НАСЛОВНА » БИБЛИОТЕКА, Православни брак и породица » МАСАКР НЕРОЂЕНИХ

МАСАКР НЕРОЂЕНИХ

 

МАСАКР НЕРОЂЕНИХ
 

 
ПРИЛОГ 3
 
Сви они супружници који знају и чврсто верују у то да зачеће зависи од Божије воље немају никакве заблуде у вези контрацепције нити је у животу користе. Овај прилог је намењен другој групи супружника, у циљу спречавања угрожавања светиње живота и прекидања новог људског живота.
Контрацепција ритма или периодична апстиненција се заснива на сексуалној апстиненцији за време плодних дана. То се постиже углавном на три начина: мерењем базалне температуре, испитивањем цервикалне слузи и вођењем календара циклуса.
Пре описа начина на који се спроводи контрацепција ритма потребно је упознати се са неким чињеницама. Оплодна способност јајне ћелије траје 24 часа док је преживљавање сперматозоида у гениталном тракту жене 3 дана. Од момента овулације (ослобађање јајне ћелије прскањем фоликула јајника) до менструалног крварења у нормалним околностима прође 14 дана. Ова друга фаза (од овулације до менструалног крварења) је константног трајања док је прва фаза променљиве дужине. Од трајања прве фазе зависи дуже или краће трајање тј. регуларност или нерегуларност циклуса.
Мерење базалне температуре. На овај начин се приближно тачно могу предвидети плодни дани, посебно ако су циклуси регуларни, и ако се температура прати већ неко време. Овулација иде са скоком температуре, отприлике у средини циклуса, и са одржавањем ових виших вредности све до почетка менструалног крварења. Практично, апстиненцију треба спровести два дана пре претпостављеног скока и три дана после доказаног скока температуре.
Испитивање цервикалне слузи. (Билингсов метод) После адекватних инструкција, свака жена може сама проценити квалитет своје цервикалне слузи у средини циклуса. Уколико се на прсту извученом из вагине покаже обилна и растегљива трака слузи, која је уз то кристално провидна онда се ради о периоду непосредно пред овулацију и реалној могућности зачећа.
Вођење календара циклуса. Овај се метод заснива на процени критичног дана овулације на основу дужине претходних менструалних циклуса. Како је друга фаза константног трајања и у нормалним околностима траје две недеље, до критичног дана се долази одузимањем тих 14 дана од периода трајања циклуса. Са уздржавањем од односа треба почети три дана пре процењеног критичног дана, као и три дана после тога.

Кључне речи:

Овде напишите коментар уколико желите

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *