Изабране бесједе

Крст

Драга моја Н.!
А знате ли Ви да се са крста не силази, већ са крста скидају? А уколико Ваш крст мужествено донесете до краја, даће Вам се велики духовни плод који ће преобразити Вашу душу и нахранити и Ваше ближње. Посебна је тешкоћа што ће и непријатељ људског рода устати на Вас, раздражен благотворним дејством ваше састрадалности, која је почетак љубави. А ми немамо ни снаге ни умења, увидевши налет вражији, да му се супротставимо. А опет морамо то да радимо.
Дајте да кренемо са усиљеном молитвом Богу о помоћи и молитвом апостолу љубави Јовану Богослову и још молитвом за Г. и за себе истовремено. Прочитајте 1. посланицу Корићанима, главу 13, коју ћемо узети за пример хришћанске љубави и макар корак по корак је извршавати у животу. Владика Антоније наводи пример из свог живота како је једном дуго, годинама морао молити Господа за љубав према човеку кога душа није примала. Ето, да се и ми потрудимо.
Сами не предузимајте кораке ни према разводу ни према супружничким односима, јер нисте ништа ни обећали Г.. Само се молите да у души отопли хришћанска љубав, јер је први корак већ учињен; жалост и страдање пут су ка љубави. Драга моја, подвиг је сваки тежак, а Ваш особено. Но, хришћанство, уколико то нису само лепе речи, такво и јесте. А резултат подвига је живот са Богом, у Богу и на вечно.
Ето, Ви сте у своје време могли заборавити на себе ради Н. Потом сте заборавили на себе ради састрадања човеку на путу погибељи. Сада је време да заборавите на себе, ради љубави Божије.
Дајмо Господу наше срце и он ће га напунити таквом љубави, да ће постати светло живети у њој и Н. и Н. и Г.. Драга моја, ја ћу се о томе молити за Вас. А вама је потребно да осетите и умор и пад и на крају, да упознате велику силу Божију која преображава свет и човека.
А за Н. се такође молите, измолите јој младожењу. За другога је нећемо дати. Тако, живите са Г. као добри суседи, са блиским Н. људима, помажући једни другима у ношењу животног крста. И, Господ, за ваш заједнички труд и трпљење, послаће олакшање, а временом ће тај крст сасвим и нестати.
Што се тиче духовника, ја бих Вам посаветовао да се зауставите на оцу Т.. Макар и ретко, долазите код нас да се код њега исповедите и поразговарате са мудрим и зрелим човеком.
Биће то за Вас и одмор и помоћ и опуштање. Обавезно то треба да радите. Ваш однос према Г., велика је вражија опекотина за Вас. А од њега не треба бежати, већ се борити.
Божији Вам благослов на труд љубави ради Бога.


Драга у Господу В.,
Вашу молбу о молитви за вашу породицу, а нарочито за сина, испунићу. Но, исцелити малишана, колико год да то желите, не могу. Изгледа да је његова болест Божије обраћање свима вама. То је крст ваше породице, а ко може спорити са Богом?
Тако и Ви, молите се, причешћујте се по могућности чешће. И себе и њега причешћујте и учите се да живите по заповести Божијој. Тако ће постепено све у животу, а и сам живот почети да се преображава и Ваш крст ће бити на спасење целе Ваше породице.
Нека Вас Господ укрепи у вери, нади и љубави.


Драга О.В.,
Ношење крста и узлажење на њега ни за кога није било безболно. А без крста нећемо видети Христа. Избор крста прави се једанпут, а остало време живота са њим састоји се од тога шта крст нуди. Избор сте учинили када сте пошли за удовца. То значи, уколико је супружништво и саздање нове породице крсни подвиг, саздање породице на туђем темељу двоструки је подвиг. Нека Вас Бог умудри и укрепи. Много зависи и од Вас саме. Сада, када сте се изненада усредоточили на себе и своје невоље, одељујући се од породице на “ја” и “они”, рећи ћу Вам само једно: код Вас су се укрстила два супротна схватања живота и то се није сада догодило, већ када сте дали сагласност да живите са тим човеком, а значи да је све то било заложено у основу Вашег животног крста. А одлуку о томе да ли носити тај крст до краја, или га одбацити и узети други, за који мислим да није мање тежак, мораћете донети сами.
Драга О., животу учи сам живот. Треба мислити и о себи и о З. и о супругу. Но, уколико свесно грешимо, на друге тај грех не можемо пребацити. Тај други одговара за своје, а ми за своје. Нека Вам Бог помогне, а наше дело и моје и оца Г. је само да се молимо за Вас и за све ко код нас долази. Не заборавите да ми нисмо пиони у животу, већ сатворци Богу.
Умудрујте се.


Драга у Господу Т.,
У трпљењу Вашем спасавајте душе ваше.
Куда год да кренемо, наш спаситељни крст неће бити лакши. Спољашње невоље привремено отступају, али се у исто време јављају унутрашње, још теже и дубље.
О питању пресељења треба да размислите заједно са кћерком. На том конзилијуму и процените где Вас чекају са љубављу и простотом срца. Постоји ли такво место? А најсигурније је тражити Бога, живети животом Цркве, њеним Тајнама, а то значи почети испуњавати Ваше обећање да ћете живети вером. Јеванђеље читајте стално. Нека Вас Бог умудри.


Драга Л.,
Треба се као прво лечити, а као друго помолити се о даровању чеда светим праведним Јоакиму и Ани, родитељима Свете и Прегблагословене Дјеве Богородице, и светим праведним Захарију и Јелисавети, срећним родитељима Јоване Претече. Ето, Ви се бојите крста, али мимо Вас он никако неће у било ком случају, буде ли деце или не. Већ то што сте саздали породицу, само по себи налаже крсни подвиг. И чега све нема на путу ношења тог крста: и односа са мужем и болести и туге за децом када их нема и туге када их има и када требују стрпљив однос. И само туга и јад и брига и секирација.
А одсуство деце је један од главних разлога због кога се бракови распадају. Тако, лечите се и нека Вас умудри Бог.


Драга у Господу О.
Операцију Е. треба урадити обавезно и управо у нежном дечијем узрасту, док не схвата недостатак у својој спољашности. Уколико то не урадите сада, последица може бити њена животна трагедија. Она је девојчица и будућа госпођица. Сетите се себе у младалачком узрасту и односа према својој спољашности. За посао супруга молите се светом мученику Трифону и важно је разумети да је супруг, по Божијој заповести, дужан радити да нахрани себе, своју породицу и своја чеда и у зноју лица свог зарађивати хлеб свој. То ће и бити на славу Божију. Што се тиче родитеља, драга моја, за сада нису родитељи Ваш крст, него сте Ви за целу породицу њихов крст, и то не мали. Нека им да Бог трпљења, а Вама да да Бог мудрости да у њихову породицу донесете веру не речитом проповеди, већ самим животом у Христу, где је љубав на првом месту. Бог са Вама.

Comments are closed.