Житија Светих за мај

26. МАЈ

СПОМЕН СВЕТОГ АПОСТОЛА КАРПА,
ЈЕДНОГ ОД СЕДАМДЕСЕТОРИЦЕ

Свети апостол Карп, један од Седамдесеторице апостола, беше пратилац и слуга светог апостола Павла; разносио је његове посланице онима којима беху намењене. Подвизавајући се много са апостолом Павлом у проповедању благовести Христове, свети Карп претрпе многе напасти. Затим би од апостола Павла постављен за епископа града Верије у Тракији. Но свети Карп потруди се проповедајући еванђеље Христово и на острву Криту. Ту он прими у свој дом и светог Дионисија Ареопагита. Ту он виде и Господа који му се јави у виђењу, када Га Карп мољаше да казни два грешника, и чу глас Господа који му говораше: Мучи Мене још, јер сам готов да поново будем распет за спасење људи.
Свети Дионисије Ареопагит сведочи о светом Карпу и то, да никада није почињао чинодејствовати пречисте и Животворне Тајне док претходно није имао с неба божанско виђење[1].
Епископујући у Верији, свети Карп обрати ка Христу Богу многе незнабошце. Изобличавајући пак Јевреје, он неке од њих убеди да верују, да је Христос кога су они распели – истинити Бог и Творац свега. Али га зато остали Јевреји сурово и немилосрдно мучише и убише, и он предаде душу своју у руке Господу.[2] А чесне мошти његове богобојажљиви хришћани сахранише у том истом граду, и оне многим болесницима даваху исцељења у славу Христа Бога нашег.

СПОМЕН СВЕТОГ АПОСТОЛА АЛФЕЈА

Отац двојице апостола из Дванаесторице, и то: Јакова Алфејева и Матеја Евангелиста. Скончао је свој земаљски живот мирно. Био је из галилејског града Капернаума, али је неизвесно где је проповедао Еванђеље[3].

СПОМЕН СВЕТИХ МУЧЕНИКА АВЕРКИЈА И ЈЕЛЕНЕ

По неким подацима, ови свети мученици беху деца светог апостола Алфеја, а рођени брат и сестра светим апостолима: Јакову Алфејевом и Матеју Евангелисту. Они пострадаше за Христа на овај начин: свети Аверкије би од неверника привезан наг усред пчела, те сконча изуједан од пчела; а сестра његова света Јелена би камењем убијена. Таквом мученичком смрћу обоје прославише Бога.

СПОМЕН ПРЕПОДОБНОГ ОЦА НАШЕГ ЈОВАНА ПСИХАИТА[4]

Овај блажени Јован живљаше у доба иконоборачке јереси (8. век). Још из ране младости подражаваше живот светог Јована Крститеља и светог пророка Илије. Он провођаше живот у суровим подвизима; многе ратове вођаше са демонима, и јуначки их побеђиваше; и очисти душу своју потоцима суза, бдењима и посвуноћним стајањима на молитви. Стога он потоке иконоборачке јереси сузама својим исуши: умовања иконобораца пообара и уништи. Он јуначки поднесе горка прогонства и тамнице, јер штитећи предања светих Отаца он презираше законе царева. Пошто се храбро подвизавао и заједно са светима исти рат ратовао, он са њима доби и исти венац. Добивши од Господа благодат да чини чудеса и да исцељује, он исцељиваше и душе и тела од болести, и изгоњаше нечисте духове.
Овај незаборавни подвижник подвизавао се у осмом веку. Њему је службу написао преподобни Теофан Начертани, који је такође страдао од каснијих иконобораца (слави се 11. октобра).

СПОМЕН СВЕТОГ НОВОМУЧЕНИКА АЛЕКСАНДРА СОЛУНСКОГ[5]

Овај мученик Христов би рођен у Солуну у време велике тираније турске над овим градом. Као младић заваран би од Турака и потурчен. У почетку га савест није гризла за такав поступак, и он оде на Ћабу с осталим мухамеданским хаџијама, и постаде дервишом. Но као дервиш у Солуну он се поче горко кајати. При том кајању дође на мисао, да он ничим не може спрати са себе страшни грех христоодступништва до само својом крвљу.
Када се покаја, дакле, и реши на мучеништво, он се објави пред Турцима као хришћанин. Турци га баце у тамницу, и потом ставе на друге муке. Но Александар је само викао: „Као хришћанин сам рођен, као хришћанин хоћу да умрем“.
Најзад га Турци осуде на смрт, чему се покајани Александар веома обрадова, познавши из тога да су му греси опроштени и да Бог прима жртву његову. Би посечен у Смирни 1794. године и прослављен у Цркви небеској и земаљској.


НАПОМЕНЕ:
[1]Свети Дионисије Ареопагит са великом похвалом говори о апостолу Карпу. У својој посланици монаху Демофилу он каже о светом Карпу: Овај муж беше велики по својим врлинама и одликоваше се тако узвишеном чистотом ума, да је поседовао велику способност за боговиђења.
[2]Свети Карп пострадао крајем првога века.
[3]По св. Никодиму Светогорцу можда је овде спомен не Алфеја, него Јакова Алфејевог, апостола из Дванаесторице. По С. Еветрадијадису можда је реч о апостолу Јуди и његовој деци: Алфеју, Аверкију и Јелени, који се даље спомињу.
[4]У разним Синаксарима овај преподобни спомиње се под разним датумима (7. или 24. или 30. маја).
[5]Његово страдање описано је опширније у „Неон Мартирологион“ Св. Никодима Светогорца.

One Comment

  1. Слава Богу на овом сајту и хвала свима који су се потрудили да ставе житија светих овде. Сад можемо било где да их читамо:). Јако радосна вест. Било би добро да неко преведе и нс Енглески.