НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Житија светих » БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА

БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА

 

БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА
Христа ради јуродива
 
КАНОНИЗАЦИЈА СВЕТЕ КСЕНИЈЕ ПЕТРОГРАДСКЕ
 
Много је примера молитвене помоћи свете Ксеније Петроградске. Заиста, веома много. На Смоленско гробље деценијама је свакодневно пристизало на стотине писама оних који верују и траже молитвену помоћ блажене Ксеније, као и оних који благодаре за помоћ. Љубав и захвалност Блаженој веома су топли и дирљиви. Њена капелица уређена је са много љубави. Прелепи прекривачи, иконе и разноврсни поклони красе ово молитвено место. Кандило се никада не гаси, а уз његову светлост капелу обасјава и светлост стотина свећа. Али она понајпре блиста светлошћу љубави.
Тако је било до смутних времена. Потом се много шта променило. Људи су Бога протерали из храмова, али нису могли из срца верника. А срце је људско најлепши храм Божији. Зато блажена Ксенија ни у једном тренутку није престајала да помаже онима који је у својим молитвама призивају и у помоћ Божију верују. Уосталом, богомудри свети Оци веле да је свако време пред Богом исто. Све зависи само од људи и од њихове слободне воље. Бог је свеприсутан и свуда присутан. Треба само волети и молитвом и постом се потрудити на очишћењу огреховљене душе. Баш као што је то чинила Христа ради јуродива Ксенија Петроградска.
Знајући за њену љубав према ближњима, смирење, трпљење, кротост и многе друге врлине, Руска загранична Православна Црква канонизовала је свету Ксенију 1978. године у Њујорку, на сабору епископа ове Цркве. Свечаност проглашења уприличена је у Синодалној саборној цркви Пресвете Богородице у Њујорку.
Десет година касније, на помесном сабору Руске Православне Цркве, посвећеном јубилеју хиљадугодишњице крштења Русије, у Тројице Сергијевој Лаври, канонизована је света Ксенија и у својој земној отаџбини.
Све то она, брижна молитвеница, са љубављу гледа и моли Господа:
 
Пресвети Боже, помилуј грешне!
 
Црква слави спомен блажене Ксеније 24. јануара (6. фебруара по новом календару).

9 коментар(а)

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *