НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Православни брак и породица » МАСАКР НЕРОЂЕНИХ

МАСАКР НЕРОЂЕНИХ

 

МАСАКР НЕРОЂЕНИХ
 

 
ПРИЛОГ 2
 
Хипократова заклетва, изворна
IV век пре нове ере
 
Кунем се Аполоном лекаром, Асклепијем, Хигијејом и Панакејом, свим боговима и богињама, позивајући их за сведоке, да ћу по својим силама и савести држати ову заклетву и ове обавезе.
Свога ћу учитеља овог умећа поштовати као своје родитеље, даваћу му што му у животу буде потребно, његову ћу децу држати својом браћом, а буду ли хтели учито ову уметност, поучаваћу их без уговора и без плате. Пуштаћу да учествују код предавања и обуке и у свему осталом знању моја деца и деца мога учитеља. Учићу ђаке који се буду уговором обавезали и овом заклетвом заклели, али никог другог.
Своје прописе одредићу према својим силама и знању на корист болесника и штитићу га од свега што би му могло шкодити или нанети неправду.
Никоме нећу макар ме за то и замолио, дати смтроносни отров, нити ћу му за њега дати савет. Исто тако нећу дати жени средство за пометнуће плода.
Чисто ћу и побожно живети и извршавати своју уметност. Нећу оперисати мокраћне каменце, него ћу то препустити онима који се тие баве. У коју год кућу ступи, радићу на корист болесника, клонићу се хотимичног оштећивања, а посебн завођења жена и мушкараца, робова и слободних.
Што при свом послу будем сазнао или видео, па и иначе, у додиру са људима, колико се не буде смело јавно знати, прећутаћу и задржаћу тајну.
Будем ли одржавао ову заклетву и не будем ли је прекршио, нека ми буде срећан живот и успешна уметност, нека стекнем славу и улед код људи до у далека времена; прекршим ли ову заклетву и закунем ли се криво, нека ме задеси противно.
 
Женевска формулација Хипократове заклетве
 
У часу када ступам међу чланове лекарске професије, свечано обећавам да ћу свој живот ставити у службу хуманости. Према својим учитељима сачуваћу дужну захвалност и поштовање. Своје ћу звање врђити савесно и достојанствено. Најважнија ће ми брига бити здравље мог пацијента. Поштоваћу тајне онога ко ми се повери. Одржаваћу свим својим силама части и племените традиције лекарског позива.
Моје колеге биће ми браћа. У вршењу дужности према болеснику неће на мене уицати никакви обзири вере, националности, расе, политичке и класне припадности. Апсолутно ћу поштовати људски живот од самог зачетка.
Ни под претњом нећу допустити да се искористе моја медицинска знања супротно законима хуманости.
Ово обећавам свечано, слободно, позивајући се на своју част.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *