Aleksandra, sinove Dimitrija i Olega, i mene grešnu Anu, da poda svima, pa i nama, ono što je korisno dušama i telima nasim.

  2. Sveta Ksenija, moli se za mene gresnu Mariju, moju decu Zorana i Lanu i mog muta Aleksandra. Moli se za nase zdravlje i nas napredak. Amin.

  3. Presveta blažena mati Ksenija, isprosi od Boga čedo za mene. Molim ti se.

  4. Sveta Blažena Ksenija pomozi nam da prodamo kuću i preselimo se ja i moja porodica i da moja deca nadju dobre blagočestive devojke moli se za nas pred Svevišnjim Gospodom majčice naša Prepodobna Ksenija!!!

  5. Sveta Ksenija Petrogradska moli Gospoda Isusa Hrista za Visnju,Igora, Viktora

  6. Sveta Ksenija Petrogradska moli Gospoda Isusa Hrista za mene gresnu

  7. SVETA KSENIJA,PETROGRADSKA,Moli BOGA za pomoc Rašku.

  8. Света Ксенија Петроградска моли Бога за помоћ Далибору, Ивану, Милошу, Дејану, Гаљи, Стефану.

  9. Света Ксенија Петроградска помози и мени грешној.