NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavni brak i porodica » MASAKR NEROĐENIH

MASAKR NEROĐENIH

 

MASAKR NEROĐENIH
 

Zbog zablude i svegreha,
udobnosti – lične sreće,
u komforu bez potomstva
za slobodu u boj kreće,
savremeni roditelj –
sluga svetskog poretka,
što ubija svoje čedo
u kolevci od zametka.
Iz dubine svesavesti,
opominje nevin glas:
„Nemoj oče, nemoj majko,
ne znam gde ću ja bez Vas.
Preda mnom je tama, užas,
kidaju organe sve,
zar sa vašim dopuštenjem,
pre rođenja – da umrem?
Majko, Oče, ne, ne, ne!…“

 
Protojerej Radoslav Janković

 

Posvećeno svim, u majčinoj utrobi,
nevino nastradalim, žrtvama

 
P R E D G O V O R
 

GLAS NEROĐENOG DETETA
(Preuzeto iz Pravoslavnog Svetionika broj 8 – Mama sačuvaj život moj)
 
Isti sam kao svi, kao pupoljčić u rosi, Hteo sam se rascvetati, i po svetu hodati.
Mama, mama zašto si me otkinula? Mama, mama zašto si mi život oduzela? Molio sam: ne ubij me! Molio sam: zavoli me! Odgovor je bio za sve: Ne! Ne! Ne!
 
Cvetaju bašte i donose plodove zar u njima za mene ne bi bilo hrane? Kako divno u proleće pevaju slavuji… Zar u njima za mene nebi bilo ljubavi?
 
Lepo je roditi se kao ptica, zverka Jer ni zveri, a ni ptice ne ubijaju mladunce… Kao zečić sivi skakao bih po šumama Ili kao labud beli leteo ka oblacima.
 
Mama dozvoli mi da živim….Ti – moja jedina mama. Ja te volim od samog početka zato što živim u tebi. U nama teče ista krv. Ja čujem svaki otkucaj tvoga srca. Radujem se kada se ti raduješ, tužan sam kada si ti tužna. Osećam svaki tvoj bol, strah, i na mene se sliva sva tvoja ogorčenost.
Ti misliš da ću te omesti u tvojoj karijeri i slobodi, i zato što je moguće brže hoćeš da me se oslobodiš, još nerođenog, po rečima lekara – „ugruška krvi“. Ali ja ti kažem -živ sam. Zamoli lekare da uključe ultrazvučni aparat, – videćeš tada ko govori istinu. Ne slušaj nikoga, osim mene. Lekari ne znaju ili neće da znaju, kakav će tvoj život biti nakon toga, kada se oslobodiš mene. Ja te žalim, moja mama. Ti se nadaš, da ćeš naći sreću u svojoj životnoj karijeri, ali spokoj, koji ćeš izgubiti, niko i ništa ne može ti vratiti. Ti govoriš da menaš uslove da me odgajaš. Ja te razumem i ne pitam mnogo. Ti, verovatno, znaš, da postoje organizacije, koje pomažu takvima, kao što sam ja. Postoje takođe ljudi, koji žele imati decu, oni bi me prihvatili. Ne ubijaj me. Ja moram da živim, AKO NE S TOBOM, ONO RADI TEBE.
Kada budeš usamljena, od svih napuštena i nesrećna, ja ću te naći, brinuću o tebi, priljubiću te na srce. Pristani , poslušaj me. Ja znam da me nisi planirala. Ali baš ti si meni bila dana, i ja sam te zavoleo, jer svaki čovek ima samo jednu jedinstvenu mamu. DOZVOLI MI DA ŽIVIM… I TI ZBOG TOGA NEĆEŠ ZAŽALITI.
Tvoj mališan

 
U okrutnom svetu u kome živimo, kada j e skoro sve okrenuto ispunjavanju čulnih uživanja, kada je uništeno tradicionalno porodično ustrojstvo, kada svetskom politikom i ekonomijom haraju globalisti promovišući svoje ideje i ideale, vrši se na hiljade i hiljade abortusa, dok mi stojimo kao nemi posmatrači i zbog indiferentnog stanja duša u koje smo zapali, ne pokušavamo i ne činimo ništa da to sprečimo.
Više puta sam čitajući prethodno citirani tekst (Glas nerođenog deteta-Pravoslavni svetionik), a svestan realnosti o vršenju velikog broja abortusa, osećao obruč oko srca koji me je pritiskao i gušio. Nisam znao kako da taj osećaj uklonim! Nisam znao kako da pomognem nerođenoj deci! Nisam zaista znao kako da se odazovem na njihov vapaj! Obruč koji me je povremeno pritiskao i gušio nije mi davao mira, morao sam da nešto uradim pa makar to bilo i najmanje slovo na papiru. Smatrao sam to, pre svega, kao obavezu najpre hrišćansku i čovečansku, a nakon toga i profesionalnu. Bio sam u dilemi šta da radim, na koji način i kako da odbranim nerođene od njihovih majki, očeva, rođaka i svih onih koji žele da ih ubiju? Uz Božiju pomoć, posle dugog razmišljanja odlučio sam da to bude edukacija, da ipak napišem nešto! Odlučio sam da kao medicinski radnik stanem na njihovu stranu izlažući naučno medicinske činjenice o njihovom životu unutar materice, jer sam stekao utisak da veliki broj ljudi o unutarmateričnom životu ploda ne zna ništa i da taj isti plod smatra samo gomilom ćelija. Takođe sam pokušao, koliko sam mogao, da prezentujem okolnosti i istorijske aspekte koje su dovele do legalizacije abortusa, da odgovorim na neke „razloge za abortus“, i da se na kratko osvrnem na pravno, moralno i etičko pravo lekara da odbije da izvrši abortus! Zlonamerni će, sigurno, ovu moju iskrenu želju zloupotrebiti i optužiti me da ugrožavam ustavno pravo i slobodu odlučivanja o rađanju, da se suprostavljam zakonu i da želim da lekarima aborterima nametnem krivicu samo zato što oni u skladu sa zakonom profesionalno obavljaju svoj posao. Nasuprot, mojoj nameri nema ni trunke zlonamernosti. Uz Božiju pomoć delujem i delovaću prema savesti i tradicionalnim viševekovnim hrišćanskim moralnim i etičkim načelima a oni će biti potpora u mom daljem životu i radu. Za to me niko ne može optužiti!
Zahvalio bih se pre svega Bogu koji mi je Svojom milošću dozvolio da u zdravlju doživim do ovog trenutka, roditeljima Tomi i Jagodi, bratu Goranu i ostaloj rodbini na nesebičnoj ljubavi, podršci i velikom strpljenju koje su prema meni pokazali tokom svih ovih godina, Duhovniku protosinđelu Stefanu na dušebrižnosti i molitvenoj i duhovnoj pomoći, podršci. Mnogobrojnim sveštenicima i monasima na molitvama i dušekorisnim porukama, a braći i sestrama u Hristu i ostalima na ljubavi i pokazanom velikom razumevanju.
Takođe bih se ovom prilikom zahvalio protojereju Radoslavu Jankoviću, dr Jeleni Lešević, Bobanu Kovačeviću, Ivani Marković, Goranu Jankoviću, dr Vladanu Mudrenoviću, dr Nemanji Zariću i svima onima koji su mi tokom pisanja ovog teksta pomogli na bilo koji način.
Svestan sam da tekst koji sledi ima svojih propusta i nedostataka, da je možda u nekim segmentima nerazumljiv ili preobiman ali se isto tako nadam da ćete uvažiti potrebu, želju i motiv sa kojim je sačinjen.
Ako je ovaj tekst na bilo koji način doveo do spasenja makar jednog života, onda je njegova svrha ispunjena.
 
Hvala
 

<< predhodna    [ sadržaj ]    sledeća >>

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *