УДАЉАВАЊЕ ЧОВЕКА ОД „ОБРАЗА И ПОДОБИЈА“ БОЖИЈЕГ – БОЛЕСТИ ДУШЕ

 

УДАЉАВАЊЕ ЧОВЕКА ОД „ОБРАЗА И ПОДОБИЈА“ БОЖИЈЕГ
Болести душе
 

 
Како савладати страсне склоности?
 
Ту је веома важно на време их открити у себи, или, говорећи медицинским језиком, поставити правилну дијагнозу своје духовне болести. Обично то није лако и Хришћанин је често склон да сматра добрим оно што иде од лукавога, што омета његов духовни раст и притиска душу.
Ето зашто је веома важно живети под руководством стараца и имати искусне духовне оце који би могли на време да укажу на душевну болест.
Уколико таквих нема, треба пажљиво ослушкивати мишљење духовно блиских људи. Господ је тако милостив да са свих страна можемо добити Његова упутства и помоћ, само ако будемо смирени и изоштримо наш духовни слух.
Метод лечења од страсних склоности је исти као и код свих болести душе: пламена молба за помоћ „Лекару душа и тела наших“, неодступна молитва за избављење од страсних склоности.
Овде треба рећи да Господ неретко Сам шаље Својим изабраницима благотворне лекове ради избављења од страсне склоности.
Предмет страсне склоности често заузима најпочасније – прво место у човековом срцу, које треба да припада само Богу. Зато „Бог-ревнитељ“ не трпи страсну склоност будући да она скврнави срце и удаљава га од Бога.
Чак и код праведних људи постоји некаква снажна склоност као некаква “ Ахилова пета“ у њиховом душевном телу врлина. Управо туда Бог и шаље свој лек. Мноштво примера за то може се наћи у Библији.
Тако је патријарх Јаков волео Рахиљу, а добио је најпре за жену Лију. Од свих је највише волео двојицу Рахиљиних синова – Јосифа и Венијамина; али од свих дванаест синова Господ му одузима управо Јосифа, а касније и Венијамин остаје као талац у Египту, итд.
Шаљући оваква искушења, Господ показује Својим изабраницима да њихово срце није такво да би се све у њему уподобљавало „мржњи“ (Лк. 14:26) према везаности за свет, у поређењу са љубављу према Богу.
Тако се често само путем доживљавања тешких искушења људско срце може исцелити од страсних склоности.
Значај земаљских страсних склоности упадљиво се разоткрива приликом преласка душе у загробни свет. Тешко је умирати души која има много земаљских склоности и веза. Благо онда онима који су се њих на време ослободили.

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.