IZABRANE BESJEDE

 

PISMA ARHIMANDRITA JOVANA (KRESTJANKINA)

Ljubav prema Bogu i bližnjim
 
Draga I.,
Star sam i rukovoditi vašim životom ne mogu, a i niko drugi umesto Vas neće živeti. Dobro bi bilo da se ne oslanjate na slovo zakona, već da živite u njegovom duhu. Tada, verujte, ne biste odgurnuli kćer od sebe i umeli biste da je razumete, utoliko pre što Vama to ne bi bilo teško, jer ste donedavno živeli istim tim interesima koji sada nju privlače.
A ljubav i razumevanje dali bi zlatnu sredinu, koja je sada potrebna u odnosima sa kćerkom. Još niko nije nasiljem dostigao ništa dobro. Da se hrišćanstvo sadilo pesnicom, veg ga odavno na zemlji ne bi bilo . A Gospod jeste ljubav i ljubav sve življe razume i oseća. A tim metodima koje ste preduzeli u odnosu sa kćerkom samo ćete je na dugo, ukoliko ne i zauvek, odgurnuti od Boga i Crkve. Umudrujte se.
 


 
Dragi u Gospodu E.,
Vaše pismo sam dobio i molim se da se ukorenite na putu samopoznanja.
No, dodaću tome još i to da ne tražite pomoći ni u čemu i ni u kome, osim u Spasitelja. Njegova je sila realna. I ta Sila nam dolazi samo pri saznanju svoje realne i istinske nemoći. I tada se Sila Božija u nemoći pokazuje i dejstvuje.
Neka Vas umudri Bog.
 


 
T.,
Priseti se kako si se učila u školi pismenosti i primeni taj metod obuke na sebi i u duhovnom životu. Ne žuri, ne grči se i ne lomi ni sebe ni porodicu, već postupaj uvek promišljeno u svakoj žitejskoj situaciji. Još i ne zaboravi da kažeš: „Gospode, pomozi! Gospode, urazumi!“ Tako ćeš i učiti. Glavno je u ovoj nauci naučiti se upravljati, ne drugima, već sobom. Bog je ljubav i onaj koji prebiva u ljubavi, u Bogu prebiva. Eto ti sva nauka. Uči se da voliš druge, da žališ druge i radost će ti se useliti u um i srce.
 


 
Draga matuška M.,
Božiji ti blagoslov. Eto, i za nas je došlo vreme da treba živeti, ne tako kako hoćemo, već kako Bog veli. I to je volja Božija što se tiče nas. I misli, draga matuška, da je zemnog puta ostalo još pola stope i trpeti je još sasvim malo. I milost Božija prekriće naše nemoći. I Taj kome si služila ceo život i Koga si ljubila primiće te u večnu radost i pokoj. A onoj koja ti dosađuje oprosti i požali je, jer ne zna šta radi.
Gospod je ljubav beskonačna i samo ljubeći Ga, mogu se sajediniti sa Njim.
 


 
Draga u Gospodu L.,
Treba da živite sa majkom do tada, dok je ne izmolite za Boga, dok i ona sa Vama ne prestupi prag Crkve. Umudrujte se u tajnicima svoga srca da živite napornim životom hrišćanke, i to samo u tajnicima, dok Vaša ljubav ka Gospodu i mami ne izvede i nju na put spasenja. Do tog vremena, reči i misli o manastiru ne može biti. Potrudite se. Ukoliko se ustremite da preprečite put duhovnog razvoja koji Vam je Bog odredio i smetnete to što Vam je Gospod dao da preživite, pogubićete majku. A njoj treba pomoći da nađe put prema Bogu. To se radi samo ljubavlju.
 


 
Draga u Gospodu E.,
Duhovni život je uporni trud i bez kraja, za ceo život. U toj borbi biva i pobeda i poraza. I sve možemo prevazići imenom Isusovim. I teško čoveku koji po vražijem nagovoru sebe vidi srećnim i zadovoljnim. Tako i Vi, dobro je da u potpunosti vidite svoju nemoć – odsustvo ljubavi. U tome se i potrudite i ne nazivajte Vaš trud i napor licemerjem. Ne, nije to licemerje, već iskrena želja da imate to čega nemate, a krajnje Vam je neophodno. Pročitajte prvu Poslanicu Korinćanima, gl. 13. o ljubavi. Prepišite sebi tu glavu da je uvek imate pred očima. A još, prva stepenica ka ljubavi je žalost. Sažalite se na decu koju učite, jer su od mladosti izranjavljeni odraslima koji ih ničemu nisu naučili i neće naučiti, ne imajući za to ni želje ni razumevanja. Nesrećni divljačići, spremni su za pogibelj, ukoliko Gospod ne pogleda Svojom milošću i ne uđe bilo kada u njihov život .
Imate potrebu za pažnjom. Nije li ta potreba višestruko veća u dece? Eto, zamenite strah pred decom pažnjom prema svakom, ne uopšteno i prema svima, već prema svakom ponaosob. Ljubav prema čovečanstvu slovesni je blud. Ljubav prema čoveku, konkretnom, na našem životnom, Bogom danom putu je delo praktično, koje traži trud, napor, borbu sa sobom i svojom lenjosti. Tako, L., ne smućujte se, trudite se. Vama i T. Božiji blagoslov.
 

   

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *